Istoria telefoanelor mobile

1 anii 2000 si telefoanele jpg jpeg

5,28 miliarde. Acesta este numărul total de telefoane mobile existente în întreaga lume. Astăzi, mobilul este mai mult decât un dispozitiv folosit pentru comunicare. Mult mai mult. Mare parte din oameni simt că nu pot trăi fără telefonul mobil. Şi pe bună dreptate, în condiţiile în care acest obiect la care suntem conectaţi constant, conţine întreaga noastră viaţă.

 Îl folosim pentru a munci, pentru a ne distra, pentru a comunica. Iar felul în care tehnologia a evoluat de la apariţia primului mobil ne-a creat o stare de dependenţă completă. Posibilităţile pe care ni le oferă acest dispozitiv sunt infinite şi incorporează funcţii din ce în ce mai avansate, care vin să înlocuiască alte aparate electronice. Şi deşi importanţa pe care le-o acordăm este una considerabilă iar evoluţia lor din ultimii ani este cu adevărat spectaculoasă, telefoanele mobile nu există de prea mult timp în viaţa noastră.

2020 în materie de telefoane mobile înseamnă dispozitive cu design futurist, funcţii şi capacităţi care concurează cu computerele, multiple camere foto integrate care pot ajunge aproape de nivelul unora profesionale, acces la toată informaţia pe care o deţinem sau posibilitatea de a face tranzacţii financiare. Practic, avem tot ce ne dorim la un singur loc, oricând, în buzunarul nostru. Drept urmare, scopul pe care-l îndeplineşte telefonul mobil este unul mult mai amplu. Putem să ne jucăm de-a cineaştii şi putem lucra în tot felul de programe complexe de oriunde. Telefonul poate să fie trainerul personal de jogging sau puntea între noi şi lume. La un swipe distanţă se află orice informaţie de care poţi avea nevoie, îţi poţi lua acel bonus gratis fără depunere de la cazinoul online preferat sau achiziţiona biletul la următorul concert al trupei favorite. Tot de telefonul mobil ai nevoie atunci când apare şansa unei şedinţe foto spontane sau când trebuie să-ţi faci check-in-ul pentru zborul următor. 

O tehnologie veche de aproape 100 de ani

Ca orice inovaţie, telefonia mobilă îşi are bazele în tot felul de experimente, unele mai de succes ca altele. Tehnologia iniţială care a propus noţiunea de telefon mobil a apărut în timpul Primului Război Mondial şi folosea frecvenţe radio pentru a funcţiona. Mai târziu, în 1924, au început să fie testate în trenul care circula pe ruta Berlin – Hamburg. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele militare au dus această tehnologie mai departe, promovând răspândirea dispozitivelor mobile la un nivel cât mai larg. Dar vorbim aici despre aparate electronice deloc uşor de folosit, cu o greutate imensă.

În 1946, companiile americane de telefonie AT&T şi Bell Labs au introdus tehnologia celulară, care permitea refolosirea în repetate rânduri ale unor frecvenţe în arii acoperite de transmiţători care foloseau puţină energie. Astfel, a început să prindă contur ideea că într-o zi, această tehnologie se poate transforma într-o afacere profitabilă şi larg răspândită. 

Primul telefon mobil

Deşi de-a lungul timpului au existat paşi mici făcuţi de dezvoltatori pentru a îmbunătăţi acest proces tehnologic, primul apel telefonic public de pe un telefon mobil (care cântărea aproximativ 2kg) a fost făcut în 1973, de către Martin Cooper, manager general la Motorola. 10 ani mai târziu, la scurt timp după ce a fost patentată tehnologia 1G, a fost lansat şi primul telefon mobil de serie, Motorola DynaTAC 8000x, care s-a vândut cu $3995. Un preţ deloc accesibil dar relativ rezonabil, având în vedere că Motorola a investit peste 100 de milioane de dolari şi mai mult de 10 ani în a-l dezvolta. 

Tehnologia mobilă şi sfârşitul mileniului

Anii 90 au adus şi tehnologia 2G, care presupunea o viteza mai mare de comunicare şi concomitent, sistemul SMS – primul SMS a fost trimis în 1993 în Finlanda. Tot în această perioadă, companii precum Nokia sau Bosch se întreceau în a face dispozitivele mai rapide, mai uşoare şi mai accesibile, unul dintre cele mai populare aparate fiind Nokia 1011, lansat în 1992, primul care foloseşte tehnologia GSM. Cântărind puţin sub 500g, telefonul s-a vândut cu 1650 de dolari. 

Un pas complet surprinzător îl reprezintă apariţia telefonului IBM Simon, în 1993. Deşi într-o formă rudimentară, acesta este primul smartphone lansat, având funcţii le care le regăsim şi astăzi la mobilele noastre: calendar, listă de contacte, ceas, notiţe, email şi chiar touchscreen. Dispozitivul s-a vândut la preţul de 1099 de dolari, într-un număr de aproximativ 50.000 de bucăţi. 

Dezvoltările din această perioadă au pregătit trecerea telefonului mobil de la uz personal la profesional. În 1999, Blackberry aduce pe piaţă primul lor dispozitiv mobil, folosit masiv pentru o perioadă destul de mare, în cadrul companiilor şi corporaţiilor.

Anii 2000 şi telefoanele mobile

Mileniul debutează cu succesul zdrobitor al noului model Nokia, 3310, vândut în 126 de milioane de bucăţi. Tot atunci se lansează şi primul telefon mobil cu cameră foto, The Sharp J-SH04 (disponibil doar în Japonia), ca un an mai târziu, în 2001 să apară tehnologia 3G în Tokyo, lucru care deschide o nouă uşă în materie de dezvoltare şi inovaţie, deoarece viteza permite, pentru prima dată, transmiterea de material audio şi video. 

De aici, avansul tehnologic şi accesul populaţiei la el a escaladat formidabil. Până în 2007, aproape 300 de milioane de oameni de pe glob foloseau tehnologia 3G. 

Tehnologia, astăzi

Dar cum s-a ajuns la ceea ce cunoaştem astăzi ca fiind aceste dispozitive mobile complet indispensabile?

Prezentul a luat naştere în 2007, odată cu apariţia primului iPhone, creat de Apple. Acesta este telefonul mobil care a schimbat jocul pentru totdeauna. Milioane de oameni au făcut cunoştinţă cu interfaţa touchscreen ca normă definitorie, au descoperit noţiunea de aplicaţie şi multe alte funcţii, toate în sistemul de operare iOS, sub un design revoluţionar. 

Un an mai târziu a apărut şi primul dispozitiv care funcţiona cu sistemul de operare Android, HTC Dream.  În acelaşi an se setează şi ceea ce a pus bazele culturii pop de astăzi, care a creat o industrie de 77 de miliarde de dolari, serviciul App Store şi Google Play Store. 

Anii care au urmat au presupus progres după progres, tot mai multe companii întrecându-se în inovaţii: Samsung Galaxy S în 2010, Galaxy Nexus în 2011 şi lista continuă. În 2013 apare şi tehnologia 4G şi 4G+, cu viteze de transfer care ating până la 500 Mbit/s.