Problemele comune pe care leacurile cu mac le poate ameliora

Pe lângă înfrumusețarea lanurilor și grădinilor, macul este apreciat pentru beneficiile pe care le oferă organismului. Această plantă induce somnul, tratează simptomele răcelii și facilitează digestia.   

image

Foto: Shutterstock

Macul roșu, cunoscut în popor ca mac iepuresc sau somnișor  este o plantă erbacee, originară din Turcia, folosită în gastronomie, în industria cosmetică sau ca remediu naturist.

Există 2 tipuri de mac: unul este macul de câmp (Papaver rhoeas), a cărui apariție nu este controlată, având caracter spontan, iar al doilea este macul cultivat de om, macul de grădină (Papaver somniferum), de la care se folosesc în alimentație și în dietetică semințele. În scopuri terapeutice, de la mac se folosesc semințele și petalele, care se pot administra atât intern, cât și extern, sub diverse forme.  

O lingură de semințe de mac oferă 20% din doza zilnică de mangan, 13% din doza recomandată de calciu, 8% din magneziu și fosfor, 7% din valoarea necesară de fibre alimentare, 5% din fier și zinc și 2% din potasiu și seleniu.

Macul are şi o acțiune sedativă, de aceea nu trebuie consumat în cantitate foarte mare.

Ceaiul are efect sedativ 

Datorită proprietăților sale sedative, ceaiul din petale de mac de câmp induce somnul și tratează insomniile. De asemenea, diminuează răceala, deoarece combate tusea și distruge microbii de pe mucoase. Pentru infuzie, folosești 1 linguriţă de petale uscate de mac, opărite cu 250 ml de apă. Lași la infuzat timp de 10-15 minute, apoi strecori. Se bea în 3 reprize, de-a lungul zilei. În caz de răgușeală, se poate face gargara cu ceai. Un alt truc pentru tratarea tulburărilor de somn este consumul de lapte cald cu semințe de mac, înainte de culcare.

Citeşte şi: Ce beneficii au seminţele de mac

Semințele reduc constipația

Fiind o sursă excelentă de fibre (100 g de seminţe de mac crude conțin 19,5 g de fibre, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din doza zilnică recomandată) semințele de mac susțin buna funcționare a digestiei și absorbția nutrimentelor din alimente. Astfel, consumul de semințe de mac tratează constipația, precum și diareea. Mai mult decât atât, acestea atenuează durerile de la nivelul stomacului. Le poți consuma la micul dejun, în iaurt, în salate și în diverse preparate alimentare.  

Uleiul susține sănătatea pielii

Semințele de mac aduc beneficii inclusiv pentru sănătatea și aspectul pielii. În acest caz, semințele se folosesc sub formă de ulei, care se obține prin presare la rece. Uleiul de mac are rol antioxidant și poate fi folosit la tratarea mâncărimilor și înțepăturilor de insecte, la diminuarea senzațiilor de arsură și la hidratarea pielii. Acesta conține: acid linoleic, care menține pielea hidratată, acid oleic, care ajută în procesul de vindecare a rănilor. Pentru a profita de beneficiile uleiului de mac, aplică o cantitate mică direct pe piele sau câteva picături în produsele destinate îngrijrii pielii, precum loțiunile, cremele sau săpunurile pe care le folosești. Dacă alegi să îl achiziționezi din magazinele naturiste, asigură-te, înainte de a-l cumpăra, că uleiul este 100% presat la rece.

Remediu pentru sănătatea oaselor

Semințele de mac au un conținut bogat în minerale, între care iod, mangan, magneziu, cupru și zinc, precum şi acid linoleic, acid palmitic, acid oleic și fosfor. Prin toate aceste substanțe, semințele de mac ajută la întărirea sistemului osos.Totodată, fosforul din semințe de mac favorizează absorbția calciului și fixarea lui în oase. Cercetătorii au descoperit că macul combate demineralizarea oaselor, păstrându-le sănătoase și la vârste înaintate. Poți să cumperi macul de la magazin sub formă de plantă uscată. La 1 linguriță de semințe de mac, adaugi 30 ml de apă clocotită, lași la infuzat 5-10 minute, sau faci decoct 3 minute. După ce s-a răcit, adaugi miere. Se ia de  2-3 ori pe zi, 2 săptămâni.