Idei de supe reci

1 2 jpg jpeg

Nutriţioniştii te sfătuiesc să consumi mai multe lichide (ceaiuri din plante, supe, apă plată), precum şi fructe şi legume, pentru a preveni deshidratarea. Un corp hidratat corespunzător ajută diureza şi detoxificarea întregului organism. Iată 4 sugestii de supe reci care nu numai că te hidratează, dar îţi fac şi plinul de vitamine şi minerale!

Supă-cremă de morcovi cu sfeclă roşie

Combinaţia de morcovi-sfeclă la care adaugi la final şi zeamă de la jumătate de lămâie şi foarte puţină nucă pisată este un excelent fel de mâncare pentru un prânz delicios. Sfecla este un leac preţios pentru eliminarea toxinelor, curăţând sângele. Morcovii conţin multe vitamine şi minerale esenţiale pentru organism (A, K, C, B6, fibre, potasiu, mangan). Sunt bogaţi în substanţe de tip carotenoid, care au efect antioxidant, prevenind bolile inimii.

Ai nevoie de 2-3 morcovi potriviţi, 1 sfeclă mică, ½ de lămâie stoarsă pe loc, sare neiodată şi puţină nucă măcinată, frunze de mentă pentru decor. Speli bine morcovii şi sfecla, după care le cureţi de coajă, le tai cubuleţe şi le adaugi în blender adăugând 200-250 ml de apă. Pasta obţinută o pui într-un castron, adaugi zeama de la lămâie, apoi dai la frigider. Supa o consumi rece cu puţin praf de nucă, cu pâine prăjită şi frunzuliţe de mentă proaspătă.

Supă de roşii cu busuioc

Acum e anotimpul roşiilor autohtone. Specialiştii spun să le mănânci în salate, ori sub formă de sucuri proaspete sau în supe reci. Te hidratează pentru că sunt o sursă bogată de apă şi au un rol diuretic, dar te şi ajută să elimini substanţele nocive din organism şi să slăbeşti.

Reprezintă o sursă nemaipomenită de de vitaminele A şi C, contribuind la întărirea sistemului imunitar. Ai nevoie de 1 kg de roşii micuţe şi moi, 1 ceapă verde şi de 1-2 ardei graşi, medii, sare şi piper. Speli legumele, le tai după plac şi le dai la blender, adăugând 200 ml de apă şi 1 linguriţă de ulei de măsline şi condimentezi. Torni supa-cremă într-un castron şi o dai apoi la răcit, la frigider. O mănânci rece cu câteva frunze de busuioc proaspăt sau, dacă nu ai la îndemână, cu puţin pătrunjel proaspăt.

Află cum se ţine dieta cu supe AICI

Supă de castravete şi spanac

Ai mai putea prepara o supă rece delicioasă din castravete şi spanac. Vara, pe lângă consumul de apă şi ceaiuri, mănâncă mulţi castraveţi, pentru că aceştia conţin multă apă, fiind foarte utili pentru diureză şi detoxificarea rinichilor şi nu numai. 100 de grame de castraveţi au doar 13 calorii, aşadar sunt ideali pentru siluetă. Leguma această este bogată în vitamine, minerale şi fibre, ultimele fiind foarte bune pentru digestie.

La rândul lui, spanacul este o sursă importantă de minerale precum fierul, sodiul, magneziul, fosforul, potasiul dar şi de vitamine cum sunt B-urile. Acest tip de verdeaţă conţine şi proteine. Datorită proprietăţilor castraveţilor şi spanacului, nutriţioniştii recomandă această supă pentru cei care vor să slăbească.

Ai nevoie de 2-3 castraveţi medii, 1 mână de spanac,

2 iaurturi degresate, 100 ml de lapte degresat, frunze de mentă proaspătă. După ce ai spălat castraveţii şi spanacul, îi tai pe primii cubuleţe şi adaugi toate ingredientele în blender. După ce s-a făcut supa, o dai la rece, apoi o consumi cu frunze de mentă.

Supă de pepene verde

Pepenele este fără doar şi poate fructul sezonului cald. De la acesta este bine să consumi atât fructul roşu zemos, cât şi seminţele. Astfel te vei hidrata, vei scăpa de toxine, dar vei şi slăbi. Ai nevoie de un pepene mai mic, de la care vei păstra fructul şi semţele, 1 iaurt mic degresat şi câteva linguri de smântână fără grăsime.

Tai pepenele fără coajă, în cuburi şi dai la blender adăugând frunze de mentă proaspătă, iaurtul şi smântâna. Când e gata crema, o dai la frigider. Consumi supa rece. Poţi prepara la fel şi supa-cremă de pepene galben (fără seminţe).

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Oana Dumitrache, nutriţionist, Clinica Regina Maria, la Ponderas Academic Hospital, Bucureşti

Supele refrigerate ar putea fi cea mai bună alegere pentru masa principală din timpul verii. Acestea oferă o bază nutritivă fără a încălzi organismul. Dovlecelul este o legumă de vară care poate fi gustoasă într-o supă rece, la fel şi roşiile, ardeiul şi legumele crucifere cum ar fi broccoli şi napii.

Supele-cremă sunt bogate în vitamine şi substanţe nutritive preţioase, oferind organismului tot ce are nevoie pentru a se adapta la noul sezon. Totodata, supele nu sunt numai nutritive, dar şi foarte hidratante. Un alt avantaj al supelor cremă este că sunt foarte uşor de preparat, într-un timp foarte scurt.

De ce să le consumam pe cele reci? Supele reci din legumele şi fructele proaspete de la ţăranii autohtoni ne conferă doza zilnică de vitamine si minerale. Pentru că nu le fierbi, ele îşi păstrează astfel toate proprietăţile de care organismul are nevoie pentru a funcţiona cum trebuie.

Supele nefierte te ajută ca după ce ai pierdut lichide prin transpiraţie, să te hidratezi. Nu sunt bogate în calorii şi ne ajută să slăbim şi să detoxificăm întregul organism. De obicei, vara, pofta noastră de mâncare scade serios. Epuizat după o zi de muncă şi fără câteva zeci de calorii, bagi în gură tot ce găseşti

prin frigider pentru a-ţi potoli foamea, ceea ce nu e bine. În zilele fierbinţi, mai mult ca oricând, ai nevoie de hidratatare peste medie, de vitamine şi de o alimentaţie care să îţi menajeze aparatul digestiv, dar, mai ales, pe cel circulator.