Iarba-neagră, planta care tratează bolile digestive şi urinare. Ce alte beneficii mai are

Cunoscută şi sub numele de „negruş”, iarba-neagră este des întâlnită atât în Europa, cât şi în unele zone din Afric, America, Australia sau Asia. Planta creşte în regiunile de munte şi este apreciată în medicina populară pentru virtuţile sale terapeutice.
Iarba-neagră (Calluna Vulgaris) este o plantă perenă, înaltă de până la 80 cm, care face parte din familia Ericaceae. Este întâlnită, sub formă de tufe dese, în regiuni muntoase, cu altitudini de până la 2.500 de metri şi impresionează vizual cu florile sale de culoare violet, dispuse sub formă de ciorchine, care înfloresc în lunile august-septembrie. De la ea se recoltează florile, frunzele şi mugurii, care ulterior sunt folosite la producerea medicamentelor, dar şi în diferite tratamente medicale. Planta conţine substanţe benefice precum: caroten, arbutină, tanin, uleiuri eterice, amidon, dar şi minerale necesare organismului. Principalul preparat care se obţine din iarba-neagră este ceaiul, însă se mai poate utiliza sub formă de: decoct, cataplasmă, ulei sau unguent.
De ajutor în afecţiunile vezicii urinare
Cu proprietăţi antiinflamatoare şi antiinfecţioase, datorate conţinutului mare de arbutină, iarba-neagră este recomandată în caz de cistită sau în afecţiuni ale vezicii urinare, mărirea prostatei şi pietre la rinichi. În cazul problemelor legate de prostată se recomandă consumul de ceai, preparat din vârfurile florifere uscate. În general, se recomandă consumul a 2 infuzii pe zi.
Tratează afecţiunile digestive
Decoctul din muguri de iarbă-neagră are un efect digestiv şi antiseptic, însă şi ceaiul din florile acestei plante este de ajutor în caz de dureri de stomac, diaree, colici sau dureri menstruale. Pentru infuzia din iarbă-neagră, ai nevoie de 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită şi de 250 ml de apă clocotită. Lasă planta la infuzat, pentru 10-15 minute şi bea 1/2 căni pe zi sau în funcţie de recomandările medicului.
Creşte tonusul muscular şi calmează
Iarba-neagră are acţiune calmantă asupra sistemului nervos şi ajută la creşterea tonusul muscular. Persoanelor care fac prea mult sport, le sunt indicate periodic băile cu decoct din plantă, pentru un plus de vitalitate. Este nevoie de un decoct, care este adăugat ulterior în apa pentru baie. Pentru prepararea lui, ai nevoie de 500 g de plantă şi de 3 litri de apă fierbinte. Lasă la infuzat, aproximativ 8 ore, apoi adaugă decoctul în apa în care vei face baie.
Recomandată în reumatism
Pentru că funcţionează bine ca detoxifiant şi antiseptic, iarba-neagră este recomandată pentru tratarea gutei şi reumatismului. Din planta macerată se obţine un unguent care este de ajutor în caz de reumatism, însă şi cataplasmele şi ceaiul din florile şi din frunzele plantei reprezintă remedii tradiţionale eficiente, deoarece curăţă organismul. De asemenea, ajută la eliminarea ureei şi a acidului uric şi este indicată în curele pentru detoxificare generală, fiind recomandată persoanelor care consumă multă carne.
Somniferul din farmacia naturii
Iarba-neagră poate fi utilizată ca sedativ uşor şi ca somnifer, fiind recunoscută pentru puterea sa de a trata insomniile. În caz de „nopţi albe” şi de oboseală se recomandată consumul unei căni de ceai, din lăstarii înfloriţi. Ei vor linişti sistemul nervos, vor induce somnul, dar şi o stare de calm.
Doza recomandată şi precauţii
Încă nu se cunosc posibile efecte secundare ale plantei, însă femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să consulte un specialist, înainte de consum. În ceea ce priveşte doza, ea depinde de mai mulţi factori, precum: vârsta şi starea de sănătate. De aceea, trebuie să citeşti înainte eticheta produsului (dacă achiziţionezi planta din comerţ) şi să consulţi medicul, care va stabili dozajul şi durata tratamentului, în funcţie de afecţiune.