Scap─â de sinuzit─â cu busuioc

1 2 jpg jpeg

Sinuzita înseamnă inflamaţia acută sau cronică a unuia ori a tuturor sinusurilor oaselor feţei.

Simptome: durere intens─â la nivelul sinusului afectat sau al din┼úilor ┼či maxilarelor, secre┼úie nazal─â purulent─â ┼či abundent─â, respira┼úie ├«ngreunat─â, tumefac┼úia pleoapelor superioare, stare general─â alterat─â, marcat─â de vertijuri, febr─â mai mult sau mai pu┼úin accentuat─â.

Forma cronic─â se mai manifest─â ┼či prin cefalee, tuse repetat─â ┼či expectora┼úie abundent─â.

Prevenire: feri┼úi-v─â de r─âceli ┼či umezeal─â, evita┼úi schimb─ârile bru┼čte de temperatur─â, evita┼úi fumul de ┼úigar─â.

Tratament pentru secreţii nazale

Busuioc. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită, se infuzează 7 minute, se beau 3 căni pe zi, până la dispariţia secreţiilor.

Cimbri┼čor. Se pun 1-2 linguri┼úe de plant─â la 1 l de ap─â fierbinte. Se fac inhala┼úii timp de 5 minute, seara, zilnic, p├ón─â la dispari┼úia secre┼úiilor. Se prepara o infuzie dintr-o linguri┼ú─â de plant─â la 250 ml de ap─â clocotit─â. Se infuzeaz─â c├óte 5 minute, de 3-4 ori pe zi. Se pot face ┼či sp─âl─âturi nazale cu infuzia astfel ob┼úinut─â, p├ón─â la dispari┼úia secre┼úiilor.

Tratament pentru tuse expectorant─â

P─âtlagin─â. Se prepar─â o infuzie: la 250 ml ap─â clocotit─â se adaug─â 5 g de plant─â uscat─â, m─ârun┼úit─â, se acoper─â 5 minute, dup─â care se strecoar─â ┼či se consum─â cald─â, ├«ndulcit─â cu miere, dou─â c─âni pe zi, nu mai mult de 10 zile. Se poate folosi tinctur─â de p─âtlagin─â, c├óte 10 pic─âturi de dou─â ori pe zi la copii ┼či c├óte 30 de pic─âturi de dou─â ori pe zi la adul┼úi ├«n ceai sau ap─â plat─â.

Fenicul. Se face infuzie din 5 g plant─â la 100 ml de ap─â, la care se adaug─â 200 mg miere. Siropul ob┼úinut se poate p─âstra la frigider ┼či se administreaz─â astfel: copii p├ón─â la 6 ani ÔÇô de 3 ori pe zi, c├óte o linguri┼ú─â; peste 6 ani ÔÇô de 3 ori pe zi, c├óte o lingur─â; adul┼úi ÔÇô o lingur─â, din or─â ├«n or─â. Se administreaz─â c├ónd tusea este productiv─â, obositoare, epuizant─â.

Rinitele, tratate cu ceai de tei

Rinita reprezint─â ├«mboln─âvirea inflamatorie a mucoasei nazale, cea mai frecvent─â ┼či mai cunoscut─â afec┼úiune a c─âilor respiratorii superioare. Simptomele caracteristice sunt: senza┼úia de usc─âciune la nivelul ochilor, nasului ┼či g├ótului, urmat─â de congestia mucoaselor acestora, str─ânut, l─âcrimare, secre┼úie nazal─â, usturimi ├«n nas, pierderea temporar─â a mirosului, febr─â de diverse tipuri ┼či intensit─â┼úi. Se poate trata cu tei, isop, ienup─âr, anason, eucalipt, salcie, acestea put├ónd fi administrate fie separat sub form─â de infuzie, fie ├«n diverse amestecuri.