Pro sau contra sun─âtoarei?

1 2 jpg jpeg

Eficienţă demonstrată

Tratamentul cu sun─âtoare este folosit pentru diverse afec┼úiuni: ulcer gastric ┼či duodenal, diaree, colici renale, afec┼úiuni urinare, tulbur─âri menstruale, hemoroizi, varice ┼či probleme musculare.

Studiile de p├ón─â acum au demonstrat eficien┼úa tratamentului cu sun─âtoare ├«n cazul depresiei u┼čoare ┼či moderate. ├Än cazul depresiei grave, rezultatele nu sunt concludente, sus┼úin speciali┼čtii din cadrul Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii.

Asocieri periculoase

Sun─âtoarea interac┼úioneaz─â cu antidepresivele ┼či cu medicamentele ├«mpotriva durerilor. A┼ča c─â este bine s─â nu faci un tratament cu sun─âtoare ├«n timp ce iei aceste medicamente. Mai mult, sun─âtoarea scade eficien┼úa unor tratamente folosite ├«mpotriva virusului HIV, a inhibitorilor imunitari, a medicamentelor de reducere a colesterolului.

De asemenea, dacă iei anticoagulante, contraceptive, medicamente pentru boli cardiace ori împotriva astmului sau faci chimioterapie nu este recomandat să faci un tratament pe bază de sunătoare.

Cine ar trebui s─â o evite?

Efectele secundare sunt rare ┼či pu┼úin severe. Pot fi ├«nt├ólnite tulbur─âri digestive, alergii cutanate, oboseal─â, nervozitate, dureri de cap ┼či uscarea gurii.

Totu┼či, deoarece efectele adverse ale tratamentului cu sun─âtoare nu sunt ├«n totalitate cunoscute, femeile ├«ns─ârcinate, cele care al─âpteaz─â ┼či copiii vor evita acest tratament.

Aceast─â recomandare este valabil─â ┼či pentru persoanele care sufer─â de tulbur─âri bipolare, ┼či pentru bolnavii de Alzheimer sau de schizofrenie, la care s-a remarcat ├«nr─âut─â┼úirea st─ârii dup─â administrarea de sun─âtoare.

Persoanele palide sau sensibile la soare trebuie s─â nu dep─â┼čeasc─â dozele maxime de sun─âtoare ┼či s─â se protejeze de razele UV. Cura este interzis─â celor care fac tratamente cu raze ultraviolete (pentru psoriazis, de exemplu).

Dacă vrei să treci de la antidepresive de sinteză la sunătoare, trebuie să faci o pauză între cele două tratamente, pentru că medicamentele de sinteză sunt eliminate mai greu din organism.

Întreruperea tratamentului cu sunătoare se face treptat. Dozele se diminuează pe parcursul a una-două săptămâni, pentru a evita un posibil sevraj.

Preparate din sun─âtoare

Uleiul de sun─âtoare se folose┼čte ├«mpotriva alergiilor, irita┼úiilor, eczemelor, durerilor de cap, pietrelor la vezic─â ┼či pentru stimularea func┼úiilor biliare.

Unguentul calmeaz─â ┼či uneori vindec─â afec┼úiunile pielii. Combate m├ónc─ârimea ┼či usturimea produse de arsuri, alergii sau de alte afec┼úiuni dermatologice.

Infuzia este bun─â ├«mpotriva gastritei. Se bea ne├«ndulcit─â. Se mai folose┼čte sub form─â de gargar─â ├«n caz de gingivit─â, abcese dentare, afte ┼či r─âni la nivelul gurii. Cataplasmele trateaz─â r─ânile ┼či nevralgiile.

Tinctura de sun─âtoare diminueaz─â intensitatea acceselor de panic─â sau de m├ónie ┼či favorizeaz─â stabilitatea emo┼úional─â. Este recomandat─â ├«n caz de depresie, anxietate ┼či nelini┼čte.

Pulberea de sunătoare se administrează în cazul tulburărilor emoţionale severe. Se iau trei-patru linguri de pulbere pe zi, cu un pahar de apă.

Cât durează tratamentul?

Este bine ca tratamentul cu sun─âtoare s─â nu dep─â┼čeasc─â dou─â luni. Dup─â acest interval se face o pauz─â de dou─â s─âpt─âm├óni, deoarece pot ap─ârea nevralgii, sensibilitate la lumin─â ┼či dureri de cap.

Efectul fotosensibilizant se poate manifesta însă doar în urma unui consum foarte mare de sunătoare. La doze normale, acesta este inexistent. Doza maximă admisă este de 3.600 mg pe zi.

Doctor Click! v─â sf─âtuie┼čte

Sun─âtoarea este intens folosit─â ├«n fitoterapie, datorit─â valen┼úelor terapeutice ┼či efectelor binef─âc─âtoare pe care le are asupra organismului.

Are o ac┼úiune antiviral─â, antibacterian─â, cicatrizant─â, antiinflamatoare, antihemoragic─â, antidepresiv─â, calmant─â, relaxant─â, m─âre┼čte ├«ncrederea ├«n sine, stimuleaz─â inteligen┼úa ┼či capacitatea de discern─âm├ónt, regleaz─â metabolismul ┼či tranzitul intestinal, este protector hepatic ┼či regulator al func┼úiei hepatice.

De aceea, sunătoarea este folosită în tratamentul diferitelor afecţiuni, de la boli de piele până la afecţiuni psihoemoţionale sau cancer. Se poate administra sub formă de pulbere, infuzie, de macerat, tinctură sau ulei volatil.