Ce avantaje ai dacă bei ceai din mătase de porumb. Beneficii pe care nu le ştiai

Leacurile pe bază de mătase de porumb sunt utile în ameliorarea mai multor simptome şi afecțiuni precum cele de natură renală. Fie că vrei să previi sau să tratezi astfel de probleme, ia în calcul această plantă și indicațiile medicului.

image

Ceaiul din mătase de porumb este benefic pentru rinichi. Foto: Shutterstock

Mătasea de porumb reprezintă acele fibre subțiri, cafenii-gălbui, care învelesc știuletele porumbului. Aceste fibre ajută la polenizarea și creșterea porumbului, dar sunt folosite și ca remediu naturist. Mătasea de porumb are în componenţă antioxidanți, responsabili de buna funcționare a organismului, precum: minerale (fier, fosfor, magneziu, zinc), carotenoizi, vitamine (A, B, C, E), uleiuri volatile, saponine, flavonoide, proteine. Ca remediu, mătasea de porumb se utilizează uscată.  

Elimină pietrele la rinichi

Mătasea de porumb poate susține sănătatea rinichilor prin eliminarea reziduurilor pe cale urinară, având efect diuretic și antiinflamator. Ceaiul de mătase de porumb le poate fi util persoanelor diganosticate cu pietre la rinichi (litiază renală), dar și celor care se confruntă cu microlitiază (nisip la rinichi). Ceaiul se obţine din 1 lingură de plantă mărunţită la 1 cană cu apă. Se consumă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale sau în funcție de recomandările medicului.

Combate durerile menstruale

Ceaiul de mătase de porumb este util în reglarea menstruației neregulate și în tratarea simptomelor sindromului premenstrual. În acest caz, se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, timp de o săptămână, înainte de data la care trebuie să apară menstruația. De asemenea, ceaiul este bun și la ușurarea durerilor specifice acestei perioade lunare. Pentru a reduce disconfortul menstrual, consumă 1-2 căni cu ceai, pe zi, atât înainte, cât și în timpul menstruației.

INFO

Ceiul de mătase de porumb este util și pentru îmbunătățirea simptomelor specifice menopauzei.

Reglează nivelul insulinei

Mai multe studii realizate pe animale au demonstrat că mătasea de porbumb poate ajuta la reglarea nivelului de insulină. Ceaiul este un bun adjuvant pentru persoanele cu diabet, precum și pentru cele cu un nivel de colesterol peste limite. Se prepară din 2 linguri de mătase de porumb uscată la 200 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat în jur de 15 minute și se consumă neîndulcit.

Elimină toxinele și ajută la slăbit

Datorită proprităților diuretice, mătasea de porumb este excelentă în eliminarea toxinelor din organism, ajută la slăbit, fiind utilă și în combaterea celulitei. Dacă vrei să slăbești, bea câte 1 cană de ceai din mătase de porumb, într-o cură de 10 zile pe lună. Pentru rezultate optime, ideal este să elimini din alimentație zahărul, băuturile carbogazoase, mâncărurile procesate și carbohidrații rafinați.  

Ce alte beneficii mai are

- Infuzia de mătase de porumb îmbunătăţeşte activitatea hepatobiliară, în caz de colecistită.

- În gută şi în umflarea picioarelor cauzată de boli cardiace se recomandă infuzia din mătase de porumb şi de cozi de cireşe. Ambele plante au acţiune puternic diuretică. Ceaiul se prepară dintr-un amestec în părţi egale din mătase şi cozi de cireşe, 1 linguriţă de plante la 200 ml apă fierbinte, apoi se lasă la infuzat 5 minute. Se recomandă consumul a 2-3 căni de ceai pe zi.

- Mătasea de porumb combate retenţia de apă. Sunt necesare 2-3 căni de ceai (preparat din 2 linguriţe cu vârf de mătase de porumb la 250 ml de apă, care se fierbe 5-7 minut) pe zi, băute încet, câte 1 înghiţitură.

Contraindicații

Consumă cu atenție ceai de mătase de porumb dacă ai glicemie scăzută, tensiune arterială mică sau cu un nivel de potasiu sub limite. De asemenea, persoanele care sunt alergice la porumb pot fi alergice și la mătasea de porumb.

Femeile însărcinate și de către cele care alăptează pot consuma ceai de mătase de porumb doar la recomandarea medicului.