BROCCOLI protejează plămânii

1 2 jpg jpeg

Mănâncă legume

Brocoli, spanac, morcovi şi soia sunt cele mai importante legume în aceste afecţiuni. Potrivit unui studiu publicat de revista americană Jama, fitoestrogenii conţinuţi în aceste alimente te protejează de riscul tumorilor pulmonare.

Consumându-le în mod constant, ai cu 45% mai puţine şanse să faci astfel de boli.

Ai astm? Fă-ţi vaccinul gripal

Răceala şi gripa declanşează, la bolnavii de astm, crize dificil de controlat.

Pentru ei este şi mai important decât pentru ceilalţi oameni să se vaccineze contra gripei în fiecare an. Vaccinarea este recomandată atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii cu formă severă de astm.

Fă sport, ca antidot

Dacă eşti fumător sau te-ai lăsat de curând, ar trebui să faci mult sport. Astfel reduci riscul apariţiei unei tumori pulmonare.

Un studiu al Universităţii din Philadelphia a demonstrat că practicarea unui sport reduce cu 29% probabilitatea apariţiei unui cancer pulmonar, în anii care vin. Cu cât exerciţiul este mai regulat şi mai intens, cu atât mai bine.

Ascultă-ţi respiraţia

Un studiu american a demonstrat că absenţa respiraţiei (aşa-numita „respiraţia scurtă”) e cel mai precoce şi cel mai important simptom de bronşită cronică sau emfizem pulmonar. Şi nu un „efect colateral” normal al unei anumite vârste.

Atenţie la poluarea din casă

Cercetătorii Institutului Naţional al tumorilor din Milano au măsurat nivelul de poluare din casele unui grup de fumători.

Rezultatul? Valori mult mai mari, decât în casele nefumătorilor, ale pulberilor în suspensie PM10 şi PM2,5. Mai pe înţeles: pulberi extrem de fin dispersate în aer, care au efect iritant asupra ochilor şi sistemului respirator şi reduc rezistenţa la infecţii.

Tusea, primul semnal de alarmă

Învaţă să îţi asculţi plămânii. Respiraţia scurtă şi tusea sunt semnale de alarmă trimise de ei. Pneumonia şi bronhopneumonia pot fi combătute cu plante medicinale.

Pentru uz intern puteţi folosi pătlagina, lichenul de piatră, bradul, iarba mare, trei fraţi pătaţi, scaiul vânăt, salvia, potbalul, nalba, cimbrul de munte, cimbrul de grădină, cimbrişor, lumânărică, ceapă, nuc. Pentru uz extern, muştarul negru, muşeţel, levănţică, rozmarin, isop, ienupar.