Cicatricea Printesei Eugenie, semnul de buna purtare lasat de scolioza

1 cicatricea printesei eugenie jpg jpeg

In lumea contemporana printii si printesele nu mai duc o viata plina de huzur. Reprezentantii Caselor Regale ofera lectii importante de modestie si intelepciune. Cicatricea Printesei Eugenie are si ea o poveste.

Nepoata reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, diagnosticata cu scolioza la varsta de 12 ani si operata, a ales pentru nunta cu Jack Brooksbank, din octombrie, 2018, o rochie care a scos in evidenta semnul lasat de interventia chirurgicala. Cicatricea Printesei Eugenie a fost observata de toti cei prezenti la eveniment, iar fanii Casei Regale Britanice au putut afla gestul printesei prin intermediul fotografiilor si a clipurilor video. De ce a ales Printesa Eugenie sa isi lase la vedere cicatricea si ce este scolioza?

Raspunsul la prima intrebare a fost oferit chiar de Eugenie, in cadrul unui interviu pentru canalul de televiziune ITV: „Este un mod dragut de a onora oamenii care au avut grija de mine si o modalitate de a-mi arata sprijinul pentru persoanele care sufera din cauza acestei boli“.

1 radiografie scolioza jpg jpeg

scolioza, evidentiata in radiografia publicata de Printesa Eugenie

Cicatricea Printesei Eugenie, provocata de scolioza. Ce este?

Afectiune frecventa la copii si adolescenti, scolioza se manifesta prin deformarea coloanei vertebrale. Desi Printesa Eugenie a fost supusa unei interventii chirurgicale clasice, boala poate fi tratata cu ajutorul terapiei Schroth, o metoda inovativa, alternativa la operatia clasica, ce implica refacerea structurii coloanei prin exercitii de respiratie si tehnici de postura.

Terapia Schroth poarta numele Katharinei Schroth, o femeie cu scolioza avansata, care a conceput un program de exercitii fizice de respiratie si de contractii musculare pentru a-si indrepta coloana. Miscarile fizice erau astfel gandite, incat sa se abordeze coloana in toate cele trei planuri ale sale. Rezultatele foarte bune de care s-a bucurat Katharina au determinat medicii sa ia in calcul si aceasta metoda de tratament pentru scolioza. Inainte de inceperea terapiei, este nevoie de un consult ortopedic, unde se poate face diagnosticarea corecta a tipului de curbura scoliotica. Apoi fizioterapeutul, dupa ce face o evaluare a modului cum functioneaza coloana vertebrala, stabileste programul de exercitii Schroth.

Da rezultate la copiii peste 10 ani

Terapia vizeaza corectia scoliozei si obtinerea unei imagini corporale normale. Dar, pentru ca terapia sa poata fi realizata, este nevoie de cooperarea copilului. De aceea, tratamentul poate incepe dupa varsta de 10 - 11 ani. Fizioterapeutul Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul cabinetului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare, spune ca, in functie de gravitatea scoliozei, terapia trebuie realizata pe o perioada indelungata, de regula pana la atingerea maturatiei osoase. In cazul unei scolioze a carei curbura depaseste 20 de grade, pacientul trebuie sa poarte si corset. Daca se intarzie inceperea terapiei, fapt ce duce la agravarea scoliozei, se poate ajunge la operatie.

Trebuie actionat din timp

 Afectiunea este mai des intalnita la copii, unul dintre motivele pentru care apare fiind cresterea rapida in inaltime. Statisticile arata ca fetele par sa fie mai predispuse la aceasta afectiune decat baietii. Daca cel mic prezinta cel putin un simptom, e bine sa se faca un consult de specialitate, pentru a se actiona din timp:

-daca se uita din spate si observa o asimetrie la nivelul umerilor si la nivelul bazinului, mai precis daca un umar este mai sus si unul este mai jos, iar bazinul este inclinat intr-o parte sau alta;

-daca parintele se uita din lateral si vede si umarul copilului de pe partea opusa, acesta va fi clar un semnal de alarma;

-in cazul in care copilul obisnuieste sa stea intr-o pozitie cocosata sau stramba.

Specialistii spun ca, cel mai des, copiii se confrunta cu scolioza idiopatica. Adica nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitiei sale. Cu toate acestea, stim cu siguranta ca raportul dintre cazurile prezente la fete fata de cele prezente la baieti este de 5 la 1.

foto: instagram