Ia-ţi mineralele din farmacia verde!
Orzul, sursă generoasă de calciu
Calciul este unul dintre cele mai importante minerale, de care atât organismul copiilor, cât şi cel al adulţilor are nevoie pentru o bună funcţionare.
Ştim că acest mineral este bun pentru oase, însă avem nevoie de calciu şi pentru sănătatea sistemului nervos şi a inimii.
Apatia, insomnia, crampele musculare şi starea de leşin sunt câteva semne că ai putea avea lipsă de calciu. Una dintre cele mai bune surse de calciu este orzul.
Bogat în săruri de calciu şi în vitamine, orzul verde conţine de 11 ori mai mult calciu decât laptele. Pentru a trata lipsa de calciu, este indicat sucul de orz verde.
Firele de orz se spală, după care se dau prin maşina de tocat şi centrifugă, până se obţine un suc verde mai închis, cu un gust amărui.
Poţi bea 50 ml de suc concentrat de orz, pe care îl poţi dilua cu 50-100 ml de suc de mere sau de apă. Consumă câte un pahar pe zi, timp de 2-4 săptămâni (de două ori pe an). Şi remediile din coada‑calului sunt de ajutor în lipsa de calciu.
Prepară un decoct din coada-calului, din 1-2 linguri de plantă uscată la un litru de apă, pe care le fierbi timp de 30 de minute. Poţi bea 2-3 căni pe zi.
Preparatele din coada-calului nu sunt recomandate femeilor însărcinate, celor care alăptează şi nici copiilor, deoarece planta poate conţine nicotină, dăunătoare atât pentru organismul mamei, cât şi al fătului. În caz de supradozare, pot apărea dureri în zona de jos a spatelui.
Anghinarea, bună dacă ai lipsă de magneziu
Esenţial pentru sănătate, magneziul ajută la funcţionarea normală a muşchilor, a nervilor şi a inimii. Îţi poţi da seama că ai lipsă de magneziu dacă ai dureri de cap, ameţeli, senzaţia persistentă de lipsă de aer sau de presiune toracică şi dacă îţi amorţesc mâinile sau picioarele.
Bogat în substanţe nutritive, ovăzul este o sursă importantă de magneziu. Pentru a suplini lipsa de magneziu, consumă fulgi de ovăz. Şi produsele din anghinare sunt de ajutor când vine vorba despre carenţa de magneziu.
Poţi prepara o infuzie de anghinare adăugând o lingură de plantă la un litru de apă, însă amestecul trebuie consumat a doua zi, cu o jumătate de oră înainte de mese (dimineaţă, prânz şi seară).
Precauţii! Preparatele din anghinare sunt contraindicate dacă ai calculi biliari.
Murii asigură necesarul de fier
Fierul are un rol important în producerea hemoglobinei. Frunzele de mur sunt o sursă generoasă de fier.
Prepară o infuzie din două linguri de frunze la un litru de apă, după care bea câte două căni pe zi.
Şi măcrişul are un conţinut ridicat de fier. Pulberea de măcriş o poţi obţine acasă prin pisarea rădăcinilor, fie o poţi procura din magazinele cu produse naturiste. Ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de patru ori pe zi.
Contraindicaţii! Datorită conţinutului de acid oxalic, măcrişul nu este indicat celor cu reumatism.
Info: Fulgii de ovăz sunt ideali şi pentru curele de slăbire.