Punctul G este responsabil de orgasm? Mituri despre sexualitatea femeilor
Femeilor nu le plac aventurile de o noapte. Şi nici nu fac vreodată sex dacă nu există sentimente. Rareori ele se masturbează sau se uită la filme pornografice. Despre sexualitatea femeilor există o mulţimede mituri, însă atât doamnele, cât şi experţii în sexologie spun că femeile au fantezii sexuale şi îşi doresc nopţi fierbiţi la fel ca şi bărbaţii.
Ca în multe alte domenii, când vine vorba de sexe, prejudiciile şi ideile prăfuite persistă chiar şi în ziua de azi când vine vorba de sexualitatea femeilor. Însă doamnele secolului al XXI-lea nu prea mai au nimic în comun cu puritanismul, tradiţionalismul şi constricţiile sociale ale veacurilor trecute. În ultimii 20 de ani, de când tot mai multe studii pe acest subiect au fost făcute de cercetători femei, s-a ajuns la concluzia că femeile şi bărbaţii nu sunt foarte diferiţi în ceea ce priveşte sexul.
Iubirea şi sexul sunt inseparabile
Nimic mai fals! Disocierea dragostei de actul sexual nu mai este demult prerogativul bărbatului. În trecut, o femeie nemăritată care avea o relaţie sexuală era arătată cu degetul şi considerată „uşoară” sau prostituată, în timp ce un bărbat necăsătorit era considerat cel mult frivol dacă avea o partidă de amor. Normele sociale s-au schimbat mult, în special de la sfârşitul anilor 1960, când femeile au început să se simtă tot mai libere sexual. Este drept că, în general, femeile sunt mai emotive decât bărbaţii, dar asta nu înseamnă că nu îşi satisfac dorinţele şi nevoile sexuale cu un bărbat de care nu sunt îndrăgostite.
Au nevoie de preludiu
Mulţi bărbaţi sunt convinşi că femeile au nevoie de preludiu pentru a le incita dorinţa sexuală. Din nou, acesta nu este decât un mit. De obicei, dorinţa sexuală există deja. Preludiul poate creşte gradul de excitare atâta timp cât ambii parteneri şi-l doresc. Însă, prelungit prea mult, poate avea efect invers, adică poate diminua dorinţa sexuală. Una dintre situaţiile în care preludiul poate fi necesar este în cazul în care femeia suferă de uscăciune vaginală, iar atingerile şi mângâielile pot favoriza lubrifierea naturală.
Sexul este doar pentru procreere
Un alt concept eronat, dar surprinzător de popular, în special în rândul persoanelor mai religioase sau mai tradiţionale, este că femeile fac dragoste doar pentru a rămâne însărcinate. Rolul lor este de a fi mame şi nu simt nicio plăcere în actul sexual, dar trebuie să o facă pentru procreere. În plus, ca mamă, femeie nu ar avea timp să se bucure de sex. Numai că, de când cu apariţia metodelor contraceptive, există o separare clară între sex şi procreere, iar bărbaţii au realizat că partenerele lor au un libidou cât se poate de sănătos, chiar şi atunci când sunt mame sau sunt însărcinate.
Masturbarea este foarte rară
Ce-i drept, studiile arată că femeile încep să se masturbeze mai târziu decât bărbaţii. De fapt, ei descoperă acest act sexual încă din adolescenţă, în timp ce ele tind să se maturbeze abia după ce au experimentat primele relaţii sexuale. În general, femeile recurg la o astfel de plăcere în perioade de singurătate, mai ales după ce s-au despărţit de un partener. De asemenea, masturbarea joacă şi un rol psihologic în cazul femeilor, ajutându-le să crească încrederea în sine.
După menopauză, nu mai există dorinţă
Este un alt neadevăr! Menopauza vine cu o mulţime de efecte secundare, inclusiv scăderea libidoului şi uscăciune vaginală. Acestea sunt cauzate de sistarea producţiei hormonale ale ovarelor. Însă aceste simptome nu sunt permanente. După câteva luni de la instalarea menopauzei, simptomele dispar, iar femeii în cauză îi revine libidoul. Majoritatea doamnelor trecute de 50 de ani au, de fapt, o viaţă sexuală normală.
Punctul G este responsabil de orgasm
Cercetătorii sunt foarte intrigaţi de punctul G al femeilor, de când obstetricianul Ernst Gräfenberg l-a descoperit în anii 1950. Zona erotică feminină a provocat multe discuţii controversate, unii specialişti susţinând că punctul G este un mit. Cert este că femeile, chiar şi cele care şi-au descoperit punctul G, nu au neapărat nevoie de acesta pentru a experimenta un orgasm. Ca şi bărbaţii, femeile au zone erogene în diverse părţi ale corpului, creierul fiind unul dintre cele mai importante organe excitabile.