Ţelina, aliatul sănătăţii

1 2 jpg jpeg

Calităţile vindecătoare ale ţelinei sunt cunoscute de peste 2.000 de ani. Foarte generoasă, de la această plantă se foloseşte totul: rădăcina, frunzele, seminţele şi florile.

Datorită proprietăţilor sale, ţelina este recomandată în curele de slăbire, la tratarea hipertensiunii arteriale, la echilibrarea sistemului nervos şi pentru creşterea imunităţii.

Vechea medicină chineză o consideră planta menită să menţină agerimea spiritului. De asemenea, ţelina este indicată în astenie, boli hepatice, diabet zaharat, ajută la scăderea colesterolului „rău” şi la prevenirea cancerului.

Tinctura, bună pentru digestie

Pentru cura cu tincturi, se pun 30-40 ml din acest preparat la un litru de apă şi se beau 200 ml pe zi. Are efect diuretic şi depurativ. Este indicat în digestiile lente, obezitate, reumatism şi gută.

Tinctura se prepară astfel: se pune într-un borcan o ţelină mare, rasă, şi se acoperă cu alcool de 40 grade. Se lasă 10-12 zile şi se filtrează. Tinctura se ia cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă.

Tratează guta şi reumatismul

Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi diferiţi acizi, ţelina consumată ca atare sau în salate este un tonic al sistemului nervos, un bun remineralizant şi reduce nivelul hormonului de stres. Se recomandă şi o cură de trei săptămâni. Cantitatea de suc nu trebuie să depăşească 300 ml pe zi. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol.

Sucul de ţelină cicatrizează rănile

Sucul de ţelină, aplicat de trei ori pe zi sub formă de comprese, cicatrizează rănile. Este foarte bun şi în tratarea degerăturilor. Se prepară un decoct din 250 g ţelină şi un litru de apă. Se lasă să fiarbă 45 de minute, apoi se strecoară.

Se ţin mâinile sau picioarele 5 minute, de trei ori pe zi. În cazul ulceraţiilor gurii, al anginei sau pierderii vocii, se recomandă gargară de trei ori pe zi cu suc de ţelină.

Reglează tensiunea

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit de curând în ţelină o substanţă care reduce tensiunea arterială prin relaxarea vaselor sanguine, fapt ce permite sângelui să circule cu mai multă uşurinţă.

Vinul de ţelină, bun afrodiziac

Poţi prepara vin de ţelină prin macerarea a 400 g rădăcină rasă într-un litru de vin alb curat. După două zile, se filtrează şi se adaugă 3-4 linguri de miere. Luat cu o jumătate de oră înainte de masă, are efect de tonic general, diuretic şi afrodiziac. De asemenea, vinul de ţelină ajută la tratarea impotenţei.

Seminţele de ţelină reduc balonarea

Seminţele de ţelină au efect tonic şi tratează balonările şi durerile abdominale. Pentru aceasta, se pune seara la macerat o jumătate de linguriţă de seminţe într-un pahar cu apă şi se bea dimineaţa, la trezire.