Cât de periculoasă pentru spate este greutatea ghiozdanului
Bucuria primilor ani de şcoală vine de cele mai multe ori la pachet cu posibilitatea de debut a anumitor afecţiuni asupra coloanei vertebrale, în timp evidenţiindu-se scoliozele, cifoze şi alte probleme care netratate corespunzător se pot complica.
Pericolul cel mai mare este până la vârsta de 11 ani
De principiu deformările de ax ale coloanei vertebrale se evidenţiază până la vârsta de 11 ani, motiv pentru care până la acaestă vârsta este indicat să se evite căratul unui ghiozdan prea greu sau prea mare în spate şi mai ales doar pe un singur umăr.
Din păcate în ţara noastră nu există un program de prevenţie a acestor probleme de sănătate la nivelul spatelor la copii, iar părinţii nu au timpul necesar astfel încât să îi ducă la şcoală sau să le care ei ghiozdanul.
Cele mai mari probleme la nivelul spatelui s-au evidenţiat în cazul scoliozei şi a cifozei. Deşi şi poziţia de stat în bancă câteva ore bune pe zi poate contribui la declanşarea acestor probleme, ţine cont totuşi de faptul că masa osoasă a copilului tău nu este încă foarte bine dezvoltată şi orice traumatism avut până la 11 ani va avea repercursiuni timp îndelungat.
Coloana în C sau cocoaşa
Deformarea coloanei vertebrale în plan frontal poartă denumirea de scolioză, iar deformarea văzută din profil sub forma unei cocoaşe este cunoscută sub numele de cifoză.
Mai mult de atât, în cazul scoliozei, curbarea coloanei vertebrale poate avea loc atât în zona toracică cât şi în zona lombară sau chiar toraco-lombară. Aceasta din urmă este responsabilă de producerea anumitor asimetri la nivelul spatelui, mai ales a umerilor.
Aceste probleme depistate în faze incipiente pot fi redresate, însă cu cât trece mai mult timp până la începerea tratamentului cu atât mai mult scade şansele de succes.
Cea mai bună modalitate de a verifica dacă coloana copilului tău este în regulă este să îi spui să ridice mâinile paralel cu urechile şi apoi să se aplece în faţă . Astfel vei putea observa dacă la nivelul coloanei sale au intervenit anumite modificări patologice.
Cum se pot depista bolile coloanei?
În cazul în care ai o bănuială că ceva nu este în regulă cu forma coloanei copilului tău nu ezita să apelezi la medicul specialist. Acesta după examinarea fizică poate să apeleze şi la alte metode pentru apune diagnosicul corect şi anume radiografiile cu raze x, rezonanţa magnetică computerizată.
Primul procedeu este de folos mai ales în cazul identificării scoliozei la examenul fizic.
Trebuie precizat şi faptul că în cazul scoliozei există şi scolioze idiopatice ale caror cauze de apariţie nu se cunosc, sau cazuri de scolioză congenitală ori cea cauzată de dereglările musculare ce apare mai ales după poliomeliră sau distrofie musculară.
Atât pentru cifoză cât şi pentru scolioză există tratamente formate din exerciţii medicale dar şi corsete ce după purtare postura corporală este vizibil corectată sau în cazurile cele mai grave chiar şi intervenţii chirurgicale.
Poziţia în bancă şi ghiozdanul pe umăr
Doi dintre factorii cei mai importanţi când vorbim despre sănătatea coloanei vertebrale a şcolarului, după drumul parcurs până la şcoală cu o greutate purtată neuniform doar pe un umăr, statul incorect în bancă contribuie şi mai mult la deformarea coloanei sale.
Astfel ar fi indicat să îi explici să este necesar ca ghiozdanul să fie purtat e ambii umeri, astfel explicandu-se şi prezenţa ambelor barete, asta în cazul în care un adult nu poate să îl care până la şcoală.
Evită să îi achiziţionezi ghiozdane sau genţi care se poartă stil geantă de poştas sau cărucioare care se trag.
Încurajează-ţi copilul să facă sport de mic mai ales înot, sportul ajută la întărirea musculaturii spatelui şi în felul acesta va fi mai ferit de deformările coloanei vertebrale.