Temperatura corpului îţi spune de ce boli suferi
Orice boală produce modificări de temperatură la nivelul organului sau ţesutului afectat.
Mai precis, creşte sau scade temperatura din zona respectivă. Astfel, în cazul unei tumori, vascularizaţia este mai mare, ceea ce duce la creşterea temperaturii.
Diferenţele de temperatură asociate unor boli sau procese inflamatorii pot fi vizualizate prin intermediul termografiei, o analiză disponibilă şi în cabinetele particulare de la noi.
Pentru că nu are efecte secundare, este nedureroasă şi nu iradiază (aşa cum fac tomografia sau mamografia), termografia este indicată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, fiind recomandată inclusiv nou-născuţilor şi gravidelor.
Deşi nu pune un diagnostic final, termografia poate fi făcută de rutină, pentru a evalua starea generală de sănătate, sau pentru a urmări eficienţa unor tratamente.
Analiza durează aproximativ 15 minute şi costă în jur de 100 de lei.
Ce presupune termografia
În cadrul termografiei, se face o scanare de la distanţă a organismului cu ajutorul unei camere speciale.
Mai precis, este captată căldura emisă de corp cu un sistem de scanare cu infraroşu.
Razele infraroşii sunt transformate în semnale electrice care vor fi transmise unui calculator, realizându-se o hartă termică în culori, pe care medicul o va analiza şi va pune pe loc un diagnostic prezumtiv.
Pe baza acestuia, doctorul te poate îndruma să faci sau nu analize suplimentare.
Dacă este vorba despre o problemă care poate fi tratată şi acasă, medicul îţi va recomanda ce terapie să urmezi.
Pot fi depistate peste 150 de boli
Termografia poate fi făcută doar pentru un singur organ sau pentru întregul corp.
Poate fi efectuată cu succes pentru depistarea afecţiunilor benigne sau maligne ale sânului.
În acest caz, este indicată la 10 zile după ciclul menstrual. La nivelul sânului, evidenţiază tumori benigne, precum fibroame, chisturi şi noduli, dar poate depista şi cancerul în stare incipientă.
Scanarea termografică poate detecta afecţiunile digestive (dischinezia biliară), ORL (sinuzita, otita, rinita), respiratorii (bronşită, pneumonie, astm bronşic), endocrine (adenom hipofizar), reumatologice (artrită, scolioză), ginecologice (anexită, ovar polichistic) şi urologice (litiază renală).
De asemenea, prin termografie se poate evalua starea imunităţii şi se semnalează urgenţele medicale precum apendicita sau pancreatita acută.
Cum se interpretează culorile?
Medicul pune diagnosticul în funcţie de intensitatea şi de variaţia culorilor zonei explorate termografic.
„Culoarea verde corespunde unui ţesut sănătos, normal, culoarea galbenă (hipertermie) cu intensităţi diferite (de la galben până la roşu) corespunde zonelor cu probleme, iar culoarea albastră (hipotermie) este asociată zonelor slab vascularizate sau lipsite de vascularizaţie, care orientează către un alt diagnostic”, spune medicul Adrian Hrihor, cu competenţă în termografie.
Cum te pregăteşti
Înaintea efectuării unei termografii, este nevoie de pregătire, deoarece unii factori pot modifica temperatura corpului, implicit rezultatul.
Înainte de examinare, nu se folosesc creme, antiperspirante, nu se face duş şi nici efort fizic intens sau masaj.
Nu te epila în ziua respectivă, iar cu şase ore înainte nu mânca.
Imediat ce ajungi în clinică, vei aştepta o jumătate de oră, pentru ca organismul să se acomodeze cu temperatura din interior. În timpul scanării nu purta bijuterii.
Aşa se văd bolile prin termografie
Rinita alergică
Sinuzita frontală
Spondiloza cervicală
Nodul mamar drept
Discartroza lombară
Arteriopatia obliterantă
Dr. Adrian Hrihor, medic primar competenţă în termografie şi acupunctură, www.akupunctura.ro
Poate depista şi adenomul de prostată
Termografia medicală este o metodă de diagnostic neinvaziv, care nu emite radiaţii, putându-se utiliza de oricine, oricând, indiferent de vârstă sau de boli asociate.
Se pot depista afecţiuni din sfera ORL (sinuzite, rinite), noduli tiroidieni (potenţial maligni sau nu), afecţiuni ale sânilor (mastite, mastodinii).
Prin termografia sânului, se pot vizualiza eventualii noduli maligni, fiind o metodă complementară de diagnostic al sânului.
Se mai pot depista afecţiuni ale ficatului şi vezicii biliare, ale pancreasului, stomacului şi colonului, afecţiuni ale aparatului genital (cistite, anexite, fibrom sau cancer uterin, adenom de prostată), afecţiuni pulmonare (astm bronşic, bronşite, pneumonii), renale (litiază, infecţii), precum şi afecţiuni ale coloanei vertebrale (spondiloze, discopatii, hernia de disc). Se pot vizualiza şi probleme ale venelor (varice) sau ale arterelor (arteriopatia obliterantă).