Planta care combate viermii intestinali. Ce alte calități mai are vetricea

image

Cunoscută și ca buruiană de ceas rău, ferecea sau iarba raiului, vetricea are calități terapeutice extraordinare.

Întâlnită în Europa, Asia și America, vetricea se folosește încă din perioada Evului Mediu, având multiple calități terapeutice datorate substanțelor active conținute. Planta are acțiune antihelmintică (combate viermii intestinali), hipotensivă (scade tensiunea arterială), antiinflamatoare (oprește procesul inflamator), antispasmotică (combate spasmele), cicatrizantă, stimulentă și tonică.  

Vetricea poate fi utilizată intern și extern. Se administrează cu prudență, din cauza tuionei, o substanță care poate fi toxică dacă se depăsește dozajul recomandat.

Soluție contra viermilor intestinali

În cazul viermilor intestinali, precum şi pentru creșterea apetitului și îmbunătățirea digestiei, combaterea gazelor, balonării și spasmelor stomacale, un adjuvant este tinctura de vetrice.

Se prepară astfel: pui 20 linguri pulbere de vetrice în 500 ml de alcool de 50 de grade, amesteci și lași la macerat 14 zile, în sticle mici, închise la culoare. După acest timp, consumi câte 1 linguriță, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă, în cure de cel mult 14 zile. 

Băile fierbinți sunt benefice pentru rinichi

Băile fierbinți cu infuzie de vetrice ameliorează durerile puternice la urinare și incapacitatea de control a urinării, simptome care pot să apară în cazul persoanelor diagnosticate cu pietre la rinichi. Infuzia o prepari dintr-o linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită. Adaugi 4 litri de infuzie în apă fierbinte și stai cel puțin 30 de minute în apă.

Leac contra păduchilor 

Când este aplicată local, planta ajută la tratarea arsurilor pe piele și scabiei. De asemenea, are capacitatea de a ucide păduchii. Pentru a o folosi, zdrobești 2-3 tulpini înflorite și le pui pe zona afectată. Pentru tratarea scabiei, lași planta să acționeze pe piele 4 ore și repeți procedura de 2 ori pe zi, până la vindecare.

Cataplasmele tratează durerile articulare și luxațiile

Sub formă de cataplasmă, vetricea tratează durerile articulare provocate de reumatism. Ai nevoie de 3 linguri de pulbere, pe care o obții prin măcinarea plantei cu râșnița electrică. Pulberea o amesteci cu 3 linguri de apă caldă până când se formează o pastă. Pui conținutul într-un tifon, îl aplici pe zona afectată și acoperi. De asemenea, vetricea accelerează vindecarea țesăturilor lezate și favorizează retragerea umflăturilor. Zdrobești 2-3 tulpini înflorite, le pui pe locul afectat și aplici un bandaj pentru câteva ore.

Ceaiul atenuează retenția de apă

Intern, ceaiul se folosește la reglarea fluxului menstrual și la combaterea retenției de apă. Acesta se prepară din 1 linguriță de vetrice la 250 ml de apă clocotită, se strecoară și se consumă cu lingurița în cursul zilei. Extern, planta combate mătreața și se utilizează la ultima clătire a părului.

Contraindicații

Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite această plantă, deoarece poate induce sângerări și avort spontan. Vetricea nu este recomandată nici persoanelor care au alergie la ambrozie.