5 porţii de legume şi fructe pe zi. Aceasta este reţeta unui organism sănătos şi plin de energie. Şi pentru că e destul de greu să respectăm această regulă, specialiştii site-ului webMD.com ne dau câteva idei despre cum să introducem fructele şi legumele în meniul zilnic.

1. Preparaţi-le delicios. Legumele şi fructele au alt gust dacă le gătiţi pe grătar. Sunt mai dulci şi mai delicioase.

2. Alegeţi cartofii dulci. Aceştia au mai mult potasiu şi betacaroten.

3. Faceţi sosuri. Acestea sunt “accesorii” potrivite oricărui meniu. Nu uitaţi să folosiţi multe verdeţuri, lămâie şi oţet balsamic.

4. Fiţi vegetarieni. Cel puţin o dată pe săptămână mâncaţi doar fructe şi legume preparate sub formă de supă sau salate.

5. Adăugaţi fructe în iaurt şi clătite. Aşa arată desertul delicios şi sănătos.

6. Salată, la cină. Chiar dacă despre masa de seară se spune s-o dăm la duşmani, ea nu trebuie să lipsească cu desăvârşire. O salată de fructe sau de legume este ideală.

7. Beţi sucuri de fructe. Sunt ideale la micul dejun, pentru că îmbunătăţesc digestia.

8. Gătiţi tocăniţe. Pe lângă gustul foarte bun pe care-l are, tocăniţa este mâncarea cu cele mai multe legume.

9. Puneţi legume în sendvişuri. În felul acesta îi învăţaţi şi pe copii să mănânce cât mai multe legume.

10. Ţineţi la îndemână un bol plin cu fructe şi legume. Acesta nu trebuie să lipsească de pe frigider sau de pe biroul de la serviciu.

Evitaţi legumele conservate

Pentru ca preparatele să fie gustoase, fructele şi legumele de sezon trebuie să fie proaspete, nu conservate.

Legumele şi fructele congelate se folosesc la supe şi tocăniţe, nu în salate. De asemenea, specialiştii vă sfătuiesc să nu cumpăraţi legume sau fructe feliate. Spălaţi-le bine înainte de a le găti.