Ţelina, aliatul sănătăţii

1 2 jpg jpeg

Calit─â┼úile vindec─âtoare ale ┼úelinei sunt cunoscute de peste 2.000 de ani. Foarte generoas─â, de la aceast─â plant─â se folose┼čte totul: r─âd─âcina, frunzele, semin┼úele ┼či florile.

Datorit─â propriet─â┼úilor sale, ┼úelina este recomandat─â ├«n curele de sl─âbire, la tratarea hipertensiunii arteriale, la echilibrarea sistemului nervos ┼či pentru cre┼čterea imunit─â┼úii.

Vechea medicin─â chinez─â o consider─â planta menit─â s─â men┼úin─â agerimea spiritului. De asemenea, ┼úelina este indicat─â ├«n astenie, boli hepatice, diabet zaharat, ajut─â la sc─âderea colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇŁ ┼či la prevenirea cancerului.

Tinctura, bun─â pentru digestie

Pentru cura cu tincturi, se pun 30-40 ml din acest preparat la un litru de ap─â ┼či se beau 200 ml pe zi. Are efect diuretic ┼či depurativ. Este indicat ├«n digestiile lente, obezitate, reumatism ┼či gut─â.

Tinctura se prepar─â astfel: se pune ├«ntr-un borcan o ┼úelin─â mare, ras─â, ┼či se acoper─â cu alcool de 40 grade. Se las─â 10-12 zile ┼či se filtreaz─â. Tinctura se ia cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de fiecare mas─â.

Trateaz─â guta ┼či reumatismul

Datorit─â con┼úinutului bogat ├«n vitamine, minerale ┼či diferi┼úi acizi, ┼úelina consumat─â ca atare sau ├«n salate este un tonic al sistemului nervos, un bun remineralizant ┼či reduce nivelul hormonului de stres. Se recomand─â ┼či o cur─â de trei s─âpt─âm├óni. Cantitatea de suc nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 300 ml pe zi. Se bea diminea┼úa, pe stomacul gol.

Sucul de ţelină cicatrizează rănile

Sucul de ┼úelin─â, aplicat de trei ori pe zi sub form─â de comprese, cicatrizeaz─â r─ânile. Este foarte bun ┼či ├«n tratarea deger─âturilor. Se prepar─â un decoct din 250 g ┼úelin─â ┼či un litru de ap─â. Se las─â s─â fiarb─â 45 de minute, apoi se strecoar─â.

Se ţin mâinile sau picioarele 5 minute, de trei ori pe zi. În cazul ulceraţiilor gurii, al anginei sau pierderii vocii, se recomandă gargară de trei ori pe zi cu suc de ţelină.

Regleaz─â tensiunea

Cercet─âtorii de la Universitatea din Chicago au descoperit de cur├ónd ├«n ┼úelin─â o substan┼ú─â care reduce tensiunea arterial─â prin relaxarea vaselor sanguine, fapt ce permite s├óngelui s─â circule cu mai mult─â u┼čurin┼ú─â.

Vinul de ţelină, bun afrodiziac

Po┼úi prepara vin de ┼úelin─â prin macerarea a 400 g r─âd─âcin─â ras─â ├«ntr-un litru de vin alb curat. Dup─â dou─â zile, se filtreaz─â ┼či se adaug─â 3-4 linguri de miere. Luat cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de mas─â, are efect de tonic general, diuretic ┼či afrodiziac. De asemenea, vinul de ┼úelin─â ajut─â la tratarea impoten┼úei.

Seminţele de ţelină reduc balonarea

Semin┼úele de ┼úelin─â au efect tonic ┼či trateaz─â balon─ârile ┼či durerile abdominale. Pentru aceasta, se pune seara la macerat o jum─âtate de linguri┼ú─â de semin┼úe ├«ntr-un pahar cu ap─â ┼či se bea diminea┼úa, la trezire.