Scolioza, boala care nu doare

1 2 jpg jpeg

Dr. Valentina Contanu, Medic Specialist Ortopedie Pediatrică spune că în 80% din cazuri, cauza apariţiei scoliozei nu este cunoscută. Aceasta este numită scolioză idiopatică.

Scolioza apare de obicei în copilarie sau adolescenţă şi este asociată factorilor genetici, adesea fiind o afecţiune familială.Cu toate că literatura de specialitate atribuie scolioza ca fiind o afecţiune ce apare majoritar la fete, experienţa şi cazuistica noastră arată o distribuţie uniformă, cazurile de scolioze la baieţi fiind la fel de severe şi de deformante.

În cazul copiilor, cei care ar trebui să observe primii orice deformare la nivelul coloanei vertebrale sunt părinţii, dar chiar şi educatorii, profesorii şi medcii cabinetelor şcolare. În principiu, există câteva semne definitorii care pot ghida un astfel de diagnostic:

Capul copilului nu are o poziţie centrală la distanţă egală de umeri

• Umerii copilului nu sunt aliniaţi şi echilibraţi, în sensul că un umăr poate fi mai în faşă decât celălalt sau mai sus

• Omoplaţii copilului sunt nealiniaţi, în sensul că unul este mai proeminent sau mai sus decât celălalt

• Şoldurile copilului sunt nealiniate, cu unul dintre şolduri mai proeminent şi la alt nivel decât celălalt şold

• La o privire a spatelui copilului, coloana vertebrală nu este dreaptă

Scolioza poate apărea de la cele mai fragede vârste (de exemplu, copii sub 3 ani) şi până în preajma vârstei de 18 ani, când apare maturitatea sistemului osos).

Pe masură ce progresează deformarea coloanei, apar şi modificări ale cutiei toracice adică ale coastelor cât şi ale vertebrelor. Scolioza poate fi tratată prin kinetoterapie, corset şi pentru cele mai grave deformări, intervenţia chirurgicală.