Beneficiile cătinei: stimulează imunitatea şi scade colesterolul

1 2 jpg jpeg

Bogată în vitamine, tonifiantă, cicatrizantă şi antiinflamatoare, cătina este un remediu natural pentru multe afecţiuni. Află care sunt beneficiile cătinei!

Cătina este o plantă de la care se folosesc nu doar fructele portocalii pe care le ştim cu toţii din piaţă, ci şi frunzele, mugurii şi scoarţa. Fructele contribuie la refacerea celulei ficatului, la curăţarea organismului de toxine, la scăderea colesterolului  şi la recăpătarea energiei. Frunzele se pot utiliza pentru afecţiuni circulatorii şi urinare, în caz de diaree şi inflamaţia splinei. Mugurii încetinesc procesul de îmbătrânire, iar scoarţa le este de folos persoanelor care suferă de avitaminoză, faringită, colită sau hemoroizi.

Beneficiile cătinei şi cum prepari remediile

Din fructele proaspete de cătină se poate prepara un sirop, din care se iau câte 2 linguri de două ori pe zi. Cum prepari siropul? Ai nevoie de 500 g fructe şi 500 g zahăr. Fructele se spală foarte bine, se pasează la blender şi se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul se pune deoparte, iar peste resturile de fruct se mai poate pune apă, se amestecă, iar după o jumătate de oră se mai storc o dată. Sucurile obţinute se amestecă împreună cu zahărul. Se păstrează la frigider. Siropul de cătină ajută la scăderea colesterolului, la întărirea sistemului imunitar, la tratarea psoriazisului şi la mărirea capacităţii de memorare şi concentrare.

Cum printre beneficiile cătinei se numără şi curăţarea vaselor de sânge şi tratarea infecţiilor urinare, poţi să apelezi la un remediu din frunze. Cel mai simplu se pot folosi uscate şi mărunţite, sub formă de infuzie. 2 linguriţe de frunze se pun în 250 ml apă fierbinte, se acoperă şi se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi, cu un sfert de oră înainte de mese.

Mugurii, de folos mai ales persoanelor în vârstă, se pot utiliza sub formă de tinctură. 50 de grame de muguri proaspăt culeşi se zdrobesc şi se pun într-un recipient care se închide ermetic cu 250 ml de alcool alimentar de 70°. Se lasă 15 zile la temperatura camerei, agitând vasul de câteva ori pe zi. După această perioadă, se filtează lichidul şi se pune în sticluţe mici, care se ţin la rece. Poţi lua câte 10 picături de 3 ori pe zi.

Scoarţa uscată şi mărunţită cu râşniţa se poate folosi în caz de afecţiuni bucale, lipsă de vitamine, gastrită, urticarie, hemoroizi, răni supurânde. Pentru administrare, se poate prepara un decoct din 2 linguriţe de scoarţă la 250 ml apă, care se fierb 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Extern, se poate folosi decoctul pus în comprese, dar cantitatea de plantă se dublează (4 linguriţe de scoarţă la 250 ml apă).

Atenţie! Cătina albă nu se recomandă bolnavilor de colecistită acută, pancreatită şi astm bronşic şi nici persoanelor care suferă de diaree cronică şi tensiune arterială oscilantă.

Citeşte mai multe despre beneficiile cătinei:

Ce minuni poate face cătina pentru sănătate

Prepară şi tu remediul pentru o imunitate de fier