Iată cum pot fi prevenite defectele de naştere!

Când plănuieşti să rămâi însărcinată, îţi dai seama cât de importantă este o sănătate bună care îţi poate feri bebeluşul de defecte. Alimentaţia variată influențează creșterea copilului, dar nu este singurul factor care ajută la prevenirea malformațiilor congenitale.

image

Foto Shutterstock

Există anumite defecte congenitale care nu pot fi prevenite, dar viitoarele mămici trebuie să facă tot ce este posibil pentru a le preîntâmpina pe celelalte. De obicei, malformațiile congenitale apar în primele 3 luni de sarcină, așa că trebuie să fie foarte atente. Un defect congenital este o problemă de dezvoltare care apare atunci când copilul creşte în faza intrauterină. Unele defecte pot apărea din cauze genetice sau sub influenţa unor factori de mediu, dar cele mai multe sunt favorizate de obiceiurile nesănătoase. Din fericire, pentru a te asigura că vei avea un copil sănătos, ai la îndemână soluţii simple. Respectarea unor reguli de viață sănătoasă te poate ajuta să previi malformațiile congenitale.

Ai grijă la greutatea corporală

A avea un indice de masă corporală normal înainte de a rămâne însărcinată poate ajuta la dezvoltarea fără probleme a unui copil. Femeile cu un indice de 30 sau peste această valoare au un risc mai mare de a avea o sarcină afectată de un defect congenital. În timpul sarcinii, creșterea în greutate recomandată pentru o femeie cu greutate medie este de între 11 şi 16 kg. Femeile considerate a fi obeze înainte și în timpul sarcinii au un risc mai mare de a avea copii cu defecte congenitale, îndeosebi unele ale creierului și măduvei spinării.

Suplimentează acidul folic

În cazul în care încerci să rămâi însărcinată, este recomandat să iei zilnic multivitamine care conţin cel puțin 400 de micrograme de acid folic. Numit şi vitamina B9, acidul folic previne malformațiilor congenitale grave ale creierului și ale coloanei vertebrale. Include în dietă alimente care conțin acid folic: carne de vită, spanac, broccoli, brânză, ficat, legume verzi, ton, leguminoase, portocale.

Evită anumite medicamente

Unele medicamente sunt interzise în timpul sarcinii, deoarece traversează placenta și pot provoca malformații congenitale. Cele mai multe medicamente pur și simplu nu au suficiente date de cercetare pentru a susține utilizarea în timpul sarcinii, deoarece sunt realizate puține studii pentru medicamentele pe care le pot lua femeile însărcinate. Ceea ce se cunoaşte până acum este că ar trebui evitate cele precum cele care au ca substanţă activă isotretinoin (folosit pentru tratarea acneei severe) şi lista poate continua. Cere sfatul medicului ginecolog care urmăreşte sarcina pentru absolut orice medicament doreşti să iei, chiar şi unul care se eliberează fără prescripție medicală.

Mănâncă mai divers

A mânca bine este una dintre cele mai bune moduri de a te asigura că bebelușul are cele mai mari șanse să se nască sănătos. Alimentele bogate în vitamine şi minerale, precum calciul sau acidul folic, îţi asigură nu numai ţie, ca viitoare mamă, necesarul zilnic de elemente nutritive, dar şi copilului care creşte. Având toate aceste elemente, mai ales dacă provin din surse naturale, corpul le va absorbi mai bine. Ai grijă să creşti aportul de proteine, fructe și legume pe toată durata sarcinii.

Renunţă la fumat

Renunțarea la fumat înainte de a rămâne însărcinată este insistent recomandată, dar stoparea acestui obicei chiar şi în timpul sarcinii este benefică bebeluşului. Fumatul poate face substanțele chimice periculoase să deterioreze placenta și să ajungă în fluxul sangvin al bebelușului, provocându-i anumite defecte congenitale. Şi alcoolul trebuie evitat, chiar şi numai un pahar băut ocazional, deoarece creşte riscul de defecte de naştere sau avort spontan.

De reţinut!

Cere sfatul medicului ginecolog pentru absolut orice medicament doreşti să iei în sarcină.

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Luat înainte de a rămâne însărcinată, dar și în primele săptămâni de sarcină, acidul folic reduce cu circa 70% riscul de malformații ale fătului legate de dezvoltare de dezvoltarea tubului neural, cum este spina bifida. Tubul neural se formează în primele 3-4 săptămâni de viață ale fătului și se dezvoltă pentru a forma creierul și măduva spinării. De asemenea, acidul folic scade riscul unor malformații cum sunt buza de iepure sau gura de lup, scade riscul unor boli congenitale la inimă ale fătului, reduce riscul nașterilor premature, ajută la formarea placentei. Cantitatea de acid folic de care este nevoie trebuie ajustată doar de medic, în funcție de analize recente, o atenție specială fiind acordată femeilor însărcinate care au diagnosticul de diabet zaharat sau boala celiacă și celor supraponderale.