Cătina, superalimentul românesc – 5 beneficii care te vor convinge
Cătina ajută la vindecarea rănilor şi grăbeşte recuperarea după accidentări
Fructele de cătină conţin foarte multă vitamina C, recunoscută deja drept cea mai eficientă pentru îmbunătăţirea imunităţii organismului nostru. Proprietăţile ei, însă, nu se opresc aici. De fapt, vitamina C este deosebit de importantă pentru că de ea depinde formarea colagenului, o componentă esenţială în vindecarea unelor răni sau în recuperarea după accidentări.
În ultimii ani, cătina a fost subiectul mai multor cercetări care au încercat să stabilească dacă acest fruct este sau nu benefic celor care se confruntă cu probleme la nivelul stomacului. Rezultatele acestora, coroborate cu proprietăţile ei nutritive au dus într-o singură direcţie. Ulcerul, gastrita, indigestia, greaţa, tulburările digestive – toate pot fi ameliorate cu ajutorul cătinei, în special al sucului acestui fruct, cel care poate reduce disconfortul şi calma inflamaţia.
Cea mai bună variantă în acest sens este Hipy, sucul ecologic realizat chiar la noi în ţară, în comuna Popricani, Iaşi, acolo unde există o plantaţie de 20 de hectare de cătina albă ecologică. Sucul rezultat conţine doar sucul şi pulpa fructelor, fără a mai adăuga conservanţi, zahărsau apă. În plus, Hipy foloseşte cea mai avantajoasă metodă de conservare, şi anume congelarea.
Prin acest procedeu, de presare la rece, ambalare în pungi speciale şi congelare la -32 de grade Celsius, sucul îşi menţine proprietăţile nutriţionale, iar tu vei beneficia atât de savoarea lui, cât şi de numeroasele lui beneficii pentru sănătate.
Cinenu vrea să arate bine şi să fie sănătos mai mult timp? Ei bine, din acest punct de vedere cătina pare a fi “soluţia perfectă” şi asta pentru că antioxidanţii acestui fruct încetinesc procesul de îmbătrânire, ne păstrează tonusul ridicat şi ne asigură energia. În plus, cătina luptă împotriva stresului oxidativ, un factor de risc în procesul de îmbătrânire.
Cătina este un fruct bogat în minerale, vitamine şi aminoacizi esenţiali. Aşadar, pe lângă faptul că susţine eficient sănătatea întregului organism şi, în special, buna funcţionare a imunităţii, poate avea efecte benefice şi în astm. Se pare că uleiul de cătină ajutăîn dilatarea bronhiilor, ameliorând simptomele astmului.
Ritmul alert în care trăim, multitudinea de taskuri şi responsabilităţi contribuie deseori la creşterea anxietăţii, depresiei, stresului sau chiar la apariţia unor probleme cognitive. Bogată în acizi graşi esenţiali Omega 3, cătina stimulează funcţia cerebrală, îmbunătăţindu-ne memoria, atenţia, randamentul profesional, crescându-ne totodată şi nivelul de energie.