Respiraţia accelerată poate semnala unele boli. Iată despre ce poate fi vorba!

1 tahipnee jpg jpeg

Tahipneea este un termen medical, ce face referire la respiraţia rapidă şi superficială, rezultată din cauza unei lipse de oxigen şi poate fi asociată cu unele probleme medicale.

Medicii ne informează că tahipneea poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă şi de sex, aceasta putând fi întâlnită chiar şi în cazul nou-născuţilor. Tahipneea în sine nu este o afecţiune, dar este un indice pentru bolile pulmonare sau cardiace.

Ce semne arată că ai tahipnee

Principalele simptome ale tahipneei sunt respiraţia foarte rapidă şi creşterea bruscă a frecvenţei respiratorii pe minut. O persoană adultă sănătoasă respiră pe minut între 12-20 de respiraţii, în timp ce un individ afectat de tahipnee poate avea şi mai mult de 20 de respiraţii rapide, pe minut. În cazul nou-născuţilor cu tahipnee, doctorii spun că aceştia pot depăşi chiar şi 60 de respiraţii într-un singur minut. Alte semne ce pot indica prezenţa tahipneei atât la adulţi, cât şi în cazul copiilor, sunt: senzaţia că rămâi fără aer, apariţia unei nuanţe albastre-cenuşii pe degete sau pe buze, respiraţie la nivelul pieptului. În cazul nou-născuţilor, pot apărea următoarele semne: clătinarea capului, lărgirea nărilor, ridicarea rapidă a pieptului, albăstrirea zonei gurii, şuieratul, precum şi alte semne ale respiraţiei dificile.

Ce afecţiuni poate indica tahipneea

Motivul principal care cauzează respiraţia rapidă şi neregulată este reprezentat de încercarea de a acumula mai mult oxigen în plămâni. Totodată, senzaţia de lipsă de oxigen poate fi semnalul mai multor boli respiratorii, precum: astmul, pneumonia, pneumotoraxul, fibroza pulmonară, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi, în cazuri grave, poate indica prezenţa cancerului de plămâni. Tahipneea poate indica şi prezenţa anumitor afecţiuni sau probleme ale inimii, cum ar fi palpitaţiile şi insuficienţa cardiacă. De asemenea, alte afecţiuni şi probleme medicale care au tahipneea drept simptom comun sunt: septicemia, febra, anxietatea, insolaţia.

Tratamentul tahipneei

Înainte de administrarea tratamentului medicamentos, trebuie să fie stabilită afecţiunea, aflată în spatele tahipneei. Metodele de diagnostic pot varia de la un consult fizic obişnuit şi cercetarea istoricului medical, până la examinarea cu ajutorul razelor X şi folosirea tomografiei computerizate. În ceea ce priveşte tratamentul tahipneei, se prescriu, după caz, antibiotice medicamente pentru îmbunătăţirea respiraţiei şi a funcţiei cardiace, şi, după caz, medicamente antidepresive. În ceea ce priveşte nou-născuţii, se ţine cont de greutatea acestora, starea de sănătate generală şi de preferinţele părinţilor, înainte de prescrierea tratamentului pentru tahipnee. Câteva dintre metodele de tratament, folosite în cazul bebeluşilor, sunt  măsurarea regulată a nivelului de oxigen din sânge şi suplimentarea acestuia, cu ajutorul tuburilor de oxigen.

Ştiai că...

...pe 25 septembrie este Ziua Mondială a Sănătăţii Plămânilor?

...există peste 330 de milioane de persoane, la nivel mondial, care suferă de astm?

Citeşte şi: Ce boli se pot depista prin spirometrie

Anca-Teodora Popa