5 lucruri pe care să le încerci în 2022

1 lucruri pe care sa le incerci jpg jpeg

La începutul fiecărui an este recomandat să îţi planifici o listă cu activităţile pe care să le ai în vedere pe parcursul fiecărei luni şi care să se reflecte printr-o serie de schimbări în viaţa ta. Pe lângă rezoluţiile începutului de an, o listă cu lucrurile noi, pe care vrei să le încerci, te poate motiva să îţi atingi obiectivele, să devii mai organizat, mai eficient şi, în general, să ai o dezvoltare personală optimă, care să te mulţumească.

Îţi prezentăm în rândurile ce urmează câteva activităţi pe care să le încerci în 2022, indiferent că sunt lucruri pe care nu le-ai mai făcut niciodată, ori pur şi simplu activităţi care să te relaxeze şi care să-ţi îmbunătăţească starea psihică şi emoţională:

Exersează şi învaţă limba engleză

2 carti in engleza jpg jpeg

Numeroase studii de specialitate au scos la iveală beneficiile pe care cunoaşterea uneia sau mai multor limbi străine le are pentru memorie şi funcţionalitatea neurologică, astfel că este recomandat să ai acces constant la informaţii într-o altă limbă. Pentru că este o limbă de circulaţie internaţională, engleza este cea mai accesibilă de studiat, exersat sau îmbunătăţit. În funcţie de nivelul tău de cunoştinţe în limba engleză, poţi încerca diferite activităţi care implică vorbitul, cititul ori comunicarea scrisă în această limbă străină. Pentru a-ţi exersa abilităţile de scris şi citit, ai la dispoziţie cărţi în engleză pe care să le citeşti, din varii domenii de interes, precum: beletristică, cărţi de specialitate, cărţi pentru copii ori cărţi de hobby-uri. Pentru a-ţi forma pronunţia şi pentru a-ţi exersa discursul în limba engleză, ai la dispoziţie diverse tutoriale pe platformele video de specialitate.

Citeşte cât mai mult

În tumultul vieţii cotidiene, poate părea din ce în ce mai greu să găseşti timp şi pentru citit, astfel că în anul ce tocmai a început adaugă pe lista ta de activităţi zilnice lectura, dacă vrei să ai parte de relaxare. Pentru ca lectura să fie şi captivantă, poţi alege să citeşti anumite opere în limba engleză ale autorilor tăi preferaţi, şi astfel îţi vei şi exersa cunoştinţele în această limbă străină. Printre cele mai citite opere în limba engleză se numără lucrările unor autori precum: Dan Brown, Patricia Cornwell, Catherine Cookson, James Dashner, George R.R. Martin etc.

Vizionează filme bazate pe cărţi

3 carti adaptate cinematografic jpg jpeg

Vizionarea unui film este una dintre cele mai potrivite modalităţi prin care te poţi relaxa, dobândi cunoştinţe noi, dar şi de a-ţi exersa limba engleză. În funcţie de preferinţele cinematografice pe care le ai, realizează o listă de filme pe care vrei să le vizionezi în anul 2022, iar apoi, introdu această activitate în programul tău.  S-au realizat numeroase ecranizări după romane celebre, drept urmare, după ce le-ai citit, urmăreşte şi adaptările lor cinematografice, pentru a dobândi o nouă perspectivă asupra poveştilor. Pline de suspans, mister, dramă şi acţiune, filmele ce au fost adaptate după cărţi poliţiste sunt ideale în momentele în care vrei să te relaxezi. O bună modalitate prin care îţi poţi da seama de caracterul personajelor, gândirea şi modul lor de a dialoga este să citeşti respectivele cărţi poliţiste în limba engleză, iar mai apoi să vizionezi filmele fără subtitrare, pentru a exersa pronunţia unor cuvinte pe care le-ai întâlnit de-a lungul lecturii.

Planifică-ţi bugetul

Foarte important, la început de an, este să îţi planifici bugetul, dar şi alte activităţi, precum vacanţele, pentru care vei avea nevoie de o sumă mare de bani. Prin planificarea timpurie a bugetului pentru cele mai mari cheltuieli ce vor interveni pe parcursul noului an vei reuşi şi să economiseşti, dar şi să îţi setezi anumite obiective care te vor motiva să prosperi.

 

Adoptă un stil de viaţă sănătos

Micile modificări pe care le vei face pentru dezvoltarea ta personală îţi vor îmbunătăţi relaţiile cu cei din jur şi, inclusiv, cu tine. Desigur, adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos în care să incluzi şi activităţi sportive nu trebuie să fie bruscă, ci dimpotrivă, este indicat să introduci mici elemente în fiecare zi. Poţi începe cu alimentaţia, din  care să reduci cât mai mult sărurile şi zaharurile, şi să te axezi pe un regim alimentar echilibrat, în care să incluzi fructe şi legume. Treptat, poţi introduce în programul tău şi sportul, meditaţia şi alte activităţi care vor contribui la starea ta de bine.

Reţine că, atunci când îţi setezi obiective şi aşteptări mari la începutul fiecărui proiect pe care îl ai, motivaţia va scădea foarte rapid, astfel că specialiştii din domeniul ştiinţelor sociale recomandă să îţi setezi obiective pe care să le urmezi. În acest sens, te poţi folosi de listele pe care le-ai creat în funcţie de necesităţile tale.