Cu familia la psiholog

1 2 jpg jpeg

Terapia este recomandată atunci când între membrii aceleiaşi familii există diverse tensiuni acumulate în timp, comunicare defectuoasă, probleme legate de lupta pentru autoritate, când cineva se confruntă cu abuz de droguri sau de băuturi alcoolice, în cazul unui deces sau divorţ. Este un proces care ajută la tratarea problemei unei persoane, dar care implică şi afectează întreaga familie, aşa cum sunt dependenţa (de droguri, alcool sau jocuri de noroc etc.), depresia sau probleme de comportament.

Când e nevoie de consiliere

Situaţiile conflictuale în cadrul unei familii apar, de cele mai multe ori, atunci când intervine violenţa, când familia este bulversată de decesul unui membru al său, când soţii ajung la divorţ sau, din cauza lipsei de comunicare, soţii nu cad de acord în privinţa anumitor decizii. „În toate aceste situaţii, dar şi în multe altele, când legăturile din familie par că se slăbesc, este nevoie de intervenţia unui psiholog care să medieze conflictul şi să restabilească echilibrul“, spune psihologul Camelia Drăcsineanu.

Cine este implicat

Rolul terapiei în familie este foarte precis: să stabilească originea problemei, să implice toţi membrii şi, împreună, să găsească cele mai bune soluţii de rezolvare. Psihologul american Anthony Siracusa, purtător de cuvânt al Asociaţiei Americane de Psihologie, spune că „terapia de familie nu se concentrează numai asupra celui care cauzează situaţia de criză. Ci pe toţi membrii familiei, care trebuie să-l sprijine pe cel aşa-zis vinovat de crearea situaţiei şi să-l facă să nu se simtă singur“.

Terapia în familie este mult mai focusată şi mai scurtă decât cea individuală, având scopuri bine stabilite. Din fericire, rezolvarea problemelor necesită implicarea tuturor, astfel că este o ocazie grozavă pentru întărirea legăturilor şi dezamorsarea conflictelor.

La ce să te aştepţi

În cadrul acestui tip de consiliere, psihologul se întâlneşte cu fiecare membru al familiei, inclusiv cu copiii minori. După ce discută cu fiecare, va stabili ce fel de terapie va funcţiona cel mai bine şi o va adapta în funcţie de fiecare familie. Evaluarea problemelor va ajuta pe fiecare să înţeleagă cum îi funcţionează familia, să identifice punctele forte, dar şi pe cele slabe ale acesteia, să stabilească „obiective“ şi să dezvolte strategii pentru a rezolva provocările, să îmbunătăţască modul de comunicare şi, în final, să înveţe să-şi transforme familia într-una puternică. Astfel că, „terapia de familie se adresează, în primul rând, celor care înţeleg necesitatea unor relaţii echilibrate între membrii unei familii.

Şedinţele de terapie vor îmbunătăţi relaţiile, psihologul încercând să ajute pe fiecare dintre ei să înţeleagă ce este familia, care îi este rolul în familie şi cum se pot rezolva concret problemele care pot apărea“, spune Camelia Drăcsineanu.

Cum decurge terapia

Membrii familiei ar trebui să înceapă să-şi asume responsabilitatea pentru problemele lor. Unii poate vor trebui să-şi schimbe sau să-şi adapteze comportamentul. Cel mai important lucru, pentru rezultate bune, este ca toţi membrii familiei să-şi dorească întâlnirile cu psihologul şi, mai ales, să nu întrerupă şirul şedinţelor de psihoterapie. Nu trebuie să participe toţi la fiecare şedinţă, dar tratamentul este mai eficient când sunt implicaţi cei din familie.

Psihologul ar putea programa tot felul de teme, cum ar fi comunicarea unul cu celălalt în diferite moduri sau impunerea părinţilor să delege mai multe responsabilităţi copiilor. Scopul final, după cum spune Siracusa, este să lucreze împreună pentru a vindeca orice problemă mentală, emoţională sau psihologică care poate destrăma o familie.

Sfatul specialistului

Camelia Drăcsineanu, psiholog, http://www.camelia-dracsineanu.ro/, tel.0729889300

Doar atunci când toţi membrii familiei colaborează cu psihoterapeutul şi îşi doresc cu adevărat să contribuie la schimbarea în bine a relaţiilor dintre ei, atât în cadrul şedinţelor, cât şi în restul timpului, terapia de familie va avea succes. Printre beneficiile terapiei în familie se numără consolidarea înţelegerii reciproce şi sprijin emoţional între membrii familiei, dezvoltarea de competenţe şi strategii de rezolvare a conflictelor. Veţi putea face faţă provocărilor vieţii de familie, veţi putea înţelege şi ajuta un copil sau un adolescent cu probleme şi veţi învăţa să vă adaptaţi la diverse situaţii în familie.