Reaprinde pasiunea prin sărut

1 shutterstock 1576047511 jpg jpeg

Sărutul ne permite să transmitem sentimente pe care prin cuvinte nu le putem descrie. Gestul este o expresie a pasiunii, a iubirii şi a dorinţei în intimitate, dar odată cu trecerea timpului, ajunge pe plan secund pentru multe cupluri.

Aşa cum multe statistici arată, sărutatul în mod regulat şi cu pasiune este unul dintre primele lucruri care se răreşte după ce se instalează rutina între parteneri. Însă oamenii de ştiinţă spun că acest gest contează foarte mult în cuplu. Motivul? În primul rând, întăreşte legătura celor doi. În al doilea rând, când partenerii au încredere unul în celălalt, fac schimb de emoţii, care, de multe ori, nu pot fi exprimate altfel.

Expresie a dragostei

Filematologii, cei care studiază tainele sărutului da, există aşa ceva!), au formulat mai multe ipoteze care explică de ce omul a început să sărute şi dacă acest gest este învăţat sau apare din instinct. Specialiştii cred că această practică este o modalitate de unire socială şi o expresie a dragostei. Mai mult, ei sunt de părere că sărutul ajută la evaluarea caracteristicilor cu privire la un potenţial partener. Un astfel de gest transmite semnale sonore, tactile, mirosuri şi gusturi care afectează modul în care ne percepem unii pe alţii.

Consolidează relaţia

Când ne sărutăm se eliberează oxitocină, hormonul fericirii. Un studiu efectuat de cercetători de la Lafayette College, Statele Unite ale Americii, a examinat modul în care cortizolul, hormonul stresului, se modifică după ce oamenii se sărută. Nivelurile de cortizol la cuplurile implicate în relaţii pe termen lung scade după ce se sărută. În plus, cu cât partenerii sunt împreună de mai mult timp, cu atât nivelul stresului se diminuează.

Este mai important pentru femei

Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Oxford arată că, o dată implicaţi într-o relaţie, sărutul poate fi o modalitate prin care partenerul ne asigură că rămâne alături de noi. Studiul, care a interogat 900 de oameni despre importanţa acestui gest, arată că femeile acordă o importanţă mult mai mare sărutului faţă de bărbaţi. Mai mult, persoanele de sex feminin au tendinţa de a fi mai selective când vine vorba de alegerea unui partener. Prin urmare, cercetarea confirmă faptul că sărutul ajută în evaluarea posibililor parteneri.

Ca parte a studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că, de asemenea, sărutul este foarte important în menţinerea unor relaţii pe termen lung. Dintre cei care au fost chestionaţi, persoanele cu o relaţie stabilă au spus că sărutul este important mereu, în timp ce cele din relaţii pasagere au spus că sărutul este mai important înainte de sex şi nesemnificativ în timpul şi după actul sexual. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că acest lucru arată că, în angajamentele de lungă durată, sărutul joacă un rol important în menţinerea unei legături cu partenerul.

Important pentru viaţa intimă

Un sărut este, de obicei, prima expresie fizică a dorinţei. De regulă, orice act sexual începe cu un  sărut lung şi profund. Dar acest gest nu presupune doar atingerea buzelor, ci şi a corpului partenerului. De cele mai multe ori însă acesta este uitat în timpul actului sexual, mai ales la cuplurile căsătorite. Sărută mâinile, picioarele, umerii şi gâtul partenerului. În felul acesta se elimină tensiunea şi apare o stare de euforie, ce îl face pe partener să uite de inhibiţii.

Are beneficii pentru sănătate

Mai multe studii arată că sărutul îţi dă o stare de bine. În timpul unui sărut, senzaţiile de durere sunt înlocuite cu endorfine, substanţe cu efect analgezic şi care induc starea de bine. Asta înseamnă că un sărut te poate scăpa de durerile de cap sau de alte suferinţe fizice.

Bărbaţii trăiesc cu până la cinci ani mai mult dacă îşi sărută soţia zilnic înainte de a merge la serviciu, potrivit unui studiu recent.