Cele mai bune remedii de încercat când ai stări de greaţă

Simptom care apare la orice vârstă, în special în timpul călătoriilor sau în perioada sarcinii, greaţa poate însoţi şi diverse probleme de sănătate.  

image

Greața apare când receptorii nervoși din cavitatea abdominală reacționează la diverși factori. Această senzație neplăcută poate fi un simptom și al infecțiilor virale, intoxicațiilor alimentare, răului de mișcare sau al supraalimentării. De asemenea, senzația de greață poate fi influențată și de: sarcină, gripă, stres emoțional și de anumite mirosuri puternice (precum cel de mâncare gătită sau benzină). Pentru a controla stările de greață, se recomandă adoptarea unei diete sănătoase, precum și remediile naturiste ce oferă alinare.

Mănâncă gustări sărate

Dacă te confrunți cu grețuri matinale, consumă câțiva biscuiți sărați, 1 felie de orez expandat sau 1 felie de pâine (mai ales pe stomacul gol). Aceste gustări sărate suprimă starea neplăcută și ridică lent nivelul de zahăr din sânge. În general, pentru combaterea grețurilor, se recomandă consumul de alimente reci sau la temperatura camerei precum: banane, orez, mere și cartofi copți, supe, ceaiuri și evitarea alimentelor prăjite, grase sau dulci. De asemenea, trebuie evitat consumul de lichide în timpul meselor, deoarece poate agrava senzația de greață.

Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir se folosește la combaterea stărilor de greață și de indigestie. Ghimbirul blochează reacția receptorilor din intestin la aminoacizii responsabili de această senzație neplăcută. Dacă ai rău de mișcare, înghite o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt sau consumă-l sub formă de ceai. Infuzia o prepari din câteva felii de ghimbir proaspăt, peste care torni 2 căni cu apă. Lași la fiert 5 minute, apoi strecori. Limitează aportul dacă ești predispus la tensiune arterială scăzută, la hipoglicemie sau dacă urmezi un tratament cu anticoagulante.

Vezi şi: Cele mai bune remedii contra răului de mişcare

Uleiul esenţial de lămâie

Grețurile precum cele apărute în perioada sarcinii pot fi alungate cu ajutorul lămâilor. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva picături de ulei esențial de lămâie pe un șervețel și să inhalezi mirosul plăcut. De asemenea, la fel de util este sucul de lămâie, precum și mirosul de la 1 coajă de lămâie proaspăt răzuită. În timpul inhalațiilor, încearcă să respiri încet pe nas și să expiri pe gură, de 3 ori.

Amestec de plante

Acest amestec de ierburi alungă starea de greață și îmbunătățește digestia. Pentru a-l prepara, ai nevoie de: 1 linguriță de mușețel (5 mg), 1 jumătate de linguriță de mentă proaspătă sau uscată (2,5 mg), 1 linguriță de busuioc (5 mg), 2 semințe de fenicul zdrobite și de 1 jumătate de linguriță de maghiran (2,5 mg). Dacă nu ai maghiran, înlocuiește cu un alt ingredient din rețetă. Adaugă toate aceste ingrediente în 200 ml de apă clocotită, lasă ceaiul să fiarbă 10 minute, apoi strecoară și consumă.

Vezi şi: Mare atenţie la această plantă medicinală, poate fi fatală! Cine nu trebuie să o consume deloc

Şi aromaterapia are beneficii

O altă metodă care combate senzația de greață este aromaterapia. Un studiu a arătat că aromaterapia cu ulei esențial de mentă reduce greața în 79% din cazuri. Menta ajută și dacă este consumată sub formă de ceai (1-2 căni, pe zi). Tototdată, în timpul călătoriilor, pentru diminuarea senzației de rău, poți să miroși ulei de mentă sau ulei de grepfrut. La fel de utile sunt și uleiurile esențiale de ghimbir, lavandă, cardamom și fenicul.