Ceaiul de gutui scade tensiunea şi colesterolul. Iată cum îl prepari!

Ştiai că din frunzele de gutui poţi prepara un ceai cu numeroase beneficii pentru sănătate?

image

Ceaiul din frunze de gutui este benefic şi în reducerea simptomelor răcelii precum gâtul inflamat. Foto: Shutterstock

Gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbore originar din Asia, care se cultivă și în țara noastră, fiind înrudit cu alte fructe din familia Rozacee, cum ar fi merele și perele. Florile sale sunt mari, albe sau roz, și înfloresc în lunile mai sau iunie. Fructele sunt ovale, galbene și acoperite cu peri fini. Frunzele sunt verzi și, la fel ca celelalte părți ale arborelui, sunt surse bune de substanțe nutritive. Acestea conțin vitaminele B1, B2, B3, vitamina C, calciu, cupru, fier, potasiu, magneziu, mangan și sodiu. În plus, în compoziția frunzelor se află și antioxidanți, precum quercetină și rutin. Cele mai bune frunze de gutui se recoltează la începutul verii, iar din ele se fac ceaiuri, cu efecte dovedite asupra sănătății.

Cum se prepară

Pentru pregătirea ceaiului, se recoltează frunze sănătoase, neafectate de boli și dăunători. Dacă gutuiul a fost tratat cu pesticide, frunzele nu mai pot fi folosite pentru ceai. Ai nevoie de 1 litru de apă și de 5 frunze de gutui. Pui apa la fiert într-un vas, iar când dă în clocot, adaugi frunzele de gutui și le pui la fiert alte 2 minute. Amestecul îl lași la infuzat 5 minute. Când se răcește, poți adăuga puțină miere.

Ce beneficii are  

Ceaiul din frunze de gutui poate fi consumat de persoanele diagnosticate cu diabet și boli ale ficatului. În plus, oferă următoarele beneficii pentru organism:

• Bun pentru stomac - Frunzele de gutui conțin fibre, iar ceaiul consumat cu moderație poate ajuta la prevenirea și tratarea constipației. Este recomandat și în alimentația persoanelor care suferă de ulcer;

• Reglează tensiunea arterială - Datorită conținutului de pectină, un compus care ajută la circulația sângelui, consumul regulat de ceai din frunze de gutui reglează nivelul tensiunii arteriale și previne hipertensiunea;

• Susține sănătatea inimii - Antioxidanții din compoziția frunzelor de gutui protejează inima de anumite boli, cum ar fi boala coronariană;

• Antibiotic natural - Ajută la tratarea tusei și accelerează vindecarea gripei și răcelii;

• Combate retenția de apă - Cu proprietăți diuretice și depurative, ceaiul de gutui ajută la eliminarea toxinelor din organism, la combaterea retenției de apă și la reducerea kilogramelor;

• Reglează nivelul de colesterol - Studiile au arătat că extractul din frunze de gutui poate să ajute la scăderea nivelului de colesterol în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare;

• Ameliorează stările de agitație - Având efect sedativ, ceaiul se recomandă în caz de nervozitate, depresie, agitație și insomnie;

• Efect antimicrobian - Are puterea de a distruge microbii și previne infecțiile;

• Rol antiinflamator - Elimină durerile menstruale și reduce febra musculară;

Contraindicații și recomandări

Frunzele de gutui nu se consumă crude! De asemenea, ceaiul nu este recomandat pentru persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială și nici în perioada sarcinii și alăptării.