5 tratamente bune când ”îţi merge burta”
1. Afinele
Fructele de afin ar trebui să fie prima variantă de tratament naturist atunci când te confrunţi cu un episod de diaree. Asta pentru că au proprietăţi antiseptice şi ameliorează, în doar trei ore, procesul de fermentaţie. Sunt bogate în tanin, în pectine, în acizi, în vitamina A şi în vitamina C.
Se pot consuma ca atare, iar din frunze se poate face ceai. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 200 ml de apă. Se pot bea până la trei căni de ceai pe zi. De asemenea, se mai poate consuma şi sub formă de decoct, care se obţine dintr-o linguriţă de fructe şi o cană de apă. Se recomandă să se bea două căni pe zi.
2. Uleiurile eterice
O linguriţă de ulei de ricin, în care se pun două-trei picături de zeamă de lămâie, constituie un remediu de nota 10 în caz de diaree. Acesta îşi face efectul în doar două ore şi nu irită flora stomacală.
De asemenea, se mai pot folosi şi uleiurile eterice, cum sunt cele de muşeţel, de mentă, de soc sau de stejar, care se pun în ceai. Sunt suficiente doar patru picături la 200 ml de ceai. Se beau îndeosebi dimineaţa pe stomacul gol. De asemenea, uleiurile se mai pot amesteca cu puţină cremă de corp, cu care se masează abdomenul.
3. Ceaiul din plante
Coada-racului, menta, traista ciobanului şi troscotul sunt doar câteva dintre plantele medicinale care, combinate, reduc episoadele diareei. În acest sens, se amestecă 25 de grame de pulbere din fiecare plantă. Ulterior, dintr-o linguriţă de amestec şi o cană de apă se face o infuzie.
Se pot consuma maximum două căni de infuzie pe zi. Rezultate vizibile se obţin după doar o zi şi constau în oprirea frecvenţei scaunelor şi a durerii de la nivelul abdomenului. De asemenea, se mai pot combina coaja de stejar, coada-racului, răchitan şi turtiţă mare.
4 Piureul
de banane
Pentru că odată cu scaunele moi se elimină şi foarte mult potasiu, bananele sunt o sursă excelentă de refacere a nivelului acestui mineral. În cazul diareei însă se recomandă consumarea bananei sub formă de piure, în care se adaugă puţină sare. Deşi gustul nu este prea plăcut, amestecul are rolul de a regla funcţia intestinului gros. Se recomandă trei porţii de piure de banane pe zi, la un interval de două ore.
5. Supele din legume
Hidratarea este absolut necesară în cele câteva zile cât durează diareea. Pe lângă apă şi ceaiuri, mai poţi consuma foarte multe supe. Este bine să le alegi pe acelea pe bază de legume, pentru a nu irita şi mai mult mucoasa intestinală. Astfel, mai întâi fierbe carne de pasăre, iar în zeamă pune patru morcovi, un broccoli, doi cartofi, zarzavat şi sare. După ce fierb 25 de minute, adaugă şi puţin pătrunjel.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Mai întâi, trebuie stabilită cauza diareei. Poate fi toxiinfecţie alimentară, stresul de dinaintea unui examen sau intestinul iritabil. Dintre remediile naturale, cel mai frecvent folosite sunt: afinele (fructe consumate ca atare, tinctură, decoct de frunze şi fructe), arinul negru (decoct din scoarţă), brusturele (decoct din radăcină), busuiocul (infuzie din frunze), castanul sălbatic (decoct din scoarţă), cornul (fructe consumate ca atare sau tinctură), genţiana (decoct din rădăcină), menta (infuzie), merişor (decoct din frunze), muşetel (infuzie), nalba mare (infuzie
din frunze), nuc (infuzie din frunze şi coji verzi), orezul fiert, troscot (infuzie). Nu trebuie uitat nici cărbunele medicinal, iar un remediu românesc, vechi şi eficient, este reprezentat de pulberea din ghindă de stejar.
Bine de ştiut!
- Dizolvă un cărbune medicinal sau o linguriţă de pulbere de argilă într-un pahar cu apă, pentru a potoli stomacul agitat.
- Bea cât mai multă apă minerală plată.
- Consumă două-trei iaurturi cu probiotice, deoarece bacteriile pe care le conţin ajută la refacerea florei intestinale.
- Mâncarea nu trebuie să fie nici prea fiebinte, nici prea rece. De asemenea, mestecă bine alimentele şi nu bea apă în timpul mesei.