Ai hepatită? Iată dieta ta!
Atenţie la grăsimi!
În bolile hepatice de tip B şi C, e indicat să excluzi alimentele procesate şi pe cele cu grăsimi nesănătoase de sursă animală, care solicită mult ficatul şi să le înlocuieşti cu cele uşoare precum legumele, orezul, cartofii, cerealele, carnea slabă de pui şi vită şi lactatele degresate. De asemenea, trebuie să ai grijă nu numai la calitate, dar şi la cantitate, căci o masă bogată seara, înainte de culcare, poate afecta şi mai mult ficatul.
E nevoie de o doză de cumpătare pentru ca organismul să se odihnească. Se pot include în alimentaţie doar 2 ouă pe săptămână, însă nu şi în cazul litiazei biliare, unde sunt complet interzise. Fructele oleaginoase precum seminţele, fisticul sau alunele sunt benefice organismului, însă în cantităţi moderate, de 20 g la o masă.
Dulciurile şi alcoolul sunt interzise
O persoană cu boală hepatică acută sau cronică trebuie să ducă o viaţă ordonată, cu mese la ore fixe, care să nu includă dulciuri. Un aport glucidic prea mare este dăunător celor cu ficat gras (steatoză hepatică). În locul dulciurilor, se pot consuma fructe, mai ales cele acrişoare, care sunt mai bine tolerate de celulele hepatice. Fructele măresc rezerva de glicogen a ficatului şi îmbunătăţesc starea funcţională a acestuia prin protejarea împotriva toxinelor. Restricţii sunt şi în cazul alcoolului, care afectează şi îngreunează funcţiile ficatului, având efecte nocive. În timp, alcoolul determină steatoza hepatică şi ciroza, în special în cazul persoanelor supraponderale.
Citeşte şi: E posibil să ai hepatita C fără să ştii
Alimente recomandate
Dacă îţi plac legumele, încearcă să incluzi în dieta ta sfecla roşie, ţelina, varza, conopida, broccoli, pătrunjelul şi cartofii copţi. La capitolul fructe, poţi mânca grepfrut, lămâie, mere şi fructe de pădure, care îţi vor asigura necesarul de vitamine şi minerale. Cerealele trebuie să fie integrale, iar carnea cât mai slabă, în special peşte. Mai poţi mânca alimente ce conţin grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, ulei de peşte, măsline, seminţe de in, ulei de sâmburi de struguri sau de dovleac.
Nu uita să te hidratezi!
O dietă sănătoasă presupune şi o hidratare corespunzătoare în fiecare zi. Pe lângă sucurile de legume, pacienţilor cu hepatită li se recomandă să bea minimum 2 litri de apă pe zi, să consume cât mai multe supe hrănitoare de legume, dar şi ceaiuri cu rol hepatoprotector, recomandate de medic. Printre plantele curative se numără armurariul, rostopasca, levănţica, sunătoarea, ienupărul sau cătina albă. Poţi adăuga în ceai 1 linguriţă de miere, care acţionează ca un medicament asupra bolii.
Învaţă să găteşti sănătos!
Dincolo de proprietăţile pe care le regăsim în alimente, este foarte important şi modul de preparare al acestora. Este indicat ca persoanele care suferă de hepatite sau ciroză să consume mâncare gătită la aburi sau la cuptor, fără prea multă sare şi să evite prăjelile de orice fel, precum şi afumăturile şi rântaşul.
Posibilă carenţă de vitamine
Persoanele care au hepatită se pot confrunta cu carenţe de vitamine, în special cele din complexul B, motiv pentru care ar trebui să aibă un consum sporit de ficat, peşte, ciuperci şi drojdie de bere. De asemenea, din dieta bolnavului de hepatită nu trebuie să lipsească citricele, care asigură un aport de vitamina C, care ajută la
Bine de ştiut!
Dacă nu se respectă un regim de viaţă echilibrat şi o dietă corespunzătoare, hepatita se poate croniciza în ciroză, insuficienţă hepatică şi cancer hepatic