Mulţi dintre noi speră că după o noapte de beţie cea care ne va trezi va fi cu siguranţă cafeaua. Nimic mai fals. Oamenii de ştiinţă spun că organismul nostru nu simte nicio diferenţă atunci când consumăm cafea după alcool.

Conform profesorului Tony Moss de la Universitatea South Bank din Londra cafeaua nu ajută la scăderea nivelului de alcool din sânge. El a sugereat că în timp ce s-ar putea să vă simţiţi mai alert de la cofeină, coordonarea ochilor, a mâinilor şi alte abilităţi motorii vor rămane afectate de alcoolul din organism.

Pentru a pune teoria la încercare, medicul a rugat cinci elevi să bea o vodka tonic care conţinea alcool suficient în funcţie de înălţimea şi greutatea fiecăruia, pentru a îi face să se simtă un pic ameţiţi. Ulterior, li s-a dat un test simplu de coordonare în care trebuiau să pună un cerc metalic în jurul unui fir, fără să-l atingă iar niciunul dintre ei nu a reuşit să îndeplinească sarcina.

După ce au băut o ceaşcă de cafea destul de puternică, participanţii care s-au simţit mai alerţi au încercat din nou testul, dar totuşi au eşuat şi de această dată. După ce le-a testat şi alcoolul din sânge, profesorul a demonstrat că nivelurile de alcool al participanţilor nu s-a schimbat după ce au băut cafeaua şi că într-adevăr există o singură cale de a te trezi după ce beai prea mult: timpul.

„Ştim din cercetările mai ample că, iniferent de cantitatea de alcool consumat, cafeaua nu este un antidot. Băutul cafelei este un stimulant care va inversa acel sentiment de a fi uşor obosit, pe măsură ce alcoolul din sânge coboară. Singurul lucru care te va trezi în acest sens este un pic de timp" a lămurit acesta.