În ce situaţii îţi pot face rău suplimentele alimentare. La ce să fii atent
Atunci când vine vorba de suplimente alimentare, avem de multe ori tendinţa să vedem doar beneficiile lor şi să ignorăm efectele adverse. Iată de ce ar trebui să le luăm mereu doar cu recomandarea medicului!
Vitaminele şi mineralele, inclusiv extractele din plante, sunt esenţialele pentru buna funcţionare a organismului, Însă, tot ceea ce este în exces dăunează, iar suplimentele alimentare nu fac excepţie. Totodată, suplimentele pot interacţiona unele cu altele sau chiar cu medicamentele prescrise pentru a trata alte afecţiuni. Cel mai bine este ca înainte de administrarea lor să se facă analize de sânge care să pună en evidenţă nivelul de vitamine sau minerale din organism.
Vitamina D în exces poate afecteaza rinichii
Medicii ne recomandă să ne expunem zilnic la soare, pentru a ne asigura doza de vitamina D. Aceasta ajută la absorbţia calciului în oase, ceea ce previne apariţia osteoporozei. Totuşi, în sezonul rece, când soarele se arată mai rar, este posibil să apară carenţa acestei vitamine. Administrarea unor doze în exces de vitamina D poate declanşa dureri musculare, dureri abdominale şi apariţia pietrelor la rinichi. Totodată, creşte riscul infarctului de miocard şi a accidentului vascular cerebral.
Când se depune calciul pe artere
Nu doar excesul de vitamina D poate dăuna, ci şi calciul. Doza zilnică recomandată pentru o persoană între 19-50 de ani este de 2.500 mg de calciu, în timp ce persoanele peste 51 de ani trebuie să se limiteze la 2.000 mg. Studiile au arătat că, în lipsa vitaminei D care să ajute la absorbţia lui, calciul se poate depune pe artere, în loc de oase. Totuşi, specialiştii au observat că vinovate de depunerile de calciu pe artere sunt suplimentele de calciu, nu cel provenit direct din alimente, cum ar fi lactatele. Aşadar, specialiştii recomandă să integrăm în dietă cât mai multe alimente bogate în calciu şi să luăm suplimente alimentare de calciu doar la recomandarea medicului şi în urma unor analize de sânge.
Citeşte şi: Cele mai bune surse de acizi graşi Omega-3
Atenţie la multivitamine!
Ţi se întâmplă să te simţi obosit şi stors de vlagă şi una dintre soluţii pentru a încărca bateriile în timp record sunt multivitaminele? S-ar putea să te surprindem cu ce îţi vom spune, dar medicii specialişti nu sunt convinşi de efectul pe care-l au aceste suplimente alimentare asupra nivelului tău de energie. Totodată, nu oferă protecţie împotriva afecţiunilor cardiovasculare. Medicii avertizează asupra capcanei în care cad multe persoane, care preferă să ia suplimente alimentare, în loc să aibă o dietă diversificată, cele mai eficiente vitamine fiind cele luate direct din fructe şi legume proaspete. În schimb, suplimentele alimentare care conţin acid folic sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece previn malformaţiile bebeluşilor.
Vitamina A peste doza normală provoacă toxicitate
Spre deosebire de alte vitamine, care sunt solubile în apă, iar excesul poate fi eliminat prin urină, vitamina A este solubilă în grăsime, ceea ce înseamnă că excesul se va depune în grăsimea corporală. Atunci când se acumulează, provoacă toxicitate, un efect fiind căderea părului. La fel de periculoase sunt şi vitaminele E şi K, care sunt tot solubile în grăsime.
Vitamina B6 în doze crescute afectează nervii
Excesul de vitamina B6 poate duce la leziuni ale nervilor, care pot fi recunoscute prin senzaţia de amorţeală sau prin furnicături. Aşadar, nu depăşi doza zilnică recomandată de medicul specialist.
Citeşte şi: De ce este coenzima Q10 preţioasă pentru sănătate
INFO
Excesul de vitamina C se poate manifesta prin dureri de stomac şi senzaţie de arsură sau gastrită.