Îngrijirea corectă a danturii celor mici de la A la Z

1 2 jpg jpeg

Când trebuie să aibă loc prima vizită la dentist?

Prima vizită a copilului la medicul stomatolog trebuie să aibă loc încă de la apariţia primilor dinţişori ̶ în jurul vârstei de 6 luni. Dacă ai fetiţă, atunci înseamnă că aceştia vor apărea puţin mai târziu decât dacă ai fi avut băieţel.

Cum îţi dai seama că urmează erupţia dinţişorilor copilului tău? Gingiile vor fi mai roşii şi mai dureroase, iar copilul va avea un comportament irascibil, un apetit mai scăzut şi va încerca să bage în gură tot felul de obiecte tari pentru a le masa.

Ce sunt cariile de biberon?

Cariile specifice dinţilor temporari sunt: caria de biberon şi caria rampantă. Însă, cea mai des întâlnită, este caria de biberon şi, ca orice carie, începe cu o demineralizare. Aceasta este predominantă pe dinţii anteriori, însă se poate extinde şi pe cei laterali. Pentru a o putea preveni trebuie să fim atenţi la smalţul dinţilor, care va prezenta zone albicioase şi opacifiate.

Principala cauză a apariţiei este adormitul bebeluşului cu biberonul în gură, pentru o perioadă lungă de timp. Laptele sau ceaiul îndulcit stagnează câteva ore în contact cu dinţii, producând un mediu favorizant demineralizării. Dacă a observat la timp, părintele poate rezolva problema prin oprirea ritualului de adormit cu biberonul, o igienă bună şi o vizită la medicul dentist.

Cât de importante sunt sigilarea şi fluorizarea?

Deşi peria de dinţi, pasta de dinţi, apa de gură şi aţa dentară fac parte din ritualul de îngrijire, este indicat să nu uităm de metodele de prevenţie profesionale din cabinetul stomatologic. După apariţia primilor dinţi permanenţi, adică la vârsta de 6 ani, este indicată sigilarea şanţurilor şi a fosetelor de pe relieful ocluzal, datorită capacităţii crescute de retenţie alimentară şi crearea unui mediu propice dezvoltării cariilor.

Procedura constă într-o şedinţă de tratament, în care se va verifica ca smalţul să nu fie afectat, după care se va aplica un compozit cu eliberare de fluor pentru a netezi suprafeţele - nimic dificil sau care să dureze mult timp! Pe de altă parte, putem vorbi şi despre fluorizare care este indicată pentru un plus de protecţie asupra dinţilor neafectaţi sau, în cazul unor leziuni incipiente, va ajuta la remineralizarea acestora. Se va aplica un gel sau lac cu fluor pe suprafeţele dentare,singura contraindicaţie fiind aceea ca jumătate de oră copilul să nu bea şi să nu mănânce nimic.

La ce vârstă trebuie să înceapă curăţarea dinţilor şi cum se realizează aceasta?

Părintele trebuie să fie conştient că, odată cu apariţia primilor dinţişori, există şansa apariţiei cariilor dentare.În această privinţă, copilul trebuie tratat ca un adult, adică va fi spălat pe dinţi de două ori pe zi .

La vârste fragede, părintele poate achiziţiona un degetar cu o periuţă sau chiar cu o compresă umedă pentreu a şterge dinţişorii. După vârsta de un an şi jumătate, după ce va învăţa să scuipe pasta, copilul se va putea spăla singur pe dinţi.

Obiceiurile dobândite din copilărie pot afecta dantură pe viitor? Şi dacă da, în ce fel?

Bebeluşul se alimentează prin actul suptului, care îi dă o stare de linişte. De aceea, acesta este înlocuit ulterior cu suzeta sau cu degetul. Acest act este considerat normal la bebeluşi, însă odată cu erupţia dinţilor de lapte, indicat ar fi să se renunţe la acest obicei. Suptul degetului, efectuat pe o perioadă lungă de timp, poate cauza diverse anomalii.

De exemplu, împingerea frontalilor superiori în faţă şi spaţierea acestora,care în timp va duce la alte disfuncţii care vor afecta atât fizionomia, cât şi stilul de viaţă al copilului. Dacă observaţi acest obicei vicios la copilul dumneavoastră vă sfătuiesc să consultaţi cât mai devreme un medic ortodont pentru a soluţiona problema .

Sfatul pentru cititori

Le recomand părinţilor să îşi depăşească frica de dentist şi să păşească în cabinetul stomatologic împreună cu copilul, încă de mic, pentru a avea o dantură sănătoasă şi pentru a preveni anumite lucruri nedorite, cât şi pentru a crea o relaţie de prietenie între copil şi medicul stomatolog.

2 jpg jpeg

Victor-Vlad Sraer, medic stomatolog House of Beauty Clinic