Trei plante care te ajută să-ţi reglezi tensiunea

1 trei plante care te ajuta sa ti reglezi tensiunea jpg jpeg

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în țara noastră și în lume. În țara noastră, 40% dintre români au această problemă, conform unui studiu realizat în 2012. Îngrijorător este că mulți nu știu că o au, deci nu se tratează.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 30% dintre bărbații și 50% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani suferă de hipertensiune. La nivel mondial, din numărul total de decese, 7 milioane și jumătate sunt puse pe seama tensiunii arteriale crescute. Cu toate că se consideră că este o problemă a vârstnicilor, tot mai mulți tineri au hipertensiune, din cauza stilului de viață nesănătos.

Tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților vaselor de sânge. Unitatea de măsură folosită este milimetru coloană de mercur (mmHg). Valoarea optimă a tensiunii este sub 120/80 mmHg. Primul număr (valoarea mare) este tensiunea sistolică, aceasta reprezentând presiunea când sângele este pompat în artere, iar cel de-al doilea număr (valoarea mică) este tensiunea diastolică, aceasta indicând presiunea când inima se relaxează. HIPERTENSIUNEA (HTA) este definită ca tensiunea cu valori mai mari de 140/90 mmHg.  

Când tensiunea mare devine o problemă, te poţi baza pe câteva plante pentru a o regla. Totuşi, ai în vedere că nu îţi poţi administra singur remediile din plante, fără să consulţi un medic fitoterapeut care ia decizia de tratament ţinând cont de starea ta generală de sănătate şi de restul medicamentelor pe care le iei la recomandarea medicului de medicină alopată.

Infuzia de pătragină scade tensiunea

Pătlagina este o planta utilă din mai multe puncte de vedere sistemului circulator. Pe de o parte contribuie la scăderea colesterolului  „rău“ şi pe de altă parte, normalizează tensiunea  atunci când este prea mare. Eficientă este infuzia de pătlagină pe care o prepari în felul următor:  torni o cană de apă clocotită peste o lingură de frunze mărunţite şi laşi totul la infuzat 10-15 minute. După răcire, strecoară şi îndulceşte cu miere. Este suificient dacă bei două ceaiuri pe zi.

Usturoiul conţine substanţe care previn accidentele vasculare

Consumul frecvent de usturori  aduce multiple beneficii organismului, planta având proprietăţi antiseptice, antifungice şi antibacteriene. Efectele extraordinare ale usturoiului se datorează  alicinei din compoziţie, o substanţă sulfuroasă eliberată când usturoiul este zdrobit. Alicina este cunoscută pentru faptul că  previne accidentele vasculare cerebrale şi reduce tensiunea arterială.

Frunzele de măslin ajută în hipertensiune

Infuzia şi decoctul din frunze de măslin sunt recomandate în caz de hipertensiune uşoară şi moderată. Ceaiul din Frunze de măslin se prepară din  50 g frunze uscate şi mărunţite, la un litru de apă clocotită. Lasă la infuzat pentru 15 - 20 de minute. Se consumă lichidul strecurat, câte o cană după fiecare masă.