Iată ce te ajută când ai nasul înfundat!

image

Simptom care însoţeşte adesea infecţiile respiratorii, precum şi alergiile, nasul înfundat poate beneficia de unele soluţii naturale, pentru care nu ai nevoie de reţetă.

Există trucuri pe care le poți folosi pentru a potența efectul benefic al tratamentelor recomandate de medic, și a suporta mai ușor simptomele nasului înfundat.

Inhalaţii cu plante

Muşeţelul este dezinfectant şi accesibil oricui şi, de aceea, este bine să-l pui în fruntea listei plantelor care te ajută să scapi de senzaţia de nas înfundat. Pentru a obţine efecte imediate, fă inhalaţii de flori de muşeţel de două ori pe zi. În acest sens, pune trei-patru pliculeţe de flori de muşeţel într-o oală cu doi litri de apă clocotită.

În funcţie de gradul de suportabilitate, stai apelcat deasupra oalei şi inspiră aburul, circa 15 minute. Inhalaţii se mai pot face cu lavandă, rădăcină de cerenţel, cimbrişor şi salvie.

Hreanul

Hreanul este un remediu vechi folosit în casă pentru un nas înfundat pentru a curăța sinusurile de mucus. Nasul și gâtul au glande care produc mucus în fiecare zi, pe care îl înghițim fără să ne dăm seama. Și, pentru că mucusul ajută la filtrarea particulelor pe care le inhalăm, nu este neobișnuit ca bacteriile sau virusurile să se blocheze în el și să provoace inflamații ale membranelor sinusurilor, determinând îngroșarea mucozităţilor.  

Compresele

Dacă ai sinusurile înfundate, aplică pe frunte, ochi și obraji comprese umede. Se pot alterna între 5 minute cu comprese calde și 5 minute cu comprese reci. Pentru a calma durerea, folosește ceaiul de ghimbir sau apa folosită pentru a înmuia ghimbir proaspăt. Planta este un antiinflamator natural și inhibă producția de citokine care provoacă durere și inflamație.

Presopunctura

Un descongestionant natural este şi presopunctura. Se folosesc degetul mare și arătătorul stâng pentru a apăsa zona de lângă interiorul ochilor de pe ambele părți ale nasului înfundat. În același timp, foloseşte degetele și palma pentru a prinde mușchii de pe ambele părți ale coloanei vertebrale din spatele gâtului. Se pune presiune pe toate cele 4 puncte, aproximativ 1 minut și, cel mai probabil, vei începe să simți o oarecare ușurare.

Masajul feței

Oricât de greu îți vine să crezi, masajul la nivelul feței, făcut simplu, cu degetele, crește circulația în zonă și va ajuta la ameliorarea durerii și disconfortului. Folosind și presopunctura, se poate obține ameliorarea respirației și drenajul secrețiilor. Apasă cu degetele arătătoare pe marginea exterioară a nărilor de la baza nasului, ține apăsat timp de 30 de secunde, eliberează și repetă de 3-4 ori.

Folosește un umidificator

Aerul uscat duce la uscarea şi iritarea căilor respiratorii, ceea ce cauzează inflamație și împiedică scurgerea naturală a mucusului. Un umidificator este o modalitate excelentă de a obține o ameliorare, deoarece adaugă umiditate înapoi în aer. Dacă nu îl ai, pune un vas cu apă pe calorifer. Sunt utile şi duşurile calde.

Hidratarea suficientă

Consumul de lichide poate subția mucusul din căile nazale, facilitând scurgerea mucozităţilor. Lichidele calde ajută la deschiderea rapidă a sinusurilor congestionate. Te ajută mult, în afară de apă, şi supele şi ceaiurile de plante.

Sfatul specialistului

Dr. Raluca Grigore, medic ORL

Nasul este un organ nobil, este extrem de important pentru confortul vieții noastre și pentru sănătatea vieții noastre. Mucoasa nazală are rolul de a filtra aerul pe care noi îl respirăm și de a-l adapta la condițiile de umiditate, de temperatură, de presiune necesare plămânului. Atunci când noi respirăm impurități din aerul respirat, acestea sunt filtrate: întâi la intrarea în nas sunt filtrate de firele de păr, de vibrize care se găsesc acolo și care rețin particulele mai mari, apoi particulele mici sunt preluate și oprite de cilii vibratili de pe mucoasa respiratorie. De asemenea, circulația nazală de la nivelul mucoasei respiratorii adaptează temperatura: noi putem respira foarte bine și la un aer foarte fierbinte (40°), dar și la un aer foarte rece (15°). Lucrurile sunt făcute de mucoasa nazală, atunci când nasul este sănătos.

Dacă luăm în calcul condițile patologice, prima cauză pentru care ni se înfundă nasul este răceala banală: coriza. De foarte multe ori, este vorba de o inflamație virală. Știm că există o mulțime de virusuri care pot determina apariția inflamației la nivelul mucoasei nazale. Nasul se înfundă, nu mai simțim mirosurile, dar există și virusuri care afectează în mod particular terminațiile nervoase olfactive. De exemplu, virusul gripal sau virusul SARS-CoV-2. După ce nasul se înfundă, apar secrețiile. Inițial, este vorba de secreții apoase, apoi secreții purulente.

Nasul se poate înfunda însă și la persoanele alergice, unde există o alternanță între nasul înfundat și rinoree. Depinde foarte mult de tipul de alergie. Discuția este foarte vastă, dar și acolo nasul poate să fie înfundat și evident că tratamentul este tipic alergiei și trebuie început înainte de sezonul alergic.

Nasul se poate înfunda și în condițiile în care apare o infecție bacteriană a cărei punct de plecare este dentar și atunci apare o rinosinuzită pe partea în care este dintele afectat. După ce apare inflamația mucoasei sinusului maxilar, această inflamație se transmite, apar secreții purulente urât mirositoare și nasul se înfundă, pe partea unde este bolnav.

O altă afecțiune în care nasul se poate înfunda sunt rinosinuzitele cronice, atunci când apar degenerări polipoide la nivel mucoasei nazale.  Nasul se poate înfunda pe o singură parte și în condițiile în care avem formațiuni tumorale rinosinuzale, care de cele mai multe ori sunt însoțite, tot pe aceeași parte, de sângerare sau de secreții purulente.

De aceea, atunci când nasul este înfundat pe o perioadă care depășește 6-8 săptămâni, trebuie să vedem un specialist ORL, care să ne examineze, să facă un examen endoscopic și care să pună un diagnostic clar.