Afecţiunile endocrine favorizează instalarea depresiei

1 2 jpg jpeg

Tratamentul medicamentos al hipotiroidismului este destul de controversat, deoarece acesta poate suprasolicita inima, iar în unele cazuri poate agrava osteoporoza la femei.

Afecţiunile endocrine cresc riscul de Alzheimer

Cu toate că nu se cunoaşte clar factorul declanşator al bolii Alzheimer, specialiştii au observat o legătură între această formă de demenţă şi stresul exagerat, schimbările hormonale, de comportament (de la calm la agresiv sau depresiv).

Hamburgerul poate cauza o explozie de hormoni

Tulburările endocrine apar din ce în ce mai des din cauza stresului, factorul declanşator care dereglează mecanismul de funcţionare a hormonilor tiroidieni, dar şi din cauza alimentaţiei în care predomină produsele de tip fast-food.

Există o formă de hipertiroidie care apare în urma consumului de hamburgeri la care s-a folosit carnea de vită cu tot cu tiroida animalului, fără să fie bine amestecată. Este vorba despre aşa-numita «hamburgertoxicoză»", explică endocrinologul Victor Lepădatu.

Bolile glandelor suprarenale

Excesul hormonilor glucocorticoizi determină apariţia sindromului Cushing. Acesta se întâlneşte mai frecvent la femei, apare între 20 şi 40 ani, manifestându-se prin creştere în greutate, hiperpilozitate, tulburări menstruale, hipertensiune arterială, astenie musculară şi depresie.

Afecţiunile pancreasului

Tulburarea secreţiei de insulină de către pancreas favorizează apariţia diabetului zaharat. Pancreasul este o glandă importantă a organismului care produce insulina, hormonul care ajută la scăderea cantităţii de glucoză din sânge.

Diabetul zaharat se caracterizează printr-o serie de tulburări metabolice precum hiperglicemie (o cantitate crescută de zahăr în sânge).

Depresia are o importanţă suplimentară în diabetul zaharat. Tratamentul antidepresiv asociat cu cel antidiabetic reprezintă o strategie eficace.

Regimul dietetic ajută la menţinerea unui bun control al glicemiei care împreună cu insulina sau medicamentele antidiabetice reprezintă baza tratamentului şi prevenirea instalării simptomelor depresive.