Tratarea candidei, posibila cu remedii naturale
75% dintre femei se confrunta cu candida, cel putin odata in viata. Candidoza se poate localiza atat la nivelul cavitatii bucale, cat si la nivelul vaginului, inainte de menstruatie, cand echilibrul dintre bacteriile „bune” si cele „rele” din vagin sunt afectate. Si folosirea anticonceptionalelor sau o imunitate scazuta duc la inmultirea ciupercii Candida albicans in vagin.
Tratamentul conventional consta, de regula, in administrarea de ovule, administrate fie pe cale orala, fie sub forma de tablete. De regula, si partenerul ar trebui sa urmeze un tratament pentru candida, daca partenera este diagnosticata cu aceasta infectie. In tratarea candidei, si remediile naturiste sunt de ajutor. Iata cateva dintre ele!
Capsulele de echinacea, utile in tratarea candidei
Radacina si partea aeriana a trei dintre speciile de echinacea se folosesc in scop terapeutic sub forma de tablete, ceaiuri si creme. Pe langa faptul ca are capacitatea de a intari sistemul imunitar si de a lupta impotriva infectiilor cailor respiratorii, planta este utila si in tratarea candidei. Se tine o cura de echinacea 4 saptamani, timp in care se iau 4 capsule (de 200 mg) pe zi. Pe durata tratamentului, este imporrtant sa faci si spalaturi cu infuzie combinata din echinacea si coada-soricelului (Achilea millefolium), combinate in proportii egale.
Bai de sezut cu musetel
Florile de musetel contin flavonoide, ulei esential, mucilagii, acizi grasi. Extractele pe baza de musetel s-au dovedit a avea actiune antiinflamatoare, antiseptice si antifungica. In tratarea candidei, utile sunt baile de sezut cu musetel. Se oparesc 3 linguri de flori de musetel inntr-un litru de apa. Se filtreaza si se toarna infuzia in apa din cada. Este important ca aceasta sa nu depaseasca 38 de grade Celsius. Baile de sezut se fac zilnic, cu o durata de 15 minute, pana ce disconfortul dispare.
Spalaturi vaginale cu infuzie de urzica moarta alba
In fitoterapia empirica, urzica moarta alba se foloseste in candidoze si prostatite, datorita continutului bogat in polifenoli, saponozide si taninuri. Infuzia, preparata din 1-2 lingurite de flori la o cana de apa, se consuma de 2 ori pe zi. Pentru spalaturi vaginale sau pentru bai de sezut, se prepara o infuzie combinata (3 linguri de planta la 1 litru de apa) din frunze de mur, frunze de nuc, conuri de hamei si urzica moarta alba, in parti egale.
Ceaiul din coaja de stejar, bun in tratarea candidei
Preparatele din coaja de stejar au proprietati astringente, antiinflamatorii si antiseptice datorita continutului bogat de acizi, rasini si pectina. Daca te confrunti cu candidoza vaginala, opareste 3-4 linguri de coaja de stejar uscata la 1 litru de apa clocotita. Asteapta sa se infuzeze 10 minute, apoi filtreaza lichidul. Bea 2-3 de cani de ceai pe zi si fa si spalaturi vaginale, o data pe zi, de regula, seara.
Citeste mai multe despre candida mai jos: