Matcha, elixirul nemuririi

image

Japonia sau ”țara soarelui răsare” este locul de origine al multor obiceiuri și tradiții devenite faimoase pe tot globul care fascinează lumea occidentală prin simplitatea, ingeniozitatea și filosofia din spatele lor. Una dintre aceste minunate tradiții este faimoasa ceremonie a ceaiului, denumită de japonezi ”chanoyu” sau ”chado”. Despre chanoyu, Okakuro Kazuko, un critic de artă japonez, spunea: ”ceremonia ceaiului este o modalitatea de a venera frumusețea și simplitatea; totul se concentrează în jurul încercării de a atinge perfecțiunea tocmai prin gesturile imperfecte ale vieții de zi cu zi”.

Ce este Matcha

În centrul ceremoniei ceaiului stă Matcha, ceaiul verde unic în lume, un ceai cu o istorie de sute de ani. În limba japoneză, “matcha” provine din verbul “matsu” - a freca, a măcina și substantivul “cha” care înseamnă ceai. Așadar, Matcha este pulbere de ceai verde (frunza de ceai verde măcinată). Pulberea de ceai a fost importată în Japonia din China în secolul XII și, era obținută prin uscarea in cuptoare și apoi macinarea manuală a frunzelor de ceai verde cu ajutorul unor mori de granit.

Ce face ca ceaiul Matcha să fie special și atât de bogat în nutrienți? Acoperirea plantațiilor cu 21 de zile înainte de recoltare si faptul că fiind măcinat este concentrat.

Tehnica acoperirii plantațiilor este specific japoneză și durează de sute de ani. Într-o iarnă extrem de geroasă cultivatorii de ceai verde - ne referim desigur la Camellia Sinensis, arborele de ceai - au fost nevoiți să acopere plantațiile cu paie pentru a le feri de îngheț. Astfel, în primăvară au observat că frunzele plantelor acoperite au devenit mai verzi, acestea fiind stimulate să  producă mai multă clorofilă pentru a compensa lipsa luminii, iar acoperirea plantațiilor a devenit tradiție pentru producătorii de Matcha. Pentru ceaiul Matcha Ceremonial, sunt recoltate - manual - doar frunzele foarte tinere, care apoi sunt imediat supuse unui tratament cu abur fierbinte (pentru a preveni procesul de oxidare, a opri fermentația enzimelor și pentru a menține ridicat nivelul de clorofilă). După accea urmează înlăturarea cozilor frunzelor și a nervurilor și în final măcinarea lor într-o pulbere fină.  

Umbrirea, culesul manual, opărirea, uscarea în cuptoare speciale, separarea nervurilor de frunze, măcinarea manuală lentă în mori de granit…toți aceștia sunt pași anevoioși și obligatoriu de urmat de către cultivatorii și producătorii de Matcha. Toată această muncă nu își pune amprenta doar asupra gustului ci și asupra beneficiilor ceaiului Matcha, pe care japonezii îl consideră elixirul nemuririi. Știința a demonstrat că această denumire de ”elixir al nemuririi” a ceaiului Matcha nu este doar o strategie de marketing, ci are un fundament real. Ne referim aici la L-teanină, un aminoacid care se regăsește în ceaiul verde Matcha în concentrații de trei ori mai mari decât în ceaiul verde obișnuit. L-teanina este aminoacidul responsabil de efectul antistres și calmant al ceaiului Matcha pentru că echilibrează eliberarea teinei (cofeinei din ceai). Călugărul zen Lu Yu spunea că: ”ceaiul calmează spiritul, armonizează mintea, alungă apatia, înlătură oboseala, trezește gândul și previne somnolența”.

Călugării budiști din Japonia consumă matcha înainte de sesiunile de meditație, motiv pentru care Matcha mai este denumit și ”meditație lichidă”.

Cum recunoști un Matcha de calitate

Creșterea popularității ceaiului Matcha - care ne bucură mult, căci Matcha este considerat un ”superaliment” - are, pe de altă parte și o consecință nedorită: apariția pe piață a ceaiului de foarte slabă calitate, care de obicei provine din China. Așa că este foarte important să te informezi și să cumperi din surse sigure - altfel, neavând nicio noțiune despre cum ar trebui să fie un Matcha de calitate, vei fi păcălit foarte ușor.

Ce trebuie sa stii:

* Matcha de calitate provine din Japonia, care îl produce de 900 de ani și are tehnica Kabusecha (acoperirea plantațiilor); China a început să producă Matcha acum 10-15 ani și din păcate nu are standarde de calitate, deci nici ceaiul Matcha chinezesc nu are aceleași proprietăți.

* Matcha este categorisit astfel: Matcha Ceremonial (folosit în ceremonia ceaiului, cel cules doar din prima recoltă) și Matcha Culinar (cules din recoltele 2, 3 sau chiar 4, folosit în preparate lichide și pentru gătit); destul de des folosit este și Matcha Premium care este o combinație între recolta 1 și 2, deci se situează calitativ între Matcha Culinar și Matcha Ceremonial.

Așadar, primul pas în a te asigura că Matcha pe care vrei să-l cumperi este unul de calitate, este să verifici proveniența ceaiului ( trebuie să fie Japonia). Al doilea pas este să te asiguri că vei cumpăra Matcha pentru scopul în care vrei să-l utilizezi. Dacă vrei să bei un ceai Matcha și să profiți de beneficiile sale atunci alege Matcha Ceremonial. Pe de altă parte, dacă  vrei să îl folosești în preparate optează pentru Matcha de grad Culinar (Matcha latte, limonada cu Matcha, deserturile cu Matcha).

În concluzie: eticheta unui Matcha trebuie să indice clar gradul și țara de proveniență.

Un semn al unui Matcha de calitate este culoarea. Matcha Ceremonial este de culoare verde intens în timp ce un Matcha de calitate inferioară este verde palid, uneori spre galben.

Gustul. Denumit de japonezi ”ooika”, acesta definește gustul unui matcha superior (cuvântul ooika este folosit de japonezi relaționat la matcha și la gyokuro) și înseamnă că este gustul unui matcha acoperit, deci proaspăt, ”verde” și catifelat.

O altă caracteristică a ceaiului Matcha de calitate este gustul “umami”. Umami este al cincilea gust de bază, alături de sărat, dulce, acru și amar, și este regăsit și în Matcha. Umami a fost descoperit  în 1908 de către japonezul Kikunae Ikeda și a fost nevoie de aproape 100 de ani pentru ca lumea să accepte și să recunoască existența sa. Vorbim desigur despre o recunoaștere oficială din partea lumii științifice. În Matcha, umami joacă un rol foarte important, adăugând complexitate gustului, iar concentrația de umami din Matcha ceremonial este mai mare decât în Matcha culinar.

Te invităm să încerci ceaiul Matcha și să te bucuri de efectele și beneficiile lui.

Sursa foto: pexels.com