Efectele benefice ale ţelinei
Ţelina este unul dintre cele mai importante ingrediente din supe, ciorbe şi mâncăruri. Dar ţelina nu se foloseşte doar pentru a da gust mâncărurilor, ci are proprietăţi mult mai vaste. Despre întrebuinţările ei ca afrodiziac se ştie, însă ţelina este mult mai valoroasă.
Cu conţinut bogat în vitaminele A, B, C, K, PP şi minerale precum fosfor, calciu, magneziu, zinc, ţelina se foloseşte şi în scop terapeutic, atât rădăcina, cât şi frunzele. Sucul de ţelină are numeroase întrebuinţări naturiste pentru organism: detoxifică, ajută la relaxarea vaselor sanguine, reglează funcţiile hormonale şi este un bun diuretic.
Efectele benefice ale ţelinei – ajută în vindecarea afecţiunilor digestive
Dereglările aparatului digestiv pot fi tratate natural cu suc de ţelină, iar pentru tratarea afecţiunilor asociate cu balonările se consumă şi seminţele de ţelină. Seminţele măcinate sau decoctul din frunze de ţelină se foloseşte în: hepatită, ulcer duodenal, spasme abdominale, gaze stomacale şi intestinale, lipsa poftei de mâncare.
Cura de o lună cu suc de ţelină este recomandată, de asemenea, pentru durerile reumatice în reumatismul infecţios, gută, artroze, fiind excelent pentru persoanele vârstnice. Pentru efecte mai eficiente se combină cu suc de morcov. Se pot face cataplasme din frunze de ţelină opărite şi ţinute direct pe zonele dureroase timp de 2 ore. Poate avea efecte la fel de uimitoare şi pentru cancerele de piele sau vitiligo.
Efectele benefice ale ţelinei – stimulează sistemul imunitar şi ajută la relaxarea sistemului nervos
Fiind o plantă bogată în minerale şi vitamine, ţelina stimulează şi tonifică sistemul imunitar, fiind un excelent medicament natural împotriva stress-ului. Revitalizează şi încarcă memoria şi întreaga funcţionare a sistemului nervos. Este la fel de eficientă şi pentru insomnii, perioade de nervi, surmenaj, astenie, dar şi pentru dereglările sexuale, migrene şi dureri de cap.
Aşadar, în perioadele de oboseală, lipsa poftei de mâncare, lipsa apetitului sexual şi altor simptome asociate cu oboseala, beţi suc de ţelină din rădăcină şi frunze sau ceai din frunze de ţelină timp de 3 săptămâni, zilnic câte 100 de ml în 3 reprize. Se foloseşte la fel de bine şi pentru febră, reumatism, gută, tuse, bronşite, obezitate sau ca drenor pulmonar.
Infuzia de seminţe măcinate este la fel de benefică şi are efecte digestive, carminative şi elimină gazele şi indigestiile. Ţelina este excelentă şi pentru eliminarea apei din organism, de aceea se foloseşte cu succes în curele de slăbire. Sucul de ţelină se bea înainte de masă cu 20 de minute în curele de slăbire, nu mai mult de 21 de zile. Ţelina favorizează scăderea grăsimilor din organism şi are acţiune directă asupra obezităţii.
Proprietăţile cicatrizante, antiseptice ale preparatelor din ţelină sunt excelente în vindecarea afecţiunilor pielii, precum: degerături, vânătăi, ulceraţii, plăgi tegumentare, acnee juvenilă, dermatoze alergice sau psoriazis. Se bea suc de rădăcină şi frunze de ţelină, de asemenea, se consumă cât mai des frunze de ţelină în cure de 3 săptămâni.
Efectele benefice ale ţelinei – scade tensiunea arterială şi creşte apetitul sexual la bărbaţi, ajutând femeile să treacă mai bine peste menopauză
Un alt beneficiu pe are îl aduce consumul de ţelină este scăderea tensiunii arteriale şi echilibrarea presiunii sângelui. Ţelina crudă în salate sa sucul de ţelină se foloseşte în curele de detoxifiere a întregului organism. Anemia este reglată datorită conţinutului bogat de fier şi magneziu.
Studii din Rusia, China şi Japonia au concluzionat că ţelina este excelentă pentru reglarea funcţiilor hormonale atât la femei, cât şi la bărbaţi. Tulburările provocate de menopauză sunt ameliorate prin consumul de ţelină crudă. La bărbaţi ţelina ajută la creşterea nivelului androsteronului, hormonul produs de bărbaţi care se elimină sub formă de feromoni. Aceşti hormoni stimulează atracţia sexuală.
Aparatul renal îşi recapătă buna funcţionare prin consumul de suc de ţelină timp de 45 de zile. Previne formarea pietrelor la rinichi şi elimină depunerile nisipoase. Ţelina pune sângele în circulaţie, ajutând la oxigenarea arterelor.
Ţelina este bogată în vitamina B17 despre care se ştie că omoară celulele canceroase, deci este deosebit de importantă în tratarea cancerului de stomac şi colon, după cum arată studii recente. Consumă ţelină pentru revitalizarea întregului organism şi întregului sistem nervos.