Cum ţii astmul sub control

1 2 jpg jpeg

Menţine casa cât mai curată Praful de casă este un important factor alergen. Mai exact, este vorba despre microogranisme (acarieni), pe care nu le vedem cu ochiul liber şi care se hrănesc cu particulele descuamate de pe piele.

„Pentru cei cu alergie la praf de casă, trebuie scăzută concentraţia de acarieni prin îndepărtatarea mobilierului care nu este strict necesar. În casă ar trebui ca pe jos să existe o suprafaţă lavabilă şi nu mochetă sau covoare, să fie cât mai puţine cărţi, draperii, perdele, cel puţin în dormitor. Camerele trebuie să fie luminoase, bine aerisite, fără umezeală. Aşternuturile trebuie călcate cu abur sau chiar fierte din când în când. Trebuie ca perna, plapuma, salteaua să fie din materiale sintetice, hipoalergene şi nu din puf, pene, lână, bumbac. La ora actuală există sprayuri care conţin substanţe ce omoară acarienii. Acestea se pot folosi pentru a reduce cantitatea de alergeni“, recomandă medicul Rareş Simu.

Polenul este un factor alergen important. Celor afectaţi le este recomandat tratamentul de protecţie cu un antihistaminic. De asemenea, se va reduce expunerea la polen prin schimbarea hainelor imediat ce se intră în casă, prin evitarea locurilor cu multă vegetaţie, unde concentraţia acestui alergen este mai mare. Schimbă des filtrele de aer condiţionat.

Animalele de companie. Produsele de secreţie ale animalelor de companie au potenţial alergen. Cei cu o astfel de alergie este bine să stea cât mai departe de animale şi să se spele pe mâini după ce vin în contact cu ele.

Mucegaiul. Inhalarea sporilor de mucegai poate produce crize de astm. De aceea, este important să se prevină apariţia mucegaiului, prin aerisirea frecventă a băii şi bucătăriei, şi să se folosească produse speciale. Pentru că majoritatea acestor produse conţin clor, mucegaiul va fi şters de o altă persoană decât de astmatic.

Gândacii de bucătărie, hrana peştilor din acvariu, produsele de secreţie ale păsărilor de casă sunt alţi alergeni care pot declanşa crize la persoanele cu astm.

Unele medicamente nu trebuie luate de astmatici, pentru că deteriorează funcţia respiratorie. Aşadar, trebuie evitate aspirina, diclofenacul, indometacinul, fenilbutazona, propranololul şi metoprololul. Dacă, de pildă, ai răcit, ia paracetamol în loc de aspirină.

Este indicat ca astmaticii să evite alimentele cu aditivi alimentari, întrucât pot duce la apariţia crizelor. Cei mai nocivi sunt sulfiţii, care sunt adăugaţi în vin, fructe uscate, murături, jeleuri şi biscuiţi. Trebuie evitată, din acelaşi motiv, şi tartrazina, un colorant adăugat alimentelor pentru a le da culoare galbenă (muştar, jeleuri).

Astmul bronşic nu este o contraindicaţie pentru a face sport. Totuşi, activităţile sportive nu trebuie practicate pe vreme rece sau în locuri cu poluare ridicată. Ideal pentru bolnavii de astm este înotul, însă atenţie la clorul din piscine.

Plimbările, gimnastica şi golful sunt alte activităţi indicate. Înaintea antrenamentului se poate administra un puf de salbutamol, pentru prevenirea unei crize.

Ştiai că...

...alergenii de animale se menţin chiar şi la câteva luni după ce acestea au fost îndepartate din mediul respectiv?

• Evită deodorantele de cameră şi lumânările parfumate.

• Încăperile nelocuite, cu mobilier vechi şi neaerisite pot declanşa crize de astm, deci trebuie evitate.

• Nu fuma şi nu sta în apropierea celor care fumează.

• Este bine se ştiut că stresul, emoţiile puternice şi chiar râsul pot duce la apariţia crizelor astmatice.