Răsfăţul copilului mai are şi dezvăţ

1 2 jpg jpeg

Are nevoie de reguli

De când încep să meargă de-a buşilea, copiii trebuie să afle că nu totul se petrece după voia lor, spun specialiştii în psihologia copilului. Asfel le va fi mai uşor, pe măsură ce cresc, să se adapteze diverselor situaţii. Stabileşte limite şi reguli pentru copilul tău şi învaţă-l că, dacă nu le respectă, va suporta consecinţele.

Spre exemplu, pune-l să stea cinci minute pe un scaun, la colţ, confiscă-i jucăria preferată sau nu-i mai acorda anumite privilegii. Foarte probabil cel mic va începe să plângă, fiindcă nu e obişnuit cu o astfel de abordare. E important să nu cedezi şi să-l faci să înţeleagă că aşa se va întâmpla de fiecare dată când nu respectă regulile.

Nu-l lăsa să negocieze

De multe ori, copiii se lansează în negocieri cu adulţii ca să iasă lucrurile aşa cum vor ei. Dă-i de înţeles că există reguli stabilite de tine, pe care nu le poate negocia, cum ar fi ora de culcare. Lasă-l să aleagă doar când vine vorba despre hainele pe care le va îmbrăca, cartea pe care i-o citeşti, tipul de dulceaţă de la micul dejun sau jucăriile pe care le poate lua cu el la plimbare.

În timp, va şti să facă diferenţa între „ariile” în care poate alege şi cele „fixe”. Copiilor de 2-3 ani nu e nevoie să le explici regulile, ei trebuie doar să ştie de existenţa lor. Cei de 4-5 ani încep să se răzvrătească, dar încă nu pot înţelege de ce trebuie să le respecte.

De abia pe la vârsta de 14-15 ani poţi discuta cu el ca un adult şi puteţi stabili împreună anumite limite. Cu cât eşti mai permisiv cu copilul în primii lui ani de viaţă, cu atât mai pretenţios va deveni pe măsură ce creşte.

Te-ar mai putea interesa:

- Cum se îngriesc dinţii copilului tău

- Copilul tău este stângaci? Nu-l corecta!

- Cum tratezi teama de doctor a copilului?

Ignoră-l când e cazul

Plânsul e un lucru foarte obişnuit la copii. Însă e bine să reacţionezi într-un fel când plânge din cauză că are nevoie de ceva şi să ai altă atitudine când o face de moft, de răsfăţ sau pentru că vrea neapărat un ursuleţ de pluş.

Ajută-l când plânge fiindcă s-a lovit, îl doare ceva, îi este foame ori teamă, dar nu-l băga în seamă în momentele scâncetelor de alint, atâta timp cât nu devine foarte violent sau nu-şi poate face rău singur, voit sau nu.

Nu te teme să-i spui NU

Un copil răsfăţat vrea să obţină întotdeauna ce-şi doreşte atunci când cere. Dar i-ar prinde bine din când în când să mai audă şi cuvântul NU. Chiar dacă îi interzici să facă anumite lucruri şi pe moment se supără, nu înseamnă că te va iubi mai puţin ca părinte.

Un pediatru american afirmă, legat de copiii răsfăţaţi, că dacă te înţelegi întotdeauna bine cu copilul tău înseamnă că ceva nu e în regulă. Alege mereu soluţia bună pe termen lung, nu pe termen scurt, chiar dacă nu-ţi place să-l vezi supărat.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Anca-Elena Vinţeanu psiholog vintzeanu@yahoo.com

De obicei, cauza răsfăţului o putem găsi la părinţi sau la bunici. Aceştia, din dorinţa de a-i oferi copilului lor tot ceea ce este mai bun şi mai frumos, uită că uneori copilul nu este pregătit să primească toate acele lucruri pe care ei le oferă.

Astfel, copilul nu mai ştie care sunt regulile şi limitele. Sfatul pentru părinţii care au copii răsfăţaţi este acela de a impune reguli şi limite, care să fie respectate atât de ei, cât şi de cei mici. Dacă acest comportament nu este corectat la timp, el va degenera şi va fi bază pentru diferite conflicte dintre copil şi adult.