Ce poţi trata cu muguri de pin. Beneficii pe care nu le ştiai

Pinul este valorificat din punct de vedere terapeutic. Din mugurii lui se obțin diverse leacuri care aduc ameliorare în diverse probleme de sănătate comune precum răcelile.

Mugurii de pin sunt, de fapt, semințele comestibile ale pinului. Compușii din acești muguri au efecte antibacteriene, antiseptice, antiinflamatoare, antireumatice, descongestionante, detoxifiante și diuretice.

image

Mugurii de pin conțin: proteine, calciu, fibre, fier, fosfor, mangeziu, zinc, mangan și vitamine precum C, din complexul B, E,K.  

Siropul are efect tonic 

Mugurii de pin sunt utili în caz de anemie și conferă energie. Se recomandă siropul din muguri de pin, care poate fi consumat și de copii. Îl prepari astfel: într-un borcan de sticlă, pui un strat de muguri de pin (de aproximativ 2 degete) și un strat de miere. Continui până ajungi la gura recipientului, ultimul strat fiind cel de miere. Închizi vasul și îl lași într-un loc răcoros și ferit de lumină, 1-2 luni. După acest timp, filtrezi conținutul și păstrezi siropul la rece. Se iau câte 2 lingurițe de sirop, cu un sfert de oră înainte de mesele principale, 2 săptămâni.

Ceaiul tratează răceala

Când răceala se instalează, poți consuma ceai din muguri de pin pentru a te pune mai repede pe picioare. Acest remediu are acțiune expectorantă, antiseptică și antiinflamatoare, este bun în tuse, dureri de cap, nas înfundat, febră și pentru întărirea sistemului imunitar. Ceaiul se face cu 1 linguriță de muguri de pin (uscați), peste care se toarnă 1 cană cu apă fiartă şi se lasă la infuzat o oră; se consumă zilnic 2-3 căni. Se poate utiliza și în caz de laringită, bronșită sau traheită. Poate fi administrat şi de femeile însărcinate și de mamele care alăptează.

Tinctura ameliorează constipaţia şi crampele

Mugurii de pin susțin sănătatea digestivă, deoarece facilitatează tranzitul intestinal. Sunt foarte utili în caz de constipație și crampe. În aceste cazuri, se recomandă atât infuzia, cât și tinctura. Pentru prepararea tincturii, speli bine mugurii de pin, apoi îi zdrobești mărunt și îi pui într-un borcan, astfel încât să acopere 3 sferturi din volum. Adaugi alcool de 60 de grade, până când recipientul se umple complet. Închizi borcanul și îl lași la macerat, într-un loc răcoros, 1 lună. După această perioadă, separi lichidul, arunci mugurii după ce i-ai stors și păstrezi tinctura într-un recipient închis la culoare. Tinctura se înmoaie într-o bucățică de pâine, care se înghite pe stomacul gol. Se administrează 4 astfel de doze, pe zi, 12 zile.

Vezi şi: Ceaiurile care te pot ajuta să arzi grăsimea viscerală

Susțin sănătatea inimii

Acizii grași nesaturați din compoziție mugurilor de pin, așa cum este acidul pinolenic, sunt benefici pentru sănătatea inimii, datorită capacității de a reduce nivelul de colesterol LDL (rău) din sânge. Mugurii de pin îi găsești în comerț și îi poți consuma în sos pesto, în salate, prăjituri și în iaurt.

Contraindicații

Aceste semințe ale pinului nu sunt indicate astmaticilor și nici persoanelor alergice la pin, polen sau arahide.

• Mugurii de pin sunt bogați în calorii. Prin urmare, consumă-i cu moderație dacă vrei să slăbești.

• Consumul de muguri de pin poate altera percepția gustului, astfel încât lasă un gust amar în gură în următoarele 24 până la 48 de ore sau chiar două săptămâni după ce i-ai mâncat. Se numește „sindromul nucilor de pin‟ și nu afectează sănătatea.