Hameiul combate oboseala. Ce alte beneficii mai are

1 hamei jpg jpeg

Te simţi lipsit de energie, nu reuşeşti să dormi suficient şi ai nevoie de un remediu cu efect calmant? Înainte de a recurge la medicamente, apelează mai întâi la alternativele naturiste pe bază de hamei.

Oboseala nu este chiar cel mai simplu lucru de gestionat, mai ales în vremurile pe care le trăim, când suntem mereu pe fugă, din dorinţa de a rezolva cât mai multe lucruri într-o singură zi. Din farmacia naturii, pe lista de remedii eficiente în tratarea oboselii, se află şi hameiul. Această plantă este cunoscută mai ales pentru utilizarea sa în procesul de producere a berii, însă are şi multe indicaţii terapeutice.

Studiile au arătat că hameiul are efect calmant, fără efecte secundare nedorite. Planta are proprietăţi antibacteriene, antifungice, antiseptice, antispasmodice, antiinflamatoare şi diuretice (ajută la eliminarea apei în exces din organism). Ceaiul de hamei, băut amar, poate ajuta digestia, iar combinat cu alte plante, precum rădăcina de valeriană, verbină şi mentă, este eficient în cazul tulburărilor nervoase.

Induce relaxarea

Frunzele de hamei conţin substanţe cu efecte sedative,

care induc relaxarea şi senzaţia de somn. În plus, tratează şi anxietatea. Pentru potenţarea efectelor, se poate combina cu alte plante cu efect asemănător, precum valeriana. Se pare că simpla lor aşezare pe pernă, înainte de somn calmează şi facilitează adormirea.

În ce probleme mai este util

  • reumatism

Hameiul are efecte antiinflamatoare comparabile cu ale unor medicamente folosite în tratarea artritei. Specialiştii îl compară chiar, prin eficienţă, cu ibuprofenul. În plus, hameiul acţionează la nivelul sistemului nervos central, reducând durerea, în cazul bolnavilor de reumatism.

  • menopauză

Graţie fitoestrogenilor din hamei, planta reduce disconfortul specific menopauzei.  

  • boli renale

Compuşii chimici din hamei stimulează activitatea rinichilor, împiedică formarea calculilor şi scade incidenţa infecţiilor renale. Anumite substanţe din conurile de hamei au efect antispastic şi ajută la dilatarea căilor de evacuare a calculilor renali. În cazul colicilor renale, de eliminare a calculilor, sunt indicate băile fierbinţi de şezut, în extract de hamei.

Cum se administrează  

Hameiul poate fi luat sub următoarele forme:

  • Ceai (2 linguriţe de conuri uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită; se lasă la infuzat 10 minute)
  • tinctură (realizată prin macerarea plantei în alcool)
  • capsule sau tablete
  • creme şi loţiuni.

Administrat intern, sub formă de capsule sau ceai, hameiul combate senzaţia de anxietate, nelinişte sau stres, insomnia, oboseala, tratează anumite probleme ale sistemului digestiv (infecţii, diaree, indigestie, ulcere), ameliorează durerile de cap şi de dinţi, reduce retenţia de lichide. În insomnie, se bea o cană cu ceai înainte de culcare.

Aplicat pe piele, sub formă de creme, planta este recomandată în tratarea abceselor, vânătăilor, acneei. În astfel de probleme, se face o infuzie dintr-o linguriţă de conuri de hamei la 100 de ml de apă; se aplică sub formă de comprese pe locurile afectate.   

Pulbere

O obţii prin măcinarea foarte fină a hameiului, cu o râşniţă electrică. Depozitezi pulberea în borcane de sticlă, maximum 2 săptămâni. Se administrează de 3-4 ori pe zi, câte o linguriţă rasă de pulbere, pe stomacul gol.

Tinctură

Pune într-un borcan 20 de linguri de pulbere de hamei, iar deasupra adaugă 500 ml de alcool alimentar, de 50 de grade. Lasă conţinutul la macerat 2 săptămâni, apoi filtrează lichidul printr-un tifon, iar tinctura obţinută depoziteaz-o în sticluţe închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă diluată cu puţină apă. Poate fi folosită în tratarea insomniei.

Ulei de hamei

Pui într-un borcan 15 linguri de pulbere de hamei, peste care adaugi jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Închizi ermetic şi laşi la macerat două săptămâni, după care filtrezi şi depozitezi într-o sticlă închisă la culoare. Este indicat în tratarea nevralgiilor şi pentru îngrijirea pielii.

ATENŢIE!

Hameiul NU trebuie administrat în acelaşi timp cu tratamente antihistaminice, anxiolitice, sedative sau somnifere, medicamente contra durerilor (codeină).