Internetul, un pericol pentru adolescenţi?

1 2 jpg jpeg

Când e vorba despre dependenţă?

Internetul te prinde şi asta poate duce uşor la pierderea noţiunii timpului. Jocurile pe calculator nu ar trebui să-i acapareze tot timpul liber.

Când renunţă la somn sau îşi neglijează şcoala pentru a sta în faţa calculatorului, copilul are o problemă. În doze prea mari, lumea virtuală duce la ruperea de realitate: copilul se retrage în el, e tot mai singuratic şi poate deveni depresiv.

Reţelele de socializare, o problemă?

Un studiu internaţional realizat anul trecut arată că 34% dintre cei cu vârste cuprinse între 11-12 ani au un profil activ pe o reţea socială (tip Facebook sau MySpace), spaţiu în care postează numeroase informaţii personale.

Dintre adolescenţii de această vârstă, mai mult de 20% oferă informaţii despre oraşul în care locuiesc, ce vârstă au şi imagini cu ei înşişi. Doar 69% dintre cei cu le spun părinţilor ce fac pe Internet.

Pe măsură ce înaintează în vârstă, devin tot mai secretoşi. Şi, să recunoaştem, nici părinţii nu sunt destul de răbdători să afle ce se petrece în mediul virtual.

Stabileşte reguli clare

Pentru siguranţa copilului tău, impune reguli de utilizare a Internetului:

- Fixează o durată maximă de conexiune la Internet (de exemplu, o oră sau două pe zi).

Instalează calculatorul într-un loc vizibil, de preferinţă în altă cameră decât cea a copilului. Ar fi bine să ştii ce site-uri accesează şi ce face de fapt pe Internet. Unele pot fi restricţionate, dar acest lucru nu-l va apăra neapărat de pericole. Orice lucru interzis e de două ori mai incitant.

-

Învaţă-l să nu intre în contact cu persoane străină şi să nu divulge date personale celor pe care nu-i cunosc.