Ce avantaje şi riscuri are naşterea în apă. Medicul explică
Tot mai multe gravide aleg să nască în apă. Dr. Mariana Ciupa ne spune ce implică această modalitate de a aduce pe lume un copil.
Nașterea în apă, cunoscută și sub numele de naștere acvatică, este percepută ca o metodă în care durerile specifice sunt mai mici. Se face doar în bazine speciale, sub supravegherea medicului, unde apa este încălzită la o temperatură confortabilă pentru mamă și copil. Gravida intră în bazin când se apropie momentul nașterii sau în timpul contracțiilor pentru a se relaxa. Această metodă se bazează pe teoria conform căreia apa oferă un mediu similar pentru bebeluș, care și-a petrecut cele 9 luni de viață intrauterină în lichidul amniotic. „Candidatele” pentru acest tip de naștere sunt gravidele cu greutate normală, care au o sarcină fără probleme. De asemenea, este esențial ca bebelușul să fie poziționat cu capul în jos și travaliul să progreseze normal.
Gravida şi copilul au nevoie de monitorizare
„Înaintea nașterii în apă, este necesar ca gravida să apeleze, încă din luna a cincea a sarcinii, la tehnici de respirație și de relaxare. De asemenea, foarte important este ca gravida să fie informată de medic dacă prezintă contraindicații pentru acest tip de naștere. În ceea ce privește procesul în sine, nașterea în apă presupune imersia gravidei în apă la o temperatură de 37 de grade Celsius; este recomandat ca gravida să intre în apă în timpul travaliului activ, la o dilatație de aproximativ 5 cm. În plus, mama și copilul trebuie monitorizați; există un dispozitiv special care va monitoriza bătăile inimii copilului", explică medicul.
Dr. Mariana Ciupa, medic primar obstetrică-ginecologie, ne spune care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de naștere.
Mai puţină durere şi mai multă relaxare pentru mamă
Beneficiile acestei metode, potrivit dr. Mariana Ciupa, medic cu experiență în naștere în apă, sunt:
• Oferă mai multă relaxare decât alt tip de naștere - mama nu este jenată de propriul corp și are mai multă încredere în forțele proprii, în comparație cu o naștere convențională în care poziția nu este confortabilă;
• Durerea este diminuată, deoarece apa relaxează musculatura și articulațiile (femeile apelează mai rar la epidurală atunci când au acces la apă). În plus, pentru că organismul mamei este relaxat, va secreta mai puțină adrenalină și mai multe endorfine (funcționează și ca inhibitori ai durerii), ceea ce ajută la evoluția contracțiilor;
• Apa contribuie la relaxarea perineului și la creșterea elasticității lui, reducând riscul rupturilor necontrolate;
• Poate scurta primul stadiu al travaliului - studiile arată că travaliul este mai scurt cu aproape 2 ore;
• Bebelușul se naște într-un mediu similar lichidului amniotic;
• Extragerea fătului este mult mai ușoară.
Vezi şi: Infecţii ale gravidei care pot afecta grav fătul
Posibile complicaţii
Studiile arată ca nașterea în apă este la fel de sigură precum nașterea convențională. Există însă potențiale riscuri, în cazuri rare.
• Bebelușul poate înghiți apă - Copilul trebuie născut în întregime în apă și ridicat ulterior, capul fiind primul expus mediului înconjurător. El va respira când corpul său vine în contact cu aerul rece exterior. Copilul se naște cu un reflex de scufundare, ceea ce îi blochează respirația atunci când se află în apă;
• Complicații infecțioase ale copilului din cauza poluării din apă;
• Cantitatea de sânge matern pierdut este mai dificil de evaluat.