Mituri despre întrebuinţarea plantelor

1 2 jpg jpeg

Piata romaneasca este invadata de tot felul de produse, unele ce nu au inscriptionat numele tuturor plantelor din compozitie, concentratia de substanta activa, daca provin din culturi ecologice sau daca contin si compusi sintetici. Pentru a obtine efecte terapeutice reale si benefice, cu minim de efecte adverse, este bine sa consumam produse ce apartin unor firme de renume (romanesti sau autohtone) si ele sa fie avizate de un medic. Nu va lasati inselati de publicitatea facuta unor produse, chiar si de catre diferite vedete, aceasta nu reflecta intotdeauna calitatea lor!

Plantele, ca si medicamentele, au o compozitie chimica care le imprima actiunea terapeutica, dar poate genera si efecte adverse, in cazul in care nu sunt administrate in mod adecvat.

Sunatoarea are efecte excelente antidepresive si anxiolitice, stimuleaza secretia de bila, imbunatateste digestia si scade aciditatea gastrica. Insa, daca se iau preparate pe baza de sunatoare in timpul expunerii la soare, poate aparea fotosensibilitatea.

Menta are reale efecte antispastice si antiseptice la nivel digestiv, tonice ale sistemului nervos. In doze mari, menta poate provoca insa reflux gastroesofagian.

Teiul are efecte sedative, calmante, de favorizare a somnului, dar, baut in exces, are efecte paradoxale excitante asupra sistemului nervos, cauzand insomnie.

Lemnul-dulce si salvia contin fitoestrogeni si au efecte pozitive in reglarea hormonala, dar la femeile ce prezinta risc sau chiar au chisturi mamare sau ovariene devin periculoase.

Află şi alte mituri despre remediile din plante AICI