Salvia şi muşeţelul, de ajutor în bolile femeieşti

1 2 jpg jpeg

Aloe vera, pentru mămicile care alăptează

În primele zile de alăptare, pentru a evita leziunile mameloanelor după ce copilul a supt, acestea trebuie spălate cu ceaiuri din plante medicinale cu efect calmant şi antimicrobian, precum: lumânărică, mur, muşeţel, mărul-lupului, plop negru.

Dacă necazul s-a produs, aloe vera este foarte utilă prin efectele sale antiseptice, emoliente şi cicatrizante. Se foloseşte gelul de aloe obţinut prin tăierea unei frunze. Se ung mameloanele cu acest suc, iar deasupra se aplică un pansament steril. La fel se poate folosi şi pulberea de aloe, care se prepară din planta uscată şi măcinată în râşniţa de cafea.

Când ai anexită, zmeurul este soluţia

Printre cele mai bune remedii în cazul anexitei se numără preparatele de zmeur: infuzia şi pulberea din frunze. Acestea au efecte dezinfectante, calmante şi depurative foarte puternice. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană cu apă clocotită. Zilnic, se consumă câte două căni cu infuzie.Tratamentul cu pulbere durează 28 de zile şi reglează, în acelaşi timp, şi ciclul menstrual.

Muşeţelul te scapă de infecţiile vaginale

Este un fapt dovedit că florile de muşeţel împiedică înmulţirea bacteriilor şi ciupercilor. Intern, infuziile de muşeţel sunt un remediu eficient pentru scurgerile de origine bacteriană sau pentru infecţiile micotice acute ale vaginului.

Inflamaţiile şi mâncărimile vaginului, cauzate de aceste infecţii, se tratează prin tamponări vaginale cu ulei de muşeţel (patru picături) amestecat cu iaurt (două linguri.) Băile de şezut cu decoct de echinacea (preparat din patru linguri de plantă fiartă într-un litru de apă, timp de 5 minute) sunt tratamente locale cu efecte antibiotice şi de calmare a mâncărimilor cauzate de infecţii micotice.

Salvia tratează lactaţia în exces

Infuzia de salvie este întrebuinţată cu succes într-o serie de afecţiuni femeieşti, datorită efectelor sale antiinflamatoare şi antibacteriene. Există femei care, după naştere şi după alăptat, se plâng de o secreţie lactată abundentă.

Pentru a scădea secreţia de lapte în exces se recomandă consumul de infuzie de salvie. Aceasta se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi o cană cu apă clocotită. Se infuzează 15 minute şi se bea. Se consumă câte trei căni pe zi.

Creţişoara combate sterilitatea

Florile creţişoarei sunt folosite de multă vreme ca cicatrizant, antiinflamator şi ca tonic uterin, care reglează sistemul hormonal. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană cu 250 ml de apă clocotită.

Frecvent, se foloseşte terapia cu tinctură de creţişoară, foarte eficientă în tratamentul sterilităţii feminine şi în tulburările de pubertate. Se administrează câte trei linguriţe pe zi, diluate în 100 ml de apă, cu 15 minute înaintea meselor principale.

Remedii pentru dismenoree

Foarte multe femei sunt chinuite lunar de dismenoree, definită ca un ansamblu de tulburări ce preced şi însoţesc perioada menstruală; dar lucerna poate reduce aceste neplăceri. Extractul natural de lucernă acţionează preventiv împotriva hemoragiilor interne şi ajută la coagularea sângelui.

Pentru ameliorarea simptomelor premenstruale şi calmarea durerilor se recomandă un consum de trei căni cu infuzie de lucernă pe zi. Se pun două linguriţe cu frunze uscate la o cană clocotită cu apă, se infuzează zece minute, apoi se strecoară. Tratamentul durează cinci-şase zile.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Eugen Giurgiu doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie

Pentru afecţiunile ovarelor se pot folosi intern şi extern o serie de plante medicinale precum: dafinul, feriga, ghimbirul, mărarul, meiul-păsăresc, roiniţa, ovăzul, salcia, ţelina şi zmeurul.

Intern se folosesc infuziile bogate în minerale şi în hormoni naturali, care ajută la reglarea activităţii ovarelor şi la calmarea durerilor. Extern, se folosesc cataplasmele calde, preparate dintr-o astfel de plantă. Aplicate pe zonele dureroase, acestea ajută la refacerea circulaţiei la nivelul abdomenului.