Premieră în Bucureşti: Brahiterapia interstiţială, o tehnică de ultimă oră în tratarea cancerelor de col uterin, disponibilă la Sanador

1 sanador jpg jpeg

Brahiterapia interstiţială, o formă de iradiere internă cu precizie ridicată folosită în tratamentul cancerelor de col uterin local avansate, este disponibilă în Centrul Oncologic Sanador. Tehnicile interstiţiale permit utilizarea unei doze mari de radiaţii asupra tumorii, limitând totodată iradierea ţesuturilor sănătoase. Sanador este singurul centru din Bucureşti ce le oferă pacienţilor posibilitatea efectuării acestui tip de tratament de ultimă generaţie.

Brahiterapia interstiţială reduce expunerea la iradiere a ţesuturilor sănătoase (precum vezica urinară, intestinul gros şi subţire, rect) şi poate oferi o şansă de vindecare în cazul tumorilor local avansate, unde chirurgia nu oferă şanse de vindecare iar abordarea tehnică este, de cele mai multe ori, limitată.

Ce este brahiterapia interstiţială

Brahiterapia interstiţială este o metodă de brahiterapie de ultimă oră, folosită în tratamentul cancerelor de col uterin avansat – acele cancere care s-au extins în zona înconjurătoare colului uterin sau în vagin.

Serviciile de brahiterapie oferite de Centrul Oncologic Sanador se adresează cu precădere cancerelor ginecologice – col uterin, endometru, vagin şi vulvă -, dar şi pentru cancerul canalului anal.

Când vorbim de brahiterapia interstiţială ne referim la un tip de tratament în care medicul foloseşte brahiterapia unde nu există o cavitate, pentru a introduce un aplicator care să se potrivească spaţiului. Prin intermediul aplicatorului, medicul plasează în tumoră sau în apropierea ei o serie de ace/tuburi goale care permit trecerea unei surse radioactive.

Tehnicile interstiţiale pot fi împărţite în tehnici pur interstiţiale şi tehnici combinate intracavitare-interstiţiale. Studii recente indica faptul că, acolo unde condiţiile permit, folosirea combinaţiei tehnicilor intracavitare şi interstiţiale aduce beneficii garantate controlului tumoral şi protejează organele din imediata vecinătate a tumorii (în peste 75% dintre cazuri, potrivit unui studiul realizat de grupul EMBRACE).

Avantajele brahiterapiei interstiţiale

Cu ajutorul aplicatorului 3D ring compatibil CT şi/ sau MRI, medicii pot monta aceste catetere (tuburi/ace) şi pot astfel iradia cu precizie tumora, protejând totodată organele sănătoase, precum rectul, intestinele, vezica. Şi vaginul poate fi protejat în cazul în care nu necesită iradiere. Astfel, pacientele pot păstra calitatea actului sexual.

Avantajele brahiterapiei interstiţiale sunt considerabile în tumorile local avansate unde chirurgia nu poate să ofere nicio şansă de vindecare iar abordarea tehnică este limitata. Brahiterapia devine, în aceste condiţii, singura ce poate oferi o şansă de vindecare.

Brahiterapia interstiţială este imperios necesara şi în cazul tumorilor care nu răspund cum ne-am dori la tratamentul de radioterapie externă şi nu permit unui aplicator intracavitar să ofere o distribuţie de doză potrivită pentru acoperirea volumului tumoral. Cu ajutorul acestei tehnici, medicii evită subdozarea tumorii rezultând o acoperire uniformă, fără compromis, a volumului tumoral.

Procedurile de brahiterapie sunt efectuate în Ambulatoriu şi pot dura de la o oră, până la câteva ore, însă iradierea propriu-zisă este de ordinul minutelor. Pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi şi îşi poate relua imediat activităţile cotidiene. De precizat şi faptul că, în pofida iradierii, pacientul nu reprezintă, la rândul său, un pericol pentru cei din jur.