Propolisul, ideal pentru imunitate. Cum se ţine cura

În sezonul rece, riscul de a face diverse infecţii respiratorii este mai mare, de aceea, poţi începe să faci o cură cu propolis pentru a-ţi întări imunitatea. Acest produs al stupului are şi numeroase alte beneficii.

image

Substanţă colectată de albine din diverse plante, propolisul are în compnenţă răşină (50%), uleiuri esenţiale (5 până la 10%), ceară (30 - 35%), polen (5%), flavone, vitamine (A, cele din complexului B, C, E), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, zinc, fier, crom, mangan, cupru), aminoacizi, taninuri. Este bogat în peste 300 de molecule active şi este un remediu apicol valoros graţie acţiunii antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, antioxidante şi antitumorale, care îi oferă potenţial terapeutic.

Studiile au arătat că este cel mai puternic remediu antiinfecţios, fiind eficient faţă de mai multe tipuri de bacterii şi virusuri, printre care E.coli şi stafilococul auriu. Acţiunea terapeutică este pusă pe seama uleiurilor eterice, acidului ferulic, flavonoidelor, microelementelor şi substanţelor cu valoare antibiotică.

Propolisul este disponibil sub mai multe forme - tincturi, comprimate, unguente. Respectă recomandările privind administrarea lui.

Care sunt principalele indicaţii

Propolisul este recomandat în:

► tuse şi afecţiuni respiratorii (răceli, bronşită, laringită, sinuzită)

► otită

► probleme ale cavităţii bucale - gingivită, parodontită, afte

► inflamaţii intestinale şi aciditate gastrică

► dureri musculare sau articulare

► infecţii virale (veruci) sau fungice (micoze)

► acnee, plăgi şi arsuri uşoare.

Cum se ţine cura pentru creşterea imunităţii

Pentru creşterea imunităţii, se poate lua un extract natural de propolis fără alcool, 3 săptămâni. Adulţii şi tinerii cu vârsta de peste 15 ani pot lua câte 30 - 50 de picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei.

Remediu în afte

Propolisul este eficient în tratarea aftelor deoarece acesta este un antibiotic de excepţie, este anesteziant (alină şi durerea) şi un excelent cicatrizant. Propolisul se poate folosi sub formă brută sau de tinctură, care se pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, după care se înghite.