Buruienile, sursa ta de vitamine şi de minerale
Cu leacurile băbeşti, în urmă cu sute de ani se alungau „frigurile“ şi bubele. Se foloseau fierturi din plante şi cataplasme făcute cu buruieni strânse de pe marginea drumurilor sau pe lângă casp. În prezent, plantele sălbatice sunt recomandate de fitoterapeuţi în tratamentul bolilor, precum hepatitele, în asociere cu tratamentul alopat. Pentru că şi buruienile, nu doar plantele de recoltă, potenţează efectele medicinei clasice. „Cunoscute sub numele de buruieni, aceste plante sălbatice reprezintă, de fapt, adevărate izvoare naturale de vitamine, minerale, antioxidanţi, clorofilă cu efecte benefice asupra organismului uman”, subliniază fitoterapeutul Ruxandra Constantina.
Afla care sunt buruienile, sursa ta de vitamine şi de minerale:
Pirul şi volbura combat constipaţia
Ambele plante sălbatice, folosite în gospodăriile româneşti pentru hrana animalelor, sunt recomandate în tratamentul constipaţiilor rebele sau mai vechi. Fă decoct de pir dintr-o lingură de rizomi uscaţi la 250 ml de apă şi bea 3-4 căni de ceai pe zi. Are acţiune intens diuretică şi antiinflamatorie, benefică în afecţiuni ale căilor urinare. De asemenea, pirul stimulează transpiraţia şi are efect de stimulare a secreţiei biliare. În acelaşi mod poate fi consumată şi volbura, care are calităţi benefice în îmbunătăţirea digestiei şi în scăderea acidităţii gastrice. Armurariul, de leac în toxiinfecţii
Îl poţi recunoaşte după florile roşii, grupate în inflorescenţe. Armurariul creşte mai mult în părţile sudice ale ţării, în Muntenia. În medicina naturistă se folosesc fructele (seminţele) sub formă de extract. Poţi face infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate, la o cană cu apă, pe care o laşi la infuzat timp de 15 minute. Armurariul este un remediu excelent în bolile de ficat, graţie complexului flavonoidic, printre care se numără silimarina. Astfel de substanţe ajută la detoxifierea hepatică, protejând celula hepatică de toxine şi regenerârnd celulele ficatului.
Cunoscută şi sub denumirile de lilicea, floarea-mălaiului sau părăsita găinilor, păpădia se găseşte peste tot, deoarece creşte în zonele de câmpie, dar poate fi găsită până la munte. Păpădia înfloreşte din primăvară până în toamnă. În medicina naturistă se utilizează toată planta. Rizomii cu rădăcinile, tulpinile, frunzele şi florile - toate au acţiune detoxifiantă puternică, efect diuretic şi coleretic-colagog, adică stimulează excreţia şi secreţia de bilă. Păpădia ajută la emulsionarea grăsimilor şi reglează valorile colesterolului sanguin.
Se recomandă anual cure de două săptămâni cu tije de păpădie, câte 6-10 tije, dacă eşti predispus la gastrite, dischinezii biliare, gută, ateroscleroză, litiaze biliare şi afecţiuni hepatice.
Din cele mai vechi timpuri, urzica este folosită pentru a preveni şi trata numeroase boli. Este o sursă importantă de vitamine şi de minerale, care ajută la refacerea sistemului imunitar slăbit. Urzica este recomandată pacienţilor care au probleme cu anemia, indiferent de stadiul în care se află afecţiunea. De asemenea, este indicată în stimularea secreţiilor biliare, pancreatice şi intestinale, dar şi pentru că are acţiune diuretică şi antihemoragică. Urzica aduce beneficii sănătăţii fie că este utilizată pe cale internă, fie că este folosită pe cale externă. Preventiv, se urmează cure de 4 săptămâni, în care se consumă dimineaţa câte o cană de infuzie de urzici pe stomacul gol, primăvara şi toamna. Remineralizează şi previne apariţia bolilor foarte grave, chiar şi declanşarea cancerului. Extern, urzica combate căderea părului şi unghiile casante.
Troscotul este ideal pentru proprietăţile sale astringente, benefice în special în problemele digestive, cum este diareea. Se găseşte din mai până în septembrie, în toată ţara, pe marginea drumurilor şi şanţurilor. De la troscot, în medicina naturistă se utilizează rădăcinile, pentru decoct, şi părţile aeriene ale plantei. Bea 2-3 ceşti pe zi din ceai de troscot, pentru a beneficia de calităţile de tonifiere, remineralizare, diuretice, antireumatice. În plus, cataplasmele cu troscot ajută la cicatrizarea rănilor, pentru că are efect antihemoragic.
Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist apifitoterapie
Clinica Medas, Bucureşti
http://drconstantinaruxandra.blogspot.ro/
Buruienile, sursa ta de vitamine şi de minerale - plantele sălbatice sunt izvoare de vitamine
Printre buruienile cu proprietăţi benefice asupra organismului se numără iarba grasă sau grasiţa, care are acţiune diuretică, antiinflamatorie, antiseptică, şi este utilă în afecţiuni renale. De asemenea, grasiţa combate diareea şi distruge paraziţii, şi are calităţi antihemoragice, ajută la reglarea valorilor glicemiei şi colesterolului sanguin. O altă plantă sălbatică vindecătoare este trifoiul roşu, care este sursă importantă de fitoestrogeni. Adică poate aduce efecte pozitive în tulburările de ciclu, dismenoree, tulburări de menopauză, protejează integritatea oaselor, combate acneea şi seboreea.