Iarba-neagr─â, planta care trateaz─â bolile digestive ┼či urinare. Ce alte beneficii mai are

1 iarba neagra jpg jpeg

Cunoscut─â ┼či sub numele de ÔÇ×negru┼čÔÇŁ, iarba-neagr─â este des ├«nt├ólnit─â at├ót ├«n Europa, c├ót ┼či ├«n unele zone din Afric, America, Australia sau Asia. Planta cre┼čte ├«n regiunile de munte ┼či este apreciat─â ├«n medicina popular─â pentru virtu┼úile sale terapeutice.

Iarba-neagr─â (Calluna Vulgaris) este o plant─â peren─â, ├«nalt─â de p├ón─â la 80 cm, care face parte din familia Ericaceae. Este ├«nt├ólnit─â, sub form─â de tufe dese, ├«n regiuni muntoase, cu altitudini de p├ón─â la 2.500 de metri ┼či impresioneaz─â vizual cu florile sale de culoare violet, dispuse sub form─â de ciorchine, care ├«nfloresc ├«n lunile august-septembrie. De la ea se recolteaz─â florile, frunzele ┼či mugurii, care ulterior sunt folosite la producerea medicamentelor, dar ┼či ├«n diferite tratamente medicale. Planta con┼úine substan┼úe benefice precum: caroten, arbutin─â, tanin, uleiuri eterice, amidon, dar ┼či minerale necesare organismului. Principalul preparat care se ob┼úine din iarba-neagr─â este ceaiul, ├«ns─â se mai poate utiliza sub form─â de: decoct, cataplasm─â, ulei sau unguent.

De ajutor în afecţiunile vezicii urinare

Cu propriet─â┼úi antiinflamatoare ┼či antiinfec┼úioase, datorate con┼úinutului mare de arbutin─â, iarba-neagr─â este recomandat─â ├«n caz de cistit─â sau ├«n afec┼úiuni ale vezicii urinare, m─ârirea prostatei ┼či pietre la rinichi. ├Än cazul problemelor legate de prostat─â se recomand─â consumul de ceai, preparat din v├órfurile florifere uscate. ├Än general, se recomand─â consumul a 2 infuzii pe zi.

Tratează afecţiunile digestive

Decoctul din muguri de iarb─â-neagr─â are un efect digestiv ┼či antiseptic, ├«ns─â ┼či ceaiul din florile acestei plante este de ajutor ├«n caz de dureri de stomac, diaree, colici sau dureri menstruale. Pentru infuzia din iarb─â-neagr─â, ai nevoie de 2 linguri┼úe de plant─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â ┼či de 250 ml de ap─â clocotit─â. Las─â planta la infuzat, pentru 10-15 minute ┼či bea 1/2 c─âni pe zi sau ├«n func┼úie de recomand─ârile medicului.

Cre┼čte tonusul muscular ┼či calmeaz─â

Iarba-neagr─â are ac┼úiune calmant─â asupra sistemului nervos ┼či ajut─â la cre┼čterea tonusul muscular. Persoanelor care fac prea mult sport, le sunt indicate periodic b─âile cu decoct din plant─â, pentru un plus de vitalitate. Este nevoie de un decoct, care este ad─âugat ulterior ├«n apa pentru baie. Pentru prepararea lui, ai nevoie de 500 g de plant─â ┼či de 3 litri de ap─â fierbinte. Las─â la infuzat, aproximativ 8 ore, apoi adaug─â decoctul ├«n apa ├«n care vei face baie.

Recomandată în reumatism

Pentru c─â func┼úioneaz─â bine ca detoxifiant ┼či antiseptic, iarba-neagr─â este recomandat─â pentru tratarea gutei ┼či reumatismului. Din planta macerat─â se ob┼úine un unguent care este de ajutor ├«n caz de reumatism, ├«ns─â ┼či cataplasmele ┼či ceaiul din florile ┼či din frunzele plantei reprezint─â remedii tradi┼úionale eficiente, deoarece cur─â┼ú─â organismul. De asemenea, ajut─â la eliminarea ureei ┼či a acidului uric ┼či este indicat─â ├«n curele pentru  detoxificare general─â, fiind recomandat─â persoanelor care consum─â mult─â carne.

Somniferul din farmacia naturii

Iarba-neagr─â poate fi utilizat─â ca sedativ u┼čor ┼či ca somnifer, fiind recunoscut─â pentru puterea sa de a trata insomniile. ├Än caz de ÔÇ×nop┼úi albeÔÇŁ ┼či de oboseal─â se recomandat─â consumul unei c─âni de ceai, din l─âstarii ├«nflori┼úi. Ei vor lini┼čti sistemul nervos, vor induce somnul, dar ┼či o stare de calm.

Doza recomandat─â ┼či precau┼úii

├Änc─â nu se cunosc posibile efecte secundare ale plantei, ├«ns─â femeile ├«ns─ârcinate ┼či cele care al─âpteaz─â trebuie s─â consulte un specialist, ├«nainte de consum. ├Än ceea ce prive┼čte doza, ea depinde de mai mul┼úi factori, precum: v├órsta ┼či starea de s─ân─âtate. De aceea, trebuie s─â cite┼čti ├«nainte eticheta produsului (dac─â achizi┼úionezi planta din comer┼ú) ┼či s─â consul┼úi medicul, care va stabili dozajul ┼či durata tratamentului, ├«n func┼úie de afec┼úiune.