Afecţiunile endocrine favorizează instalarea depresiei

1 2 jpg jpeg

Tratamentul medicamentos al hipotiroidismului este destul de controversat, deoarece acesta poate suprasolicita inima, iar în unele cazuri poate agrava osteoporoza la femei.

Afecţiunile endocrine cresc riscul de Alzheimer

Cu toate c─â nu se cunoa┼čte clar factorul declan┼čator al bolii Alzheimer, speciali┼čtii au observat o leg─âtur─â ├«ntre aceast─â form─â de demen┼ú─â ┼či stresul exagerat, schimb─ârile hormonale, de comportament (de la calm la agresiv sau depresiv).

Hamburgerul poate cauza o explozie de hormoni

Tulbur─ârile endocrine apar din ce ├«n ce mai des din cauza stresului, factorul declan┼čator care deregleaz─â mecanismul de func┼úionare a hormonilor tiroidieni, dar ┼či din cauza alimenta┼úiei ├«n care predomin─â produsele de tip fast-food.

ÔÇ×Exist─â o form─â de hipertiroidie care apare ├«n urma consumului de hamburgeri la care s-a folosit carnea de vit─â cu tot cu tiroida animalului, f─âr─â s─â fie bine amestecat─â. Este vorba despre a┼ča-numita ┬źhamburgertoxicoz─â┬╗", explic─â endocrinologul Victor Lep─âdatu.

Bolile glandelor suprarenale

Excesul hormonilor glucocorticoizi determin─â apari┼úia sindromului Cushing. Acesta se ├«nt├ólne┼čte mai frecvent la femei, apare ├«ntre 20 ┼či 40 ani, manifest├óndu-se prin cre┼čtere ├«n greutate, hiperpilozitate, tulbur─âri menstruale, hipertensiune arterial─â, astenie muscular─â ┼či depresie.

Afecţiunile pancreasului

Tulburarea secreţiei de insulină de către pancreas favorizează apariţia diabetului zaharat. Pancreasul este o glandă importantă a organismului care produce insulina, hormonul care ajută la scăderea cantităţii de glucoză din sânge.

Diabetul zaharat se caracterizează printr-o serie de tulburări metabolice precum hiperglicemie (o cantitate crescută de zahăr în sânge).

Depresia are o importanţă suplimentară în diabetul zaharat. Tratamentul antidepresiv asociat cu cel antidiabetic reprezintă o strategie eficace.

Regimul dietetic ajut─â la men┼úinerea unui bun control al glicemiei care ├«mpreun─â cu insulina sau medicamentele antidiabetice reprezint─â baza tratamentului ┼či prevenirea instal─ârii simptomelor depresive.