Simptome mai puţin cunoscute ale depresiei

1 2 jpg jpeg

Depresia este, de fapt, o tulburare mintal─â care afecteaz─â tot corpul. Intensitatea difer─â de la o persoan─â la alta ┼či se poate manifesta diferit la aceea┼či persoan─â de-a lungul timpului. Pentru c─â depresia poate fura s─âpt─âm├óni, luni ┼či chiar ani din via┼úa unui om.

Pe l├óng─â simptomele clasice - triste┼úe persistent─â, un sentiment inexplicabil de goliciune sufleteasc─â sau pesimism - depresia se poate insinua ├«n via┼úa noastr─â f─âr─â ca uneori s─â con┼čtientiz─âm semnalele pe care ni le transmite. Iat─â cum recuno┼čti depresia!

Dureri de cap ┼či probleme digestive

St─ârile intense de triste┼úe se pot manifesta prin dureri de cap sau sub forma a diverse afec┼úiuni digestive. De altfel, diferite dureri sau tulbur─âri pot ap─ârea ca urmare a depresiei ┼či nicidecum din cauze fiziologice evidente.

Incapacitatea de a socializa

De cele mai multe ori, persoanele depresive se ascund ├«ntr-o cochilie ┼či evit─â contactele personale, devin retra┼či ┼či ├«┼či refuz─â, de obicei, micile bucurii ale vie┼úii.

Supradoz─â de internet

Psihologii au observat o leg─âtur─â puternic─â ├«ntre persoanele depresive ┼či folosirea excesiv─â a internetului, sub diferite forme ┼či manifest─âri: interac┼úiuni virtuale, dependen┼úa de jocurile de calculator sau utilizarea excesiv─â a pornografiei.

Afectarea calităţii somnului

În general, persoanele depresive fie dorm prea mult, fie se confruntă cu insomnii puternice.

Plâns excesiv

De foarte multe ori, persoanele care sufer─â de depresie sunt extrem de sensibile ┼či pl├óng deseori f─âr─â un motiv anume.

Deconectare complet─â

Se manifest─â, de obicei, prin incapacitatea de a sim┼úi bucurie ┼či de a reac┼úiona fa┼ú─â de diferitele aspecte ale vie┼úii.

Grija faţă de aspectul fizic dispare

Persoanele depresive tind treptat s─â nu mai acorde o aten┼úie deosebit─â aspectului lor fizic ┼či ├«ngrijirii corporale de baz─â.

Probleme ale glandei tiroide

Un fapt mai pu┼úin cunoscut este c─â depresia ┼či hipotiroidismul au acelea┼či simptome: o dispozi┼úie proast─â, stare excesiv─â de oboseal─â, cre┼čterea ├«n greutatea, diminuarea dorin┼úei sexuale ┼či probleme de concentrare.

Lipsa apetitului

Majoritatea persoanelor depresive ├«┼či g─âsesc alinarea ├«n m├óncare sau, dimpotriv─â, experimenteaz─â ├«n mod constant lipsa poftei de m├óncare. Incapacitatea de a lua decizii simple ┼či rapide

Cercetătorii au descoperit că oamenii iau decizii simple - de la a urca scările sau a lua liftul, a bea ceai sau cafea etc. - de cel puţin 65-70 de ori zilnic, fără a sta prea mult pe gânduri.

├Än schimb, o persoan─â depresiv─â nu poate lua o decizie hot─âr├ót─â ┼či rapid─â atunci c├ónd vine vorba de ac┼úiuni simple ┼či banale.