Psiholog: 8 cauze pentru care nu o să atingem niciodată echilibrul

1 echilibru jpg jpeg

Din cauza sarcinilor de peste zi, care în lumea contemporană ne sunt din ce în ce mai multe, ajungem ca pe unele să nu le putem acoperi şi astfel apare un sentiment de neputinţă.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, echilibrul este rezultatul unor acte şi fapte pe care fie le-ai ales tu, fie ţi s-au întâmplat. Din cele pe care le-ai ales tu, poţi prelungi echilibrul, însă, din ce se întâmplă, adică ce vine din afara ta spre tine, nu prea putem schimba nimic. “Dovadă este atunci când eşti într-o companie plăcută este şi alegerea celuilalt să stea cu tine. Dar când eşti singur şi ai nevoie de echilibru pentru cele încă 12 sarcini pe care ţi le-ai propus peste zi, ce faci în acest sens? Cu mulţumiri alese pentru toţi aceia care mi-au pus răbdarea la încercare şi care mi-au dat suficient de mult de muncă cu mine însumi, asumându-mi să nu mă comport asemenea lor, am învăţat că echilibrul este mai rar decât un diamant. Prin toţi oamenii pe care cândva nu-i agream, am ajuns, nu doar să mă gândesc la ei şi la limitele lor, dar să şi pun umărul în viaţa acestora”, declară psihologul Alexandru Pleşea.

Cele 8 cauze pentru care nu avem echilibru când vrem

Am prea multe obişnuinţe vechi şi prea puţine noi.

Instalez gânduri ca planuri şi nu realizez faptele gândurilor (tot din obişnuinţă).

Aştept ca viaţa să-mi dea altceva decât am acum şi nu fac nimic pentru asta.

Mă nemulţumesc lucrurile din exterior care sunt neconforme cu ce îmi este mie bine.

Produc teamă faţă de ce este nou, neriscând ca sa ajung la curaj.

Pierderea bunului-simţ: să mă comport cu altul cum îmi doresc să se comporte şi el cu mine.

Digitalizarea în detrimentul proceselor naturii şi al actelor naturale.

Resping ce vine către mine de la unii oameni dragi, pentru că eu ştiu mai bine.

“Echilibrul este suma paşilor pe care îi facem moment cu moment, acum şi acum, în orice lucrăm, ascultăm, ajutăm sau acţionăm. Devierea de la acest moment, în orice altă speculaţie mentală despre trecut sau viitor, care în mod automat apare din circuitul obişnuit cu care mintea s-a hrănit, este deformarea realităţii din faţa noastră, care ne atrage pentru că nu avem disciplina, observaţia şi controlul activităţii noastre psihice”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilităţi au când îşi folosesc resursele intelectuale şi să arate abilităţile pe care mintea noastră încă le are latente.

Citeşte şi: