Cât de periculoasă pentru spate este greutatea ghiozdanului

1 2 jpg jpeg

Bucuria primilor ani de ┼čcoal─â vine de cele mai multe ori la pachet cu posibilitatea de debut a anumitor afec┼úiuni asupra coloanei vertebrale, ├«n timp eviden┼úiindu-se scoliozele, cifoze ┼či alte probleme care netratate corespunz─âtor se pot complica.

Pericolul cel mai mare este până la vârsta de 11 ani

De principiu deform─ârile de ax ale coloanei vertebrale se eviden┼úiaz─â p├ón─â la v├órsta de 11 ani, motiv pentru care p├ón─â la acaest─â v├órsta este indicat s─â se evite c─âratul unui ghiozdan prea greu sau prea mare ├«n spate ┼či mai ales doar pe un singur um─âr.

Din p─âcate ├«n ┼úara noastr─â nu exist─â un program de preven┼úie a acestor probleme de s─ân─âtate la nivelul spatelor la copii, iar p─ârin┼úii nu au timpul necesar astfel ├«nc├ót s─â ├«i duc─â la ┼čcoal─â sau s─â le care ei ghiozdanul.

Cele mai mari probleme la nivelul spatelui s-au eviden┼úiat ├«n cazul scoliozei ┼či a cifozei. De┼či ┼či pozi┼úia de stat ├«n banc─â c├óteva ore bune pe zi poate contribui la declan┼čarea acestor probleme, ┼úine cont totu┼či de faptul c─â masa osoas─â a copilului t─âu nu este ├«nc─â foarte bine dezvoltat─â ┼či orice traumatism avut p├ón─â la 11 ani va avea repercursiuni timp ├«ndelungat.

Coloana ├«n C sau cocoa┼ča

Deformarea coloanei vertebrale ├«n plan frontal poart─â denumirea de scolioz─â, iar deformarea v─âzut─â din profil sub forma unei cocoa┼če este cunoscut─â sub numele de cifoz─â.

Mai mult de at├ót, ├«n cazul scoliozei, curbarea coloanei vertebrale poate avea loc at├ót ├«n zona toracic─â c├ót ┼či ├«n zona lombar─â sau chiar toraco-lombar─â. Aceasta din urm─â este responsabil─â de producerea anumitor asimetri la nivelul spatelui, mai ales a umerilor.

Aceste probleme depistate ├«n faze incipiente pot fi redresate, ├«ns─â cu c├ót trece mai mult timp p├ón─â la ├«nceperea tratamentului cu at├ót mai mult scade ┼čansele de succes.

Cea mai bun─â modalitate de a verifica dac─â coloana copilului t─âu este ├«n regul─â este s─â ├«i spui s─â ridice m├óinile paralel cu urechile ┼či apoi s─â se aplece ├«n fa┼ú─â . Astfel vei putea observa dac─â la nivelul coloanei sale au intervenit anumite modific─âri patologice.

Cum se pot depista bolile coloanei?

├Än cazul ├«n care ai o b─ânuial─â c─â ceva nu este ├«n regul─â cu forma coloanei copilului t─âu nu ezita s─â apelezi la medicul specialist. Acesta dup─â examinarea fizic─â poate s─â apeleze ┼či la alte metode pentru apune diagnosicul corect ┼či anume radiografiile cu raze x, rezonan┼úa magnetic─â computerizat─â.

Primul procedeu este de folos mai ales în cazul identificării scoliozei la examenul fizic.

Trebuie precizat ┼či faptul c─â ├«n cazul scoliozei exist─â ┼či scolioze idiopatice ale caror cauze de apari┼úie nu se cunosc, sau cazuri de scolioz─â congenital─â ori cea cauzat─â de deregl─ârile musculare ce apare mai ales dup─â poliomelir─â sau distrofie muscular─â.

At├ót pentru cifoz─â c├ót ┼či pentru scolioz─â exist─â tratamente formate din exerci┼úii medicale dar ┼či corsete ce dup─â purtare postura corporal─â este vizibil corectat─â sau ├«n cazurile cele mai grave chiar ┼či interven┼úii chirurgicale.

Pozi┼úia ├«n banc─â ┼či ghiozdanul pe um─âr

Doi dintre factorii cei mai importan┼úi c├ónd vorbim despre s─ân─âtatea coloanei vertebrale a ┼čcolarului, dup─â drumul parcurs p├ón─â la ┼čcoal─â cu o greutate purtat─â neuniform doar pe un um─âr, statul incorect ├«n banc─â contribuie ┼či mai mult la deformarea coloanei sale.

Astfel ar fi indicat s─â ├«i explici s─â este necesar ca ghiozdanul s─â fie purtat e ambii umeri, astfel explicandu-se ┼či prezen┼úa ambelor barete, asta ├«n cazul ├«n care un adult nu poate s─â ├«l care p├ón─â la ┼čcoal─â.

Evit─â s─â ├«i achizi┼úionezi ghiozdane sau gen┼úi care se poart─â stil geant─â de po┼čtas sau c─ârucioare care se trag.

├Äncurajeaz─â-┼úi copilul s─â fac─â sport de mic mai ales ├«not, sportul ajut─â la ├«nt─ârirea musculaturii spatelui ┼či ├«n felul acesta va fi mai ferit de deform─ârile coloanei vertebrale.